CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Anul in care (doar) citeva institutii ale statului s-au incapatinat sa-si faca datoria

3 comentarii / 2722 vizualizări / 3 ianuarie 2022

Într-un an tenebros care a consfințit dispariția funcției de președinte al țării și a adus cu sine o criză politică de durată și de anvergură, creată artificial în numele unor interese meschine, cîteva instituții ale statului s-au încăpățînat să funcționeze onorabil, în pofida presiunilor politice ori riscînd totul în fața lor. Și să mențină pîlpîindă speranța că statul de drept încă mai are o șansă în România.

Pe locul întîi am plasa Avocatul Poporului, care a performat atît prin instituția în sine, cît și prin persoana Renatei Weber, conducătoarea ei.
AP a continuat să se implice profund în pandemie, ca și anul trecut, în multiple feluri. A cerut clarificări Ministerului Sănătății și șefului DSU cu privire la situația personalului din ATI, la nivel național și local și s-a preocupat de situația medicilor, în general. A somat premierul Florin Cîțu să spună de ce 20 de hotărâri ale CNSU nu sunt publicate în Monitorul Oficial, ceea ce atrage nulitatea lor.
A atras atenția că o condiționare a exercitării dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare și din centrele rezidențiale de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare plătită de către angajat este o măsură lipsită de proporționalitate și inadecvată. A dat undă verde desființării pensiilor speciale, cu excepția celor ale magistraților.
Pentru asta și multe altele, și-a atras ura Puterii, care a decis să îi ia capul.
Renate Weber nu a cedat și a rămas să lupte. Și-a recîștigat locul în urma deciziei CCR care a stabilit că demiterea ei fusese neconstituțională.
A învins o armată întreagă de politicieni de la PNL, USR, UDMR.

„Mi-am asumat și niște riscuri, de exemplu să fiu o persoană neplăcută multora, nu doar a oamenilor politici, ci și a oamenilor simpli, care nu au înțeles și s-au lăsat păcăliți de o retorică din păcate pornită de la politic, apoi preluată de presă. Am fost hărțuită la propriu. Se strigă după mine pe stradă