CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9219 RON UP | 1 USD = 4.6021 RON UP | 1 GBP = 5.6180 RON UP

Politico: Zelenski – un lider slab, populist și care aleargă după putere

22 comentarii / 6081 vizualizări / 27 februarie 2023

Publicațiile germane Politico, acoperind spațiul american, respectiv pe cel european, dedică azi în comun un amplu material liderului de la Kiev, dînd cuvîntul – lucr rar! – reprezentanților opoziției din Ucraina. Concluzia e tăioasă: Zelenski are meritul de a fi însuflețit, grație talentului actoricesc, moralul ucrainenilor la vreme de război, dar dincolo de asta e un politician slab, care nu a realizat mai nimic din ce a promis în alegeri și care profită de invazie pentru a centraliza tot mai mult puterea, inclusiv prin arestarea adversarilor.

În săptămânile dinaintea invaziei Rusiei, politicienii marcanți de opoziție din Ucraina și foștii miniștri erau plini de frustrare, relatează Politico. Ei îl implorau pe președintele Volodimir Zelenski să se întâlnească cu ei – ceva ce nu a făcut de la alegerile de acum aproape doi ani. Ei îi cereau de luni de zile să crească finanțarea forțelor armate ale țării, solicitând mobilizarea rezerviștilor Ucrainei în timp ce avertismentele Americii cu privire la o invazie se intensificau – o invazie pe care Zelenski încă o considera improbabilă. Ei doreau planificare minuțioasă a războiului, inclusiv redactarea și publicarea ordinelor de apărare civilă, astfel încât oamenii să știe ce să facă atunci când se aud focurile de armă.
„Ucraina este prinsă (de invazie n.n.) cu un lider național care nu gândește strategic”, declara pentru Politico Lesia Vasylenko, parlamentar și membru al partidului liberal și pro-european Holos, cu cinci zile înainte de invazie.
„Cred că ăsta va fi lucrul pentru care va fi blamat mai târziu. Nu este vorba despre a ști totul. Este vorba despre refuzul de a avea în anturaj experți care știu ce întrebări să pună și de a avea consilieri care să te contrazică și să te provoace, iar noi am putea plăti un preț pentru asta”, s-a indignat ea.

Desigur, greșelile lui Zelenski – așa cum le văd Vasylenko și mulți alți parlamentari de opoziție – au fost iertate ulterior, dar nu au fost uitate. Aceste greșeli formează baza îngrijorărilor lor pentru Ucraina de după război. Ei văd un model care va deveni chiar mai îngrijorător atunci când armele vor amuți, argumentând că punctele forte ale președintelui, ca lider de război înflăcărat, nu se potrivesc deloc cu perioada de pace.
Războiul nu a făcut nimic pentru a tempera nerăbdarea lui Zelenski față de complexitatea guvernării sau față de instituțiile care nu se mișcă atât de repede cum i-ar plăcea sau nu se execută suficient de repede. El preferă imaginea de ansamblu, ignoră detaliile și îi place să se bazeze pe un cerc interior de prieteni de încredere.

Dar în timp ce actorul devenit președinte este acum lăudat – chiar venerat – de un Occident fascinat de retorica sa inspirațională de război, oratoria fascinantă și de abilitatea sa de a captura inimile celor de la Washington, Londra, Bruxelles sau Varșovia, Zelenski a eșuat ca președinte înainte ca Rusia să invadeze. Puțini i-au acordat o șansă de a fi reales în 2024, deoarece cotele sale în sondaje erau în scădere – rata sa de favorabilitate era de doar 31% la sfârșitul anului 2021.

El a promis multe – probabil prea multe – dar a realizat puține.

„Ucraina are două probleme principale: războiul din Donbas și teama oamenilor de a investi în țară”, declara Zelenski la scurt timp după victoria sa la alegeri. Dar eforturile sale anti-corupție s-au blocat și au fost lente, în timp ce promisiunea sa de a rezolva problema din Donbas a rămas fără nicio soluție. Și în entuziasmul său timpuriu de a încheia un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin, care a refuzat o întâlnire, unii l-au criticat pe Zelenski pentru că se bazează prea mult pe puterea sa de convingere și pe carismă. „El a crezut că pacea ar fi ușor de stabilit pentru că tot ce trebuia să facă era să se uite sincer în ochii lui Putin și să vorbească cu el”, afirmă deputatul Mykola Kniazhytskyi.

