CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Andy Garcia in rolul lui Brancusi – inca un smen balcanic

1 comentariu / 3525 vizualizări / 20 septembrie 2016

Campania de colectare a banilor necesari achiziției ”Cumințeniei pământului” mai are cîteva zile de derulare, dar situația e dramatică: abia 7-800 de mii de euro strînse din cele șase milioane scontate, la care se adaugă alte 5 milioane date de guvern, din banii contribuabililor. Finalmente, guvernul va fi obligat să achite întreaga sumă, dar cîrcotașilor li se va închide lesne gura: cum să ne zgîrcim la bani cînd e vorba de creația unui geniu pe care americanii, iată, se pregătesc să-l imortalizeze într-un superfilm?

De unde știm că se face un film despre Brîncuși?
Din toată presa zilei de ieri, de la cele mai anonime siteuri la marile televiziuni.
De unde știu ziariștii despre film?
Bună întrebare.
Pentru că aici, se cam rupe filmul, fie-ne îngăduit un joc de cuvinte.

Ieri noapte, la orele 0,51, ziarul ”Adevărul” postează pe net materialul ”EXCLUSIV – Andy Garcia îl va juca pe Brâncuşi în filmul „The Sculptor“”.

Scrie ziarul:
”Informaţia a fost confirmată de regizorul Mick Davis, cel care a regizat filmul „Modigliani“, filmat în România. Acesta a postat pe pagina personală de Facebook o fotografie cu celebrul actor Andy Garcia, iar acesta apare în imaginea alb negru cu o barbă „brâncuşiană” şi cu o pereche de ochelari. „Andy will play Brancusi in The Sculptor” (Andy îl va juca pe Brâncuşi în „Sculptorul”), a scris regizorul”.

Cam asta e tot!

Numai că, avem de a face cu mici ”găuri negre”, pe unele dintre ele chiar ziarul încercînd să le acopere, stîngaci.
Cum ar fi faptul că IMDB.com, cea mai completă și mai informată platformă media în domeniul filmului, inclusiv în ce privește proiectele pe următorii cîțiva ani, nu suflă o vorbă, pe nicăieri, despre asemenea film.
Nici pe pagina lui Mick Davis, nici pe a lui Garcia.
Ca actor, el are pe țeavă, în producții viitoare, doar roluri în Geostorm, Haedlock, Max Steel, What about love sau The True Memoirs of an International Assassin.

Pe pagina de Facebook a regizorului, trebuie spus, nu apare postarea respectivă, ci doar share-urile unor prieteni, ceea ce înseamnă fie că postarea a fost ștearsă, fie că ea e disponibilă doar cercului de prieteni, ceea ce limitează la maxim răspunderea regizorului pentru afirmațiile sale.

Nicăieri în presa internațională nu apare, de asemenea, cea mai măruntă informație despre filmul pomenit, cel mai timid zvon, deși asemenea informații sunt vînate cu aviditate de ziariști, pentru că interesează fanii.

Se scrie pe larg, în schimb, despre faptul că Andy Garcia se chinuie, cam de multă vreme, să termine un proiect cinematografic de suflet, ”Hemingway & Fuentes”, povestea prieteniei dintre legendarul scriitor și căpitanul de vas care l-a inspirat pentru ”Bătrînul și marea”, unde Garcia îl joacă pe Fuentes, fiind și regizor.

În articolul din ”Adevărul” și pe pagina de Facebook a lui Mick Davis e prezentată o poză a lui Garcia cu barbă brâncușiană, sugestia fiind clară că ar proveni de la o probă de rol.

Fals, Garcia și-a lăsat barbă în ultima perioadă pentru filmul ”Hemingway & Fuentes”, iar presa internațională a comentat pe larg subiectul la începutul acestui an, cînd Garcia a descins din Sicilia, unde aveau loc filmările, la Los Angeles, fiind vorba de un look în premieră absolută pentru actor.
Deci, barba lui Garcia nu are nicio legătură cu rolul lui Brîncuși.
Era nevoie, însă, de o întărire a informației aruncate pe piața noastră.

În treacăt fie spus, cunoscătorii lumii cinematografiei știu că un film nu e dat ca sigur cînd un actor spune ”da” regizorului ori scenaristului, ci cînd se găsește producătorul ferm dispus să finanțeze proiectul. Din acel moment, actorii titulari se pot schimba de ”n” ori (pentru ”Hemingway & Fuentes”, Garcia a început, spre exemplu, cu Anthony Hopkins, dar a terminat cu Jon Voight).

Regizorul Mick Davis, un nume cam de mîna a șaptea în domeniu (5-6 titluri mari și late, cel mai de succes fiind turnat la noi, adică ”Modigliani”), în ultimii ani a activat mai mult prin România, ca regizor de teatru, fiind cuplat cu actrița româncă Ana Adelaida Perjoiu.
A devenit ”domestic”, cum s-ar spune…
Articolul postat ieri noapte pe siteul ”Adevărul” a fost sesizat rapid, lăudat și shareuit pe Facebook, la orele 02,03, de către Doina Popoviciu Dincă.
Dincă, adică nimeni alta decît fosta ofițereasă DIE, fiica lui Ion Dincă ”Teleagă” și patroană a casei de licitații ARTMARK, care a reprezentat familia Romașcu, proprietară a sculpturii ”Cumințenia pămîntului”.

Un articol bazat pe șapte-opt cuvinte ale unui regizor, care s-a întins ieri în toată presa autohtonă, fără ca cineva să-l pună la îndoială vreo clipă.
Un articol care va ajuta enorm, însă, guvernul României, în momentul cînd va băga mîna adînc în buzunarul nostru pentru a scoate milioanele cerute de proprietarii statuii.
Ironia sorții, nici măcar nu e prima oară cînd Brîncuși e folosit în acest mod. Cititorii mai copți își mai amintesc, poate, că acum vreo 20 de ani, un alt film despre viața lui Brîncuși era ”produs” de liderul agrarian Victor Surdu, cu Robert De Niro în rolul titular. Ca să fie credibil în ochii presei, Surdu fluturase în conferințe de presă o corespondență cu impresarul actorului, care răspunsese scrisorii agrarianului din politețe, cum stă bine unui agent.

De data asta, ni s-a ”fluturat” chiar mai puțin de atît și a fost arhi-suficient. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. impressive, most impressive…. bine documentat articolul

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998