CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Andrei Marga: Noua Securitate a umplut Romania de neispraviti la decizie

22 comentarii / 6674 vizualizări / 1 noiembrie 2021

Fostul ministru al Educației, filosoful Andrei Marga, face o analiză extrem de severă modelului politico-social implementat în ultimul deceniu și jumătate în România, de inspirație externă, avertizînd că din cauza acestuia și cu Noua Securitate la butoane, s-a umplut țara de neisprăviți la conducere.

Ce s-a întîmplat după 2004, în viziunea cărturarului:

”Decidenții au început să-și ascundă corupția cu asistența justiției și a serviciilor secrete, devenite complice. Controlul democratic fiind slăbit, s-a trecut la „desemnări personale”, prin care țara a fost umplută cu neisprăviți la decizie. Polarizarea politică a fost, de fapt, humusul formării regimului prostocratic. Acest regim a antrenat considerarea funcțiilor publice ca proprietăți, nu ca datorii rezultate din misiunea legitimă, prevăzută de Constituție, a instituțiilor.

S-a dezvoltat, în orice caz, un întreg establishment politic, cultural și mediatic al polarizării, iar eșecul are proporții istorice. România a ajuns, cum, din păcate, mereu suntem nevoiți să semnalăm, dintr-o țară cu un remarcabil potențial, cea mai săracă țară a Europei, cu cea mai mare emigrație dintr-o țară a lumii în timp de pace, cu cel mai mic consum de carte pe cap de locuitor, cu cea mai mare mortalitate la milionul de locuitori, cu o îndatorare externă excesivă, cu o dezbatere publică colonizată de cațavenci, cu un autoritarism incult, sprijinit pe securism și slugi.

În România, unii chiar cred că prostocrația actuală – care, în treacăt fie spus, se evidențiază în toată goliciunea ei zi de zi – s-ar datora educației. Aceștia nu iau în seamă faptul că nu educația, ci cu totul alte forțe au selectat, dintre absolvenți, inși slabi pentru a decide soarta țării. Peste toate, polarizarea politică împiedică România să-și folosească oamenii calificați pentru a se pune pe calea dezvoltării.
Nu este nici în România actuală ieșirea dintr-o situație gravă, singulară în Europa, fără a opri polarizarea politică prin democratizare efectivă. Și, firește, prin comunicare matură a oamenilor competenți din diversele partide. Recursul ce se vrea, din nou, în aceste zile, la „sucirea gâtulețului” parlamentarilor cu noua Securitate, pentru a vota un guvern mediocru, deja infirmat de Parlament, este nu doar primitiv și compromițător, dar nu va duce decât la crize și mai ample” afirmă Marga, în Cotidianul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

 1. & Sunteți de părere că domnul Andrei Marga a dorit să se exprime despre felul cum a fost pus la decizie și că are o părere nefavorabilă despre domnul Helvig, ?

  • Hmmm… as zice ca da!
   Da, Hellvig este un alt “produs” al miselului si rateului de educatie, de dupa ‘90, marca Soros – stia Orbanul
   “corect” de ce l-a dat afara din Ungaria pe Georgica… Georgica Soros – Hellvig, creatie sorosista, prietenu’ lu Dragnea – sanchi – si, deopotriva, ala de l-a bagat la puscarie (pe mana cu Iohannis, ce-i drept).
   Pe de alta parte, cu tot respectul pentru Prof. Marga, ma vad nevoit sa nu fiu de acord cu sintagma “noua securitate”… SECURITATEA (aia comunista si “veche”) era populata cu oameni inteligenti, care “furau” pentru tara asta – de la altii, nu de la proprii lor cetateni, in beneficiul lor, personal – nicidecum cu retarzii de astazi; pe cale de consecinta, chiar este complet gresit si nedrept sa vorbim astazi de “noua securitate”, cand Securitatea a disparut de prin 1992, cand niste politruci sinistri au scris o lege cretina de organizare si functionare a SRI! – bine ca am amendat Constitutia, prin referendum, dar niciodata legea astora! – care-i face pe astai, de o conduc, eterni…
   In rest, da… din pacate, dl. Ministru Marga are dreptate: astia de se cred “noua Securitate” – doar ei stiu in beneficiul carui stat lucreaza – au reusit sa populeze Parlamentul si toate intitutiile publice (dar si private!… atentie, vedeti ca v-au “infectat” si pe voi… corporatistilor! – ca-si iau tainul si de pe acolo) – nu fac altceva decat sa promoveze toate cozile de topor, toate loazele, ca d’aia am ajuns unde suntem astazi!
   Nu Securitatea, ci SRI!!!!…. ne-au capatuit cu alde Basescu, cu alde Iohannis, cu alde Citu, dar – sa nu uitam – si cu alde Ciolacu, Tudose, Grindeanu si Dancu – asta, asa, doar sa mentionam cativa si de pe la “marele” partid de stanga!
   Cand seful SRI e ala de e, cand presedinte e cine e… la ce Dumnezeu sa ne mai asteptam?!
   Sa ne apere Parlamentul?! – ala in care sefu’ SRI si-a pus oamenii pe lista (si la PNL si la PSD?!), ala unde ”sibianul” inca insista sa faca “jocurile” (pacat ca fostul – Coldea – si-a bagat coada si l-a salvat…), unde Ciolacu si Grindeanu incearca (vedeti ca nu va iese, grobienilor!) si spera sa para “patrioti” (in solda SRI fiind, chiar nu ai cum sa pari altceva decat misel… miselilor!) – NICIGAND!
   Asa ca dl. Ministru Marga… incepeti prin a va dezice de alde Dancu, Ciolacu… si abia apoi continuati cu gasca #castigatoare a lui Iohannis si a SRI-ului!