„A devenit președinte fără nicio experiență politică sau în gestionarea structurilor statale. A crezut că administrarea unei țări este, de fapt, destul de simplă. Iei decizii și trebuie să le pui în aplicare”, a spus Kniazhytskyi. Și când lucrurile au mers prost, reacția sa a fost întotdeauna: „e vina predecesorilor, care trebuie închiși”, a spus Kniazhytskyi.

Cu toate acestea, transformarea lui Zelenski de la un lider dezamăgitor în timp de pace, la – în cuvintele exaltate ale intelectualului public francez Bernard-Henri Lévy, „un nou, tânăr și magnific tată fondator” al lumii libere -, a fost uluitoare.

„El a devenit un lider carismatic”, a spus Adrian Karatnycky, cercetător principal la Atlantic Council și autorul cărții „Battleground Ukraine: From Independence to the Russian War”. Potrivit lui Karatnycky, abilitățile de comunicator ale lui Zelenski sunt adecvate perioadei. „El este bun la canalizarea opiniei publice, dar este eficient acum, deoarece țara este mult mai unită și mai sigură cu privire la identitatea, interesele și obiectivele sale. El este încă același om – un actor – dar acest lucru îl face un lider de război ideal, deoarece este capabil să susțină moralul public „, a adăugat el. Dar atunci când e timpul pentru o politică normală și publicul nu mai este unit, Zelenski devine un lider inconsistent, care rescrie scenariul și reface povestea pentru a se plia pe capriciile opiniei publice.

Criticile politice interne se adună, deși mass media internațională încă e fascinată de carisma lui Zelenski și captivată de povestea simplă a lui David versus Goliat. Între timp, în Verkhovna Rada – parlamentul țării – frustrarea se acumulează, cu parlamentari care se plâng că sunt ignorați de un guvern care era deja dezinteresat de colaborare înainte de război și acum o evită aproape în totalitate.

Zelenski s-a întâlnit doar o dată cu liderii de opoziție de la invazia Rusiei – și aceea a fost acum aproape un an. „Practica întrebărilor pentru ministri adresate de parlament a fost abandonată”, a declarat deputatul de opoziție Ivanna Klympush-Tsintsadze, membru al partidului European Solidarity și fost viceprim-ministru în guvernul anterior al fostului președinte Petro Poroșenko.
„Vremea de război cere luarea deciziilor rapid și necesită proceduri mai scurte. Dar vedem decizii centralizate tot mai mult și concentrate în mâini tot mai puține, și acest lucru are un impact asupra echilibrului puterii politice și este dăunător sistemului de guvernare pe care încercăm să-l dezvoltăm și consolidării instituțiilor noastre democratice în conformitate cu criteriile stabilite de UE.”

Klympush-Tsintsadze este îngrijorată că valul recent de arestări pentru corupție a fost mai mult o fumigenă înaintea summit-ului UE-Ucraina din februarie – una care ar putea fi folosită ca o oportunitate de a centraliza puterea și mai mult. „Dacă cineva crede că centralizarea puterii este răspunsul la provocările noastre, acel cineva se înșală”, a adăugat ea. „Cred că este important să observăm cu atenție cum evoluează cazurile de combatere a corupției, dacă vor fi investigații transparente și dacă se va urmări cu strictețe respectarea statului de drept.” Potrivit lui Kniazhytskyi, nu ar trebui să uităm faptul că Zelenski este un politician populist și manifestă defectele specifice acestui gen, mai scriu cei de la publicațiile Politico. (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

