CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Andrei Pleșu, despre dreptul de veto: ”E un «cal troian» rusesc în curtea UE”

17 comentarii / 3687 vizualizări / 1 iunie 2023

Fostul ministru de Externe Andrei Pleșu ironizează într-un material din Dilema Veche ”răzmerița jurnalistică declanșată de curînd împotriva deciziei prezidențiale de a alătura vocea României la suma vocilor comunitare care cer liminarea dreptului de veto în domeniile de politică externă și de securitate”.

În opinia fostului ministru, „E vorba despre faptul că, dacă 26 de membri UE sînt de acord cu o anumită decizie, iar un al 27-lea se opune, decizia majorității e suspendată. Pentru că nu lucrăm după regula majorității, ci după regula unanimității! Însăși Ursula von der Leyen a făcut-o, declarîndu-se în favoarea «majorității calificate», ca fiind procedura normală. Dar și Josep Borrell, șef al diplomației comunitare din 2019, a cerut, în mod expres, abandonarea dreptului de veto ca principiu «electoral» legitim. Heiko Maas, fost ministru de Externe al Germaniei, e de aceeași părere, deși observă, nu fără ironie, că pentru a vota împotriva dreptului de veto e nevoie de… unanimitate. Pentru dl Maas, dreptul de veto implică inevitabil riscul ca UE să poată fi luată ostatică de oricare dintre membrii ei. În mod semnificativ, opinii ca ale dlor Borrell și Maas au stîrnit comentariul dezaprobator al dnei Maria Zaharova, directorul de presă al Ministerului rus al Afacerilor Externe, ceea ce e de natură să confirme părerea exprimată de unii comentatori, cum că supremația unanimității pe socoteala majorității (simple sau calificate) e un «cal troian» rusesc în curtea UE. Înclin să adaug că asistăm și la o nouă victorie a «corectitudinii politice»: a prefera majoritatea e, vezi Doamne, o discriminare!”.

Pleșu mai spune că nu trebuie să ”acceptăm ca un „nu” marginal să prevaleze, suveran, asupra unui „da” colectiv. E riscant? Poate. Dar mai puțin riscant decît a face cadou unui grupuscul firav destinul comunității prevalente”. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. E mai bine sa predam decizia Europei Germanie si Frantei, unde Macron si Scholz/Merkel mergeau cu randul la Vladimir Putin sa faca sluji, sa faca coada la usa Kremlinului.

  Romania a sacrificat CEL MAI MULT CA STAT pentru acel drept de veto amarat ! Si nu trebuie renuntat niciodata la el.

 2. Ce au in commun tovarasul plesu, tovarasa von der lier, tovarasul maas si tovaarsul borell?… is lachei ai marelui gangster de peste ocean.

 3. Un bolsevic.

 4. Hârâie din gâtlejul vicios si pseudo-filosoful cu pretenții de diplomat. UE este toxică, deciziile sale, după cum vedem, ne pun in pericol chiar si viața. Oricum, România, care trăiește intr-un soi de tâmpeală slugarnică, nu ar fi avut indrăzneala de a folosi vreodata dreptul de veto. România nu are interese. Doar se vinde.

  • Problema e ca Romania plateste ca sa se vanda, e ca o prostituata care da bani pentru a fi batuta de clienti.

   • si de aceea ai vziuni de scelerat

 5. majoritatea romanilor nu vor parade homosexuale.
  si totusi ele au loc.
  unde e democratia aici?

 6. Andrei Plesu, ca si Aurescu & Johannis, n-a avut si nu are chef de lucru ca lui, oricum, ii vin stipendiile din fundațiile sorosiste. Dar ce ar fi sa se mute el in alta tara, daca tot cedeaza el orice drept de veto la nivel european.

 7. Pleșu e un parazit.

  • „dacă 26 de membri UE sînt de acord cu o anumită decizie”

   -pana si ipochimenu’ pricepe ca Decizia nu exista fara unanimitate,
   fara 27!

 8. Majoritatea intelectualilor simt că o pot duce mai bine într-o Românie guvernată din afară deoarece mereu agenda impusă din exteriorul țării va aduce bani în buzunarele intelectualilor (mită, șpagă de fapt) care vor fi cumpărați pentru a-i face propagandă. „Intelectualii lui Băsescu” ( Băsescu care sugea clanța ambasadei americane) de fapt au ajutat la implementarea dictatelor americane în colonia numită România… din cauza aceasta ne și merge ca la înecați, ăia își fac interesele lor iar România plătește miliarde după miliarde pentru cai verzi pe pereți.

  • se numeste „selectie negativa”,
   la scadentza vor plati copiii si nepotii lor,
   „pana la a 3a sau a 4a spitza”

 9. Si lui Hitler ii plăceau „majoritatile”…Suntem tot acolo?!

 10. Săracul de Gaule, se învârte în mormânt când afla cum poate gândi un fost ministru de externe. E drept, unul care relativizeaza tot ce nu trece prin stomacul lui.

 11. Plesu! Esti o lepra sinistra. Du-te la yoga si apoi mai scrie-i lui ceausesc o scrisoare de iertare. Da, a murit nea nicu. Dar nu conteaza, tu cere-i iertare ca nu se stie. Poate vine stafia lui la putere si na, nu se face sa nu il pupi si pe asta in fund.
  Tradator sinistru ce esti.

 12. De ce nu se ancheteaza cum a privatizat Plesu Editura Politica? E posibil sa-i dea lui Liiceanu , pe o amarita de hirtie, o intreprindere imensa ca valoare si importanta,numai pentru faptul ca erau prieteni?

 13. OK, dar cand Austria se opune intrarii in Schengen vetoul este OK.
  Cine-l mai baga in seama acum pe Plesu, ventual il baga in alta parte, a devenit o scula blestemata si scarboasa a ONG-urilor sorosiste.
  Mai bine sa-l ignoram cu toate plagiaturile sale.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998