Aniversarile lui Iliescu, intre marire si decadere
0 comentarii / 2657 vizualizări / 3 martie 2011
Aniversarea lui Ion Iliescu este o dată intrată, ca nicio alta, în calendarul sărbătorilor anuale de prim rang, intens mediatizate și viu animate. Niciun alt politician ori vedetă autohtonă nu a beneficiat de asemenea popularizare a zilei de naștere. Dar, trebuie spus, nu toate aniversările au fost la fel de fastuoase. În fapt, amploarea manifestărilor a fost direct proporțională, în general, cu poziția ocupată de Iliescu în momentul respectiv, pe val sau în dizgrație. Un veritabil barometru politic, dacă vreți. Să reamintim, pe scurt, cîteva dintre aniversările ultimului deceniu.
În 2000, Iliescu e zdravăn pe val, sondajele creditîndu-l drept viitor președinte. Urmarea: în Kiseleff, pe 3 martie, e o întreagă nebunie, mii de români de rînd, dar, mai ales, politicieni, artiști, afaceriști șamd se înghesuie să îl felicite. Euforia e maximă, sărbătoritul dă autografe inclusiv pe buletine de idenitate.
Se scandează: „Am venit azi aici/ Ca să-mpușcăm toții Lupii!/ Dacă și noi ne-om lăsa/ Lupii ăștia ne-or mînca!”. Lupii țărăniști și liberali, desiguri. Mașinile de lux sunt atît de multe încît curtea e neîncăpătoare, iar pe Kiseleff se blochează circulația. Se produc artistic Gheorghe Turda, Ionela Prodan, Aneta Stan, Daniela Condurache, Doru Tufiș, Petre Geambașu și Nicu Constantin.
Alte scandări: „Foaie verde, foi de linte/ Iliescu președinte!”, „Foaie verde, foi de coasă/ să trăiască și Năstasă!”.
Un an mai tîrziu, aniversatul e iar președinte, iar la Cotroceni e show de zile mari. De la intrarea din Piața Leu pînă la cea a Grădinii Botanice, cohorte de alegători și mai ales de alegătoare urlă și agită poșetele pe deasupra capetelor, înghiontindu-se cu SPP-iștii. La loc de cinste, vedeta Mihaela Rădulescu și veterana Ionela Prodan. Un grup de coriști de la Operă, îmbrăcați în alb, cîntă non-stop „Mulți ani trăiască!”. Iliescu plutește, fericit, în sala Unirii, printre oaspeți, strînge mîini, zîmbește larg, dă autografe și femeilor de servici. Parlamentari și aleși locali se înghesuie la poze. Baia de mulțime durează peste șase ore.
După revenirea pe ”tron”, Iliescu adoptă o politică de surprinzătoare retragere din prim plan, în favoarea noii vedete Năstase, între ei aparînd și o acută răceală. Așa că sărbătorirea din 2003, bunăoară, e mult mai modestă. Ziariștii se întreabă unde sunt aniversările de altădată, pentru că șeful statului e călcat de cei mai puțini oaspeți de după revoluție. Se cîntă la difuzoare, parcă dinadins, ”Stranger in the night”. Iliescu e, totuși, excelent dispus și explică fanilor că se menține așa bine fără ajutorul anabolizantelor. El mai remarcă și că data de 03.03.03 se întîlnește o dată pe mileniu. Aniversarea e tulburată de apariția lui Oprișan și a lui Ristea Priboi, oile negre ale partidului în acel moment. Enervat că nu e primit cu entuziasm, vrînceanul începe să înjure la greu, fiind calmat cu dificultate. Gurile rele spun că cercetatul penal Oprișan a venit la Cotroceni doar pentru a fi văzut de procurori lîngă președinte.
În 2004, ultima aniversare la Cotroceni readuce fluviul de oaspeți, coșuri imense cu flori multicolore, tablouri, mici obiecte de artă artizanală personalizate cu numele președintelui, cărți, pupături, îmbrățișări, cereri de case, televizoare, calculatoare, petiții pentru grațieri, aplauze, cîntece populare, ansambluri de copii, cîteva hore, sucuri, pateuri și enorm de multe poze. Și peste toate astea, un Ion Iliescu mai mult decît jovial, sprinten nevoie mare, binedispus și dornic să primească de la toată suflarea urările de bine. La palat urcă toată suflarea pesedistă, încărcată de daruri, iar Vanghelie nu ratează ocazia să informeze presa că i-a urat sărbătoritului noroc: ”Cred că este cel mai important; cei de pe Titanic au avut și ei bani și sănătate, dar nu au avut noroc!”. Entertaineri: Sanda Ladoși, Marcel Pavel, Irina Loghin, Elena Merișoreanu,Ștefania Rareș, Gheorghe Turda și Doru Tufiș. Numai de la filiala Ilfov vin 500 de membri, cu Bebe Ivanovici în frunte, pentru a-și prezenta omagiile.