 1. Ce poveste romantata si profund ipocrita a scris Politico ! Intr-adevar, Zelensky este actor excelent, carismatic si convingator. Imediat dupa alegerea sa, a incercat sa-si indeplineasca mandatul de pace si sa initieze discutii cu Putin, dar a fost amenintat cu moartea de fascisti, respectiv de Yarosh, seful Pravyi Sektor. Conform acestuia, daca Zelensky ar fi negociat cu Putin, tradand astfel pe eroii revolutiei Maidan ( in fapt lovitura de stat orchestrata de americani ), ar fi urmat sa-si piarda nu numai functia, dar si viata si ar fi sfarsit poate spanzurat intr-un copac. Asta arata sprijinul solid acordat de americani miscarii neofasciste din Ucraina, sprijin vechi de cel putin 8 ani (2014), despre care Politico nu sufla o vorba!

  • Perfect adevarat.

  • Doar o sluga fara educatie si minim scoala primara poate vedea in criminalul ucrainian Zelenschi un ”actor excelent„” CARE IN MANIFESTARILE SALE ”AKKTORICESTI ” A BATJOCORIT Romania.. In fapt Zelenski profita de talharirea teritoriilor tarilor vecine de catre Stalin si se declara actoriceste presh. peste o tara care nu exista. Primele vicime ale bestiie ucrainiene sunt romanii. Tu, Otlia nu esti romanca?https://www.cotidianul.ro/mister-zelensky-joaca-teatru/

   • și mulgi sula prin boscheți

 2. Iata „fascistii” aliati cu evreii:
  „In February 2014, Yarosh and the Israeli ambassador to Ukraine agreed to establish a „hotline” to prevent provocations and coordinate actions when issues arise. The group assists in the protection of Jewish sites in Odessa.” (articolul „Right Sector has offered protection for Odessa Jews” din Ukrainian Pravda din 10 aprilie 2014).

 3. Politico este deținut de editorul german Axel Springer, dar Axel Springer este deținut de fonful de investiții american KKR.

 4. Cel mai greu moment din viața „Ucrainenilor” va veni atunci când, cum-necum, luptele cu Rușii vor înceta, și va trebui să se întoarcă și ei pe la casele lor și să se apuce de muncă. De muncă cinstită, și nu cerșetorie – fie invocând mila, fie sub refrenul ”Noi vă apărăm de Ruși, iar voi ne întrețineți”…
  Amară le va fi ziua când vor constata că, din „eroii galactici” – cum au fost „gâdilați la orgoliu” (și cum li s-a „urcat la cap”) c-ar fi, se vor vedea „coboarâți” la categoria „cetățeni obișnuiți”; și, mai ales, când vor descoperi că „brânza e pe bani”, chiar și pentru ei, „mult-iubiții”.
  Și tare mă tem că, de fapt, tocmai „perspectiva sumbră” a întoarcerii la muncă, este principalul motiv de nu-i trage inima spre pace – și nu invocata iubire de „glia străbună” căci, cea mai mare parte din teritoriu le-a picat „pleașcă” (Lenin, Stalin, Hrușciov) așa că, de o pierd, nu înseamnă decât un act de „reparație istorică”. Iar pentru „Ucraineni”… că „au pierdut ce n-au avut”.

  Atenție mare la ce se va face cu acest Volodymyr Oleksandrovych Zelensky ! Se mai cunosc ca-zuri cu ce fel de „reacții” au astfel de dezaxați atunci când simt pericolul să-și piardă „jucăria”. Ăștia nu pot suporta așa ceva, și mai degrabă „ar prăpădi lumea” (lume de care, deja e vizibil că nu-i pasă) decât să se vadă ajuns „un biet anonim”, sau chiar mai rău de-atât. Cel ce s-a îmbătat „de glorie”, nu se mai trezește niciodată.

  • Ucrainienii nu au muncit niciodata cinstit,ei au trait din talhariile de sorginte stalinista si din cersatoria la vecini.

 5. In Romania bestia ucrainiana Zelenski are un frate geaman, Pe politrucul Simion George/AUR , cel care pentru a insela maciucarii cu drept de vot din tara urla si se manifesta asemeni unui nazisto/legionar..https://www.libertatea.ro/opinii/legaturile-aur-cu-fratiile-ortodoxe-si-neolegionare-rolul-taberelor-unde-copiii-sunt-supusi-propagandei-3953605

  • ce prost esti dupa nume si dupa scris mama prostilor e mwereu gravida .ALUPIGUS .SLAVA .