 2. & Sunteți de părere că domnul Andrei Marga a dorit să pună în evidență și aspectul că ,după criteriile dumnealui de formare profesională și după regulile școlii de gândire politică în care s-a format , securitatea ar trebui să pună în funcții indivizii care dau decizii , ?

 3. De acord cu dl Marga.

  • Statul securist a produs 586 decese numai în ultimele 24 de ore. Tu ești de acord cu Marga, dar sprijini direct Noua Securitate, cu idioții ei plantați în structurile statului, pentru livrarea unui număr cât mai mare de morți COVID.

   De ce? Pentru că ești imbecil!!!

 4. & Să fi considerat domnul Andrei Marga că vremurile nu îi permit „tandrețuri cu filozofia”, >

 5. , ?

 6. Domnul Marga stie ce spune. E expert. Are diplomă de merit de la vechea Securitate pe care a servit-o su sârg. Așa și-a construit el miraculoasa cariera.

 7. Oare de ce atunci când ai masina cu spp-ist nu spui chestiile astea?
  De ce când ești la putere și poti face ceva taci ca un rahat în păpușoi?
  De ce te apuca limbarnita atunci când ești scos de la masa boierilor și ești trimis în curte cu servitorii?
  Sa ne înțelegem! Noi care postam aici nu suntem nici măcar în curte! Noi ne uitam peste gard din strada și chibițăm!

 8. Cam tarziu, Andrei Marga… Si deja complet inutil, raul a fost facut. Si cu complicitatea si directa participare a matale. Data viitoare, poate.

 9. & Domu’ Andrei Marga, ca filozof format în vremea lui Nicolae Ceaușescu zice că știe cu Securitatea, deși a mai studiat și alți filozofi străini, ?

 10. & Pare și că activitatea în fotbal a lui Andrei Ionescu, fotbalistul format la Universitatea Craiova , s-ar fi împotmolit și prin „vivacitatea” securisto-intelectuală a lui Andrei Marga ,pigmentată cu aroganța ocupării spațiului public pentru a se exprima și a se manifesta, ?

 11. & Domnul Andrei Marga , care pare a avea o „competiție” personală cu Eugen Ionescu, făcând dese trimiteri la opera lui Eugen Ionescu în discursurile publice în care își prezintă scrierile, probabil că și-a declarat în mod public și aversiunea și disprețul despre fotbal și fotbaliști, datorită îndeosebi câștigurilor din fotbal ale unora dintre cei mai buni jucători și antrenori, ?

 12. & Deci, în „Țara lui Andrei”, în care Andrei Marga, și ca fost ministru al învățământului și ministru de externe, insistă să fie recunoscut competent și adulat în mod public, fapt pentru care probabil că și CFR Cluj câștigă campionate, țară din care a dispărut prematur și Andrei Gheorghe, probabil și prin audiențele pe care le obținea, deci Andrei Ionescu se mai numește și Ionescu ca și Eugen Ionescu și nu ca Emil Cioran, care a fost filozof, Andrei Marga neavând vreo părere ,,constructivă” nici despre cei ce joacă teatru, ?

 13. & De remarcat la Andrei Marga și desele folosiri ale cuvândului ,,absolut”, des folosit și de Iohannis, referiri la ,,absolutism” și scrieri critice despre ,,relativism” , ?

 14. & Să îl mai amintim și pe Crin Antonescu alături de cei ce folosesc, ,,frecvent” zice Crin Antonescu , probabil ca și Marga, cuvântul ,,absolut” , Iohannis parcă folosește în exprimare îndeosebi ,,des” , ,,frecvent” ceva mai rar , ?

 15. & Dacă Andrei Marga a folosit , cu ceva mai mulți ani în urmă, într-o emisiune în direct și televizată și replica ,,Ce pizda mă-tii ești țigan , ?”, ce ar fi fost folosită, probabil, și de Crin Antonescu, în alte emisiuni televizate, într-o formă mai mult sau mai puțin ,,exhaustivă”, pentru a folosi și un alt cuvânt întrebuințat de Crin Antonescu ,,în mod frecvent” ,?

 16. & ,,Într-un dialog mai contondent”, așa cum se mai exprima domnul Andrei Marga, ?

 17. & Un individ avid de mediatizare și de beție socială .în care se regăsesc „Srek-ul” și „orcul de filozofie” ca apărător al „Imperiului lui Sau-ron” , care își face public autocritica pentru contribuția la formarea „noii securități”, ca nostalgic al vechii securități, oferind și o posibilă explicație a apariției legionarismului prin starea de „beție socială” indusă de „obiectivul absolutismului” ideilor pe care le exprimă, exprimată la nivel social și prin înmulțirea stărilor bahice, personaj cu depență vizibilă de recunoașteri și recompense căruia într-o perioadă ceva mai anterioară îi făcea o vizibilă plăcere să facă considerații publice despre obiectivitate și subiectivism, ?

 18. @ Că doar că ardeleanu-i și „găină” ca muierea, sau că în Ardeal nu a ajuns și vestea egalității dintre femeie și bărbat, ca și la alte „restricții” ?

 19. & Alți ,,partizani” ai folosirii cuvântului ,,absolut”, utlizare care pare să le fi și folosit, Ilie Sârbu și Mircea Geoană, la fotbal Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu folosind combinații cu ,, absolut” și ,,totul e relativ” , ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998