CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Angajarea de contabili, lovitura de gratie data de pedelisti IMM-urilor

0 comentarii / 1726 vizualizări / 2 martie 2010

Un grup de 41 de deputați ai PDL a elaborat o propunere halucinantă, care va da, mai mult ca sigur, lovitura de grație IMM-urilor din Românie, transformînd micile afaceri în amintire.

E vorba de proiectul de modificare a Legii Contabilitatii, sustinut de parlamentarii PDL, care prevede ca orice firma, oricat de mica trebuie sa angajeze minim doi contabili cu carte de munca sau sa contracteze o firma de specialisti, argumentul principal din expunerea de motive fiind că angajarea part-time a dus la “proliferarea muncii la negru”. In aceste conditii, o firmă va avea la dispoziţie trei variante. Fie îşi constituie un compartiment de contabilitate care este condus de un director economic angajat full-time, fie angajează prin convenţie civilă un expert contabil sau încheie un contract cu o firmă de expertiză contabilă. Contabilii autorizaţi pot să lucreze în continuare part-time la mai multe firme con comitent, dar nu vor mai avea dreptul de a semna un bilanţ contabil, această sarcină revenind doar contabilului angajat de firma. Dacă această propunere va fi adoptata, cea mai mare parte dintre cele peste 700.000 de firme active din Romania vor fi nevoite sa isi angajeze contabili, asta in conditiile in care multe dintre ele au unul-doi angajati. Practic, va reprezenta lovitura mortala pentru micile firme, si asa impovarate de fiscalitatea excesiva, de birocratie si de criza economica mondiala.

Eugen Nicolaescu: ”Este o prostie uriasa”

Ca e asa o dovedesc si reactiile aparute imediat. ”Este “o prostie uriasa” si o noua dovada de “dictatura” si de “aroganta” din partea puterii, sustine ex-ministrul liberal Eugen Nicolaescu, in exclusivitate pentru Inpolitics. Totodata, liderul PNL considera ca o astfel de initiativa este gandita de pedelisti in colaborare cu sefii Corpului Expertilor Contabili care, prin aceasta lege “absurda”, urmaresc sa isi mentina fotoliile de conducere, desi “s-au cocotat in functie” de aproximativ 10 ani. “Asa cum se comporta in viata publica si politica, cu aroganta si atitudine dictatoriala, Guvernul Boc s-a apucat sa se comporte, similar, si in viata economica. Fac un apel pe aceasta cale ca o astfel de ineptie legislativa sa fie sanctionata dur de clasa politica responsabila, de oamenii de afaceri si de reprezentantii mass-media. Este vorba despre un mod arogant si dictatorial de a pune problema cu efecte negative asupra patronilor si a micilor investitori care trebuie ajutati, nu distrusi prin initiative halucinante. Daca chiar ar fi existat o problema grava in domeniul acesta, Ministerul de Finante trebuia sa gaseasca o solutie. Nu inteleg de ce s-a recurs la aceasta parsivitate a initiativei legislative din Parlament”, isi manifesta uluirea fostul ministru.

“Manevra a PDL si a sefilor Corpului Expertilor Contabili”
Pe de alta parte, continua Eugen Nicolaescu, sefii Corpului Expertilor Contabili se afla mana in mana cu parlamentarii pedelisti care au gandit aceasta modificare legislativa. “Este vorba, pana la urma, de un amestec nepermis al statului in politica si activitatea firmelor private. Aceasta initiativa este elaborata mana in mana cu sefii Corpului Expertilor Contabili care, desi s-au cocotat in acele functii de aproape 10 ani, vor sa isi mentina fotoliile platind, la schimb, locuri de munca. Contabilitatea este o profesie liberala, nu trebuie sa iti spuna cineva ce sa faci. Initiativa aceasta este o prostie uriasa”, concluzioneaza Eugen Nicolaescu. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998