   • Este cel care comenteaza mai jos. Are acest obicei bolnav si diversionist de a-si lua mai multe identitati si a se certa astfel cu sine insusi, pentru a agita si evidentia o idee denigratoare la adresa cuiva. El lanseaza, el primeste. E un trol bolnav.

    • Eu ti-am recomandat un medic psihiatru. Rudotelul nu are niciun efect. Sau crezi cumva că eu îmi comentez propriile comentarii, cretinule obsedat de numele meu?

     • „Rudotel se foloseste pentru sustinerea tratamentului la stari de agitatie, agresiune si anxietate, la reactii fizice declansate de tensiuni psihice (tulburari psihosomatice si psihovegetative cum ar fi anumite forme de insomnie, cefalee, dureri stomacale, tulburari cardiace etc.) si la tratamentul asociator la unele boli nevrotice (stari psihotice de anxietate si agitatie)”

   • E cunoscut ca obsedat anti AUR şi anti Şoşoacă, anti naţionalişti, anti patriarhul Daniel şi anti Biserica Ortodoxă Română. Anti, anti, anti…
    A golit farmaciile de Rudotel, dar a trecut la chestii mai tari, la nivel „profi”.
    Aşa că e doftor acum pe drăceniile nervoase şi ţâfne cu tremurici şi dă lecţii publice despre ineficienţa Rudotelului.

    • Ai enumerat câteva exemple de anti Prostie.

     • Anti orice, anti tot timpul si ura ta dementa indreptata „anti” in toate zarile, de jur imprejur, e boala si prostie fara leac, Militarule scarnav pe Rudotel!

 6. Cu tot respectul, dar amesteci borcanele nazisto-fascisto-legionare. Faptul că Simion și o gașcă de ultraortodocși cu fantezii nationaliste au furat idei și maimutăresc actiunile Legiunii din epoca interbelică, nu-i califică în liga legionarilor. Legionarii sunt istorie și au plătit cu vârf și îndesat (pentru câteva crime săvârșite de câtiva dintre ei și în realitate pentru crima de a fi români) cu sute de mii de ani de pușcărie grea și cu sute de morti executati la marginea drumului de reprezentantii unor autorităti ale Statului român. Mai pune mâna pe carte și nu mai cita articole făcute la comandă în care se afirmă de pildă că în Holocaust au fost uciși citez: „280.000-380.000 evrei”. Cum ti se pare o marjă de eroare de 100.000 de morti? Atentie că nu vorbim de numărarea unor obiecte, ci a unor fiinte umane care au murit! Cum ar suna un rechizitoriu în care un individ să fie acuzat pentru uciderea a 3-4 oameni sau a 30-40 de semeni ai săi? Cum ar putea ca un judecător să dea sentinta într-o marjă de eroare – de un om sau zece oameni uciși – prezentată de un procuror?
  Știai, de pildă, că Legiunea a fost o organizatie românească 100% anticomunistă care și-a propus stăvilirea propagandei bolșevice pe teritoriul României? Faptul că numărul de evrei era predominant în primul guvern bolșevic instaurat la Moscova, nu poate constitui o vină a legionarilor români. Cum nu poate fi vina românilor faptul că un număr important de evrei bolșevici din Basarabia au cerut Moscovei anexarea teritoriului românesc la U.R.S.S. înaintea tratatului de anexare. Concluzia este că Simion n-avea cum să se dezică de ceva despre care n-a citit nimic în viata lui: mișcarea Legiunii Sfântului Arhanghel Mihail.

  • Comentariul este pentru comentatorul Ursuleanu

   • Vorbesc singur

  • cu „sutele de mii de ani de pușcărie grea” şi cu toată propaganda ta viermănoasă anti Aur şi anti George Simion, antinaţională în realitate. Eşti doar un şobolan murdar, cu rabie şi cu scabie.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998