CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Andreescu afara. Basescu-Boc: 1-1

0 comentarii / 1555 vizualizări / 25 noiembrie 2011

Premierul egalează scorul în meciul cu Traian Băsescu, după ce încasase o lovitură cumplită prin arestarea pupilului său, Sorin Apostu. Debarcarea Danielei Andreescu este, mai mult ca sigur, un upercut administrat de gruparea Boc în bărbia Cotrocenilor, cu nimic mai prejos decît cel luat de Boc însuși, prin intermediul băieților de la DNA care i l-au umflat pe Apostu. Marea întrebare: ce va fi în runda următoare?

Emil Boc a demis-o azi pe Daniela Andreescu, secretarul general al guvernului, în urma dezvăluirilor și a campaniei purtate de Antena 3 și de restul presei în ultimele zile. Cine este Daniela Andreescu și ce importanță avea ea pentru Băsescu, o să reamintim pe scurt. ”Creată” după revoluție pe frontul sindicatelor, alături de Marian Sîrbu, care a și propulsat-o, cînd era ministru al Muncii, la șefia Oficiului pentru Migrația Forței de Muncă, Andreescu a devenit o piesă importantă pentru afaceristul Dorin Cocoș, patronul unor firme care întocmeau contra cost acte pentru românii interesați de munca afară. Apropierea dintre familia Cocoș și Traian Băsescu, în ultimii doi ani ai regimului PSD, a făcut ca, după cîștigarea alegerilor de către alianța DA, cînd noul președinte a revendicat cîteva posturi – nu multe, vreo 5 – în cabinetul Tăriceanu, la loc de cinste să figureze numirea lui Andreescu ca secretar de stat la ministerul Muncii, direct responsabil cu Departamentul Muncii în Străinătate, Corpul atașaților pe probleme de muncă și sociale și având în coordonare Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă.

Estimări neoficiale apărute în presa vremii prezintă sume de ordinul sutelor de milioane de euro obținute din afacerea ”acte pentru căpșunari”, o filieră fabuloasă de venituri. În 2009, după instalarea noul guvern Boc, Andreescu e promovată secretar general al guvernului, iar apoi Boc e forțat de gruparea Băsescu să cedeze o parte din atribuțiile sale acesteia.

Anonima – politic vorbind – Andreescu devine șefă peste Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Agenţia Română pentru Investiţii Străine, Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare, avînd peste 800 de subordonați. De asemenea, printr-o ordonanţă de urgenţă, Daniela Andreescu primeşte calitatea de unic ordonator principal de credite, cu alte cuvinte, dreptul de a gestiona întregul buget al Executivului. Aceeaşi ordonanţă stipula şi faptul că încadrarea personalului, modificarea, suspendarea sau concedierea unei persoane se fac tot prin ordin al Secretariatului General, respectiv al Danielei Andreescu. Se născuse premierul adjunct.

Nimic din toate astea nu ar fi fost posibil fără implicarea grupului Băsescu-Udrea-Cocoș, a cărui executantă preaplecată era Andreescu.

Ideea că dezvăluirile privind-o pe Andreescu din presa ultimelor zile
ar fi o nouă lovitură administrată lui Boc e de-a dreptul hilară. Dezvăluiri, vorba vine, de parcă presa nu obosise în ultimii ani să tot prezinte, inutil, informații despre activitatea femeii…

La fel de hilară ca ideea că cineva s-ar fi putut atinge, în alte condiții, măcar de vreun fir din părul acesteia fără să fie trăznit imediat de Zeus.

Astăzi, însă, nu mai sunt condiții obișnuite.

Acum e în derulare un veritabil război între palate, o tradiție pe care numai blajinul Văcăroiu nu a respectat-o, cu ani în urmă, și cu care românii s-au obișnuit de mult, mai ales pe final de mandat.

Andreescu e golul marcat de Boc și fidelii săi în poarta lui Băsescu, după ce Cotrocenii deschiseseră scorul la Cluj.

Ce va urma, pe acest front tot mai fierbinte? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998