CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Anticorupția trece pe la un ospiciu

1 comentariu / 2324 vizualizări / 19 octombrie 2016

Claudiu Sorin Dumbrăveanu, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, este declarat nevinovat. În mod definitiv și irevocabil. Nu a încălcat nicio lege penală. În urmă cu doi ani, omul a fost arestat, plimbat cu cătușele la mâini și supus obișnuitului linșaj mediatic. Și-a pierdut funcția deținută în statul român, iar reputația lui a fost călcată în picioare. Însăși fosta șefă antimafie a trecut printr-o experiență asemănătoare. Cu observația că, în cazul Alinei Bica, nu s-au închis încă toate dosarele. Dar urmează. Ce se întâmplă cu anticorupția? Face un stadiu necesar la ospiciu?
Pentru ca domnul Claudiu Sorin Dumbrăveanu să își piardă statul profesional, poziția socială și onoarea, nu a fost nevoie decât de un procuror. Un simplu procuror, scăpat de sub orice control și imaginându-și, în cel mai bun caz, că este un Făt Frumos aflat în luptă cu balaurul, a fost de ajuns. Și, probabil, se mai fac vinovați de prigonirea unui om unul, doi judecători “de serviciu”, aflați în câmpul tactic SRI, care au semnat, pe bandă rulantă, mandatele de reținere și arestare. Justiția în sine a făcut, în acest caz, dreptate. Dar ce fel de dreptate?
Doamna Alina Bica, plimbată zeci de zile prin Beciul Domnesc, se apropie și ea, cu pași repezi, de capătul tunelului. Acolo unde va vedea lumina libertății. Nu a fost oricine. Înainte de a fi azvârlită din Olimp, probabil în urma arbitrajului lui Zeus, Alina Bica a fost șeful antimafiei din România. Și a intrat într-o rivalitate cu celălalt stâlp al luptei anticorupție. Cu doamna Laura Codruța Kovesi. Cu mult timp în urmă, s-a trezit umflată de pe stradă, ca ultimul infractor, și azvârlită în beci. De atunci, sabia lui Damocles a stat deasupra capului ei.
Spre deosebire de domnul Claudiu Sorin Dumbrăveanu, Alina Bica nu este nici pe departe o victimă inocentă a sistemului. Dimpotrivă, cât timp a condus antimafia, a participat la elaborarea unor legi rele și a nenumărate proceduri care încalcă drepturile omului. Ea este unul dintre călăii sistemului conceput de Traian Băsescu. Un complice al acestuia. Că, apoi, la vârful așa-zisei lupte împotrivă corupției, transformată într-o tipică luptă pentru putere, a intervenit o dihonie, efectele nu-i pot transformă pe participanți în eroi. Oricât de mult au suferit.
Mă întorc, însă, la domnul Claudiu Sorin Dumbrăveanu și mă întreb: îi mai poate reface cineva statul profesional? Îi mai poate da cineva înapoi timpul pierdut? Îi mai poate cicatriza cineva suferințele prin care a trecut? Cum își mai recuperează acest om onoarea? Răspunsul poate fi sintetizat într-un singur cuvânt: nicium.
Astfel încât apare, cu necesitate, al doilea set de întrebări. Cine răspunde? Cum vor răspunde procurorii, al căror abuz a fost dovedit, în cazul acestui om, în cazul a sute de alte persoane și chiar și în cazul Alinei Bica? Vor răspunde acești procurori doar profesional, doar moral, doar pecuniar sau vor răspunde penal? Răspunsul sintetic și crud este în trei cuvinte: nu vor răspunde. Nu avem o legislație clară pentru așa ceva. Și, conform unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii nu răspund nici măcar pentru abuz în serviciu.
În schimb, răspunde o țară întreagă. Nu numai fiindcă a fost traumatizată, nu numai fiindcă i-au fost oferite, în serie, istorii false despre lupta anticorupție, ci și pentru că statul începe să plătească. La greu. Sub formă de despăgubiri. Într-un ritm care va necesita, în viitor, crearea unei noi instituții. Un fel de administrație națională pentru restituirea, către victime, a zilelor și timpului pierdut și pentru despăgubirea pentru suferințele îndurate.
Există, însă, și un preț politic? Răspunsul ține tot de ideea de ospiciu. Prețul politic ar trebi plătit de toți cei care au participat la construcția “sistemului” și ale căror rivalităţi și certuri din Olimp au reverberat și au curentat întreaga societate. Politicienii din vârful acestui sistem, doar ei, ar putea să răspundă. Pentru că numai ei pot fi sancționați prin vot. Restul să fie uitat și iertat! (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Asta e ceea ce s-a dorit. De 10 ani s-a lucrat intens, dupa ordine venite din afara, la transformarea parlamentului intr-o turma de rumegatoare incapabile de initiativa, care sa asculte de biciul stapanului si sa tremure numai la gandul DNA. Un astfel de parlament nu va trece niciodata legi care sa-i deranjeze pe stapanii din afara si dinauntru, asa cum este legea raspunderii judecatoresti, si nici nu va apara demnitatea nationala. Tariceanu a ramas o voce singulara, dar si el va fi eliminat din joc. Stim cum s-a terminat ultimul acces de personalitate al clasei politice, referendumul din 2012. Tentativa esuata de demitere a lui Basescu a marcat si finalul democratiei romanesti. Statul politienesc a castigat, iar ambasadorii si serviciile vor face jocul pentru multi ani de acum incolo.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998