În 2005, aniversarea e vizibil cenușie: Iliescu tocmai a fost eliminat de Geoană din fotoliul de lider al partidului. Petrecerea are loc, totuși, în sediul central din Kiseleff. Mesele opulente de altădată sunt înlocuite de pateuri, pizza, cozonac, prăjituri și sucuri, fără strop de șampanie. Între puținele cadouri, o plachetă, o statuetă africană din partea lui Gelu Voican, o biblie etc. Lipsește Năstase. Petrecerea se termină destul de repede, pe la orele 14,00 oră pînă la care nu venise vreun telefon de felicitare de la noul președinte Băsescu.
În 2006, ”declinul” continuă: Iliescu e retrogradat din Kiseleff și se aniversează la biroul din str.Atena. E momentul unor nostalgii: „Poate că mi-ar fi plăcut să mă consacru meseriei mele. Totuşi, am rămas cu pasiunea unor preocupări încă din tinereţe”, spune el, adăugînd că simte că a împlinit 25×3 +1 ani, total 76. Fostul lider nu a invitat pe nimeni de ziua lui, dar a anunțat în prealabil că cine vrea să îl felicite e binevenit.
În 2007 are loc un reviriment, poate și pentru că fostul președinte rezistă admirabil tuturor încercărilor grele la care e supus în partid, iar la biroul din Atena vin cîteva sute de oaspeți. Cadouri peste cadouri şi multe urări de bine. Fostul premier, Adrian Năstase, l-a vizitat încă de la primele ore, urmat de Nicolae Văcăroiu, Corina Creţu, Rodica Stănoiu, Rovana Plumb, Daniela Bartoş, Dan Mircea Popescu, Ion Mircea Paşcu, Eugen Bejinariu, Valer Dorneanu, Gabriel Oprea. Şi organizaţia PSD Bucureşti, în frunte cu Marian Vanghelie i-au cîntat „Mulţi ani trăiască” fostului preşedinte. Un bărbat i-a dat o felicitare uriaşă cu chipul fetiţei sale, o femeie i-a scris o poezie, iar o familie i-a adus o statuie din bronz care îl întruchipa pe zeul puterii călare pe un tigru. Traian Băsescu i-a trimis o felicitare şi un coş cu trandafiri galbeni şi crini imperiali.
Un an mai tîrziu, în 2008, fostul președinte beneficiază din nou de o mediatizare amplă, cu interviuri, filmări, transmisiuni de la sărbătorirea sa, la partid șamd. În timpul unui asemenea interviu, transmis în direct, Iliescu se dovedește biruit de noul val tehnologico-informațional: el răspunde de două ori la telefonul mobil care îi suna în buzunar, cu muzica lui Chopin, și vorbește degajat, în timp ce jurnaliștii așteptă, răbdători, la fel ca și telespectatorii, să afle ce gînduri îl încearcă pe fostul președinte la a 78-a aniversare.
În 2009, apar probleme neplăcute. Fostul preşedinte așteaptă oaspeți la biroul din Atena, dar, încă de dimineaţă, în faţa sediului se adună mai mulţi oameni, printre care şi tineri care fac parte din organizaţia autointitulată „Noii Golani”, cu care fostul preşedinte a mai avut probleme în trecut, la o ceremonie de comemorare a eroilor revoluţiei. Tinerii manifestă împotriva fostului şef de stat, intervine SPP, iar turbulenții sfîrșesc prin a fi escortaţi către o secţie de poliţie. Ei purtau tricouri negre cu inscripţiile ”Criminal” şi ”Vinovat de crimă”. ”Sunt niste oameni adunaţi de pe stradă, folosiţi ca masă de manevră. Sunt lipsiţi de bun simţ, nici nu mă interesează ce fac. Este regretabil că se întâmplă aşa ceva” declară Iliescu.
Anul trecut, aniversarea iliesciană ”urcă” din nou, probabil grație venirii la șefia PSD a unui lider mult mai apropiat decît Geoană. Drept pentru care lui Iliescu i se organizează un spectacol de mare ținută la Ateneul Român, unde este aplaudat îndelung, la finalul unui concert grandios, în care Orchestra a interpretat ”Mulți ani trăiască”. După spectacol are loc o recepție de cinci stele. Revine și șampania.
Astăzi, sărbătoritul, ajuns la 81 de ani, va petrece la hotel Phoenicia, alături de apropiații din organizația PSD București, o ceremonie scurtă – două ore – față de alți ani, în care își va lansa și ultima carte, ”După 20 de ani”. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza