CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ancheta: ANI, agentia cu rezultate zero

0 comentarii / 1539 vizualizări / 21 iulie 2011

Deși Traian Băsescu ridica osanale ANI, Agenția nu a prins niciodată pe nimeni și ”operațiunile” desfășurate de această pârghie au avut zero urmări din punct de vedere juridic, se arată într-un comunicat al Grupului de Investigații Politice, remis redacției

”In 1 martie 2011, Agentia Nationala de Integritate a raspuns unei solicitari a GIP referitoare la rezultatele dosarelor transmise de ANI parchetelor.Astfel, potrivit ANI, in perioada aprilie 2008 (data la care au fost angajati primii inspectori de integritate) – mai 2010 (data la care activitatea ANI a fost suspendata de decizia Curtii Constitutionale), ANI a trimis la Parchete 175 de dosare. La 1 martie 2011, data la care ANI ne-a transmis raspunsul, situatia acestor dosare era urmatoarea:
– Intr-un singur dosar (UNU) transmis de ANI, procurorii decisesera trimiterea in judecata. – In 95 de dosare transmise de ANI, procurorii decisesera Neinceperea Urmaririi Penale (NUP) – 79 de dosare transmise de ANI se aflau in lucru la Parchete. Mai mult, ANI contestase in instanta 77 dintre cele 95 de NUP-uri. Nu obtinuse nici o decizie favorabila, in 53 de cazuri NUP-urile ramasesera definitive, restul proceselor se mai judecau.

Zero efecte juridice
GIP a realizat, de asemenea, o monitorizare a rezultatelor Agentiei Nationale de Integritate in dosarele care au ajuns la instantele de judecata referitoare la primari de municipii și demnitari (secretari de stat, miniștri, parlamentari). Potrivit site-ului oficial al ANI (www.integritate.eu rubrica „Hotarari definitive și irevocabile ale instantelor de judecata”), la 3 ani de la infiintare, rezultatele Agentiei sunt urmatoarele: – 0 hotarari definitive favorabile ANI in dosare de confiscare a averii referitoare la primari de municipii și demnitari. 0 hotarari definitive favorabile ANI in dosare de incompatibilitate referitoare la primari de municipii și demnitari.
– 0 hotarari definitive favorabile ANI in dosare de conflict de interese referitoare la primari de municipii și demnitari.

Lista neputinței ANI

Deciziile impotriva oamenilor politici importanti cu care ANI s-a laudat in presa au fost infirmate de procurori și judecatori. (Exista o singura exceptie, decizia impotriva deputatului Sergiu Andon, dar nici in acest caz hotararea instantei nu este definitiva.) Astfel: – In 28 aprilie 2011, primarul Constantei, Radu Mazare, a castigat definitiv la Inalta Curte de Casatie și Justitie procesul cu ANI. – In 20 aprilie 2011, Inalta Curte de Casatie și Justitie a respins definitiv plangerea facuta de ANI impotriva deciziei Parchetului General de neincepere a urmaririi penale in dosarul deputatului PSD Robert Negoita. – In 14 aprilie 2011, fostul ministru de Finante Gheorghe Pogea a caștigat definitiv la Inalta Curte de Casatie și Justitie procesul cu ANI. – In 16 februarie 2011, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a caștigat definitiv la Inalta Curte de Casatie și Justitie procesul cu ANI.
– In 6 decembrie 2010, Inalta Curte de Casatie și Justitie a respins definitiv plangerea facuta de ANI impotriva deciziei Parchetului General de neincepere a urmaririi penale in dosarul fostului ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi.
– In 18 noiembrie 2010, Inalta Curte de Casatie și Justitie a respins plangerea facuta de ANI impotriva deciziei Parchetului General de neincepere a urmaririi penale in dosarul fostului ministru al Tineretului și Sportului, Sorina Placinta.
– In 27 octombrie 2010, Mircea Dinescu a castigat la Curtea de Apel Bucuresti procesul cu ANI. – In 11 octombrie 2010, Inalta Curte de Casatie și Justitie a respins plangerea facuta de ANI impotriva deciziei Parchetului General de neincepere a urmaririi penale impotriva lui Mircea Geoana. – In 7 octombrie 2010, deputatul PDL Sorin Andi Pandele a caștigat definitiv la Inalta Curte de Casatie și Justitie procesul cu ANI. – In 17 iunie 2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins plangerea ANI fata de solutia de neincepere a urmaririi penala data de Parchetul General in cazul fostei deputate Daniela Buruiana. – In 28 mai 2010, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie și Justitie a dispus neinceperea urmaririi penale a deputatului PNL de Arad Mihaita Calimente, acuzat de ANI de fals in declaratii si evaziune fiscala”, se arată în comunicatul GIP. (R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998