Luna trecută, ziarul britanic The Guardian a publicat o analiză pornind de la demersul recent al lui Andrew Tate, care anunțase că vrea să intre în politica britanică, prin care a lansat un sondaj pe contul său de X urmărit de multe milioane de internauți, dacă să țintească ori nu postul de premier. The Guardian trata foarte serios chestiunea Tate, avertizînd că influencerii de mare anvergură chiar pot furniza surprize în politică. Și, să ținem cont, la acea vreme frații Tate erau blocați în România, unde aveau control judiciar. Într-o singură zi, azi, ei au scăpat de controlul judiciar, de sechestrul pe avere, și au plecat în Florida, cel mai probabil la Mar a Lago, unde ar putea avea discuții importante în week-end. Se pare că The Guardian nu s-a temut degeaba.
„Dorința de a fi politician ar trebui să te împiedice pe viață să devii vreodată unul”, a spus odată comediantul Billy Connolly. Niciodată acest lucru nu a fost mai adevărat. A fost o vreme când narcisiștii și sociopații neapologetici prosperau în reality TV. Ultimul politician în devenire este Andrew Tate, americanul de origine britanică autointitulat misogin și influencer care a fost umilit de Greta Thunberg” scria luna trecut ziarul britanic The Guardian.
”El este brusc foarte interesat să devină prim-ministru al Marii Britanii – ceea ce presupun că are sens când te uiți la încurcătura juridică în care se află. Tate și fratele său, Tristan, sunt anchetați de autoritățile române pentru presupuse infracțiuni, inclusiv constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, relații sexuale cu un minor și spălare de bani. După cum a demonstrat infractorul condamnat și abuzatorul sexual Donald Trump, poți scăpa cu absolut orice atâta timp cât ești suficient de puternic. Ambițiile politice ale lui Tate sunt la fel de nuanțate și dezvoltate pe cât te-ai aștepta de la un om care se laudă că sufocă femeile și care a declarat că se întâlnește cu adolescente cu vârste cuprinse între 18 și 19 ani pentru că își poate „lăsa amprenta” asupra lor.
La începutul acestei luni, el a organizat un sondaj pe X, întrebându-și milioanele de adepți dacă ar trebui „să candideze pentru funcția de prim-ministru al Regatului Unit”. Au existat două opțiuni de vot: „DA. SALVAȚI BRITANIA [sic]” sau „Nu”. Nu numai că Tate nu știe cum se scrie Marea Britanie, dar nici nu pare să-și dea seama că, spre deosebire de președinția SUA, nu poți candida la funcția de prim-ministru. Cu toate acestea, acoliții săi l-au încurajat și Tate a lansat un partid politic numit ”Marea Britanie restabilește valorile fundamentale”, adică Britain Restoring Underlying Values (Bruv), care promite să „redea mândria unei națiuni aflate sub asediu”. Folosesc termenul „partid” în sens larg: Tate nu pare să fi făcut toate formalitățile necesare pentru a înregistra Bruv ca partid politic și ne imaginăm că acesta nu va merge mai departe de a fi un cont X creat în grabă.
Este foarte puțin probabil ca Tate să fie vreodată prim-ministru, desigur, dar trolii ca el au deja un rol supradimensionat în politică, iar influența lor pare să crească. Într-adevăr, este probabil ca motivul pentru care Tate a fost brusc atât de inspirat de sistemul electoral să fie faptul că Elon Musk, sfântul patron al bărbaților extrem de online cu mari probleme pe umeri, a devenit obsedat de amestecul în politica britanică. Atunci când nu scrie pe Twitter dacă SUA ar trebui să „elibereze” Regatul Unit de „guvernul tiranic” al lui Keir Starmer, miliardarul de origine sud-africană se întâlnește, se pare, cu diverși aliați pentru a discuta strategii de schimbare a regimului în Regatul Unit. La început, se părea că Musk – care se consideră în mod clar un făuritor de regi după succesul său în finanțarea campaniei lui Trump – îl dorea pe Nigel Farage la conducerea Regatului Unit. Acum, cei doi s-au certat, iar Musk a declarat că Farage „nu are ce-i trebuie” pentru a conduce partidul Reform. Noul favorit al miliardarului pare să fie infractorul condamnat și agitatorul de extremă dreapta Tommy Robinson; la începutul acestui an, Musk a ținut prima pagină a ziarelor cerând eliberarea lui Robinson din închisoare. Nu aș fi surprinsă dacă partidul Bruv a lui Tate este doar o încercare disperată de a atrage atenția lui Musk și de a-l înlocui pe Robinson în afecțiunea magnatului tehnologiei. Deși Musk i-a mai dat tweet lui Tate, nu este clar cât de bine se cunosc cei doi bărbați. Dar, în mod clar, ticălosul are prieteni americani la nivel înalt. Tate s-a lăudat că a vorbit cu Barron Trump și, în timpul unei apariții recente la podcastul de dreapta The Benny Show, Alina Habba – care este avocata lui Trump și viitoare consilieră a președintelui – s-a lăudat că este o mare fană a lui Tate. Cândva, ideea că un extremist precum Tate ar putea avea un fel de influență semnificativă asupra politicii era ridicolă; acum pare mult mai puțin o glumă” scria ziarul. (B.T.I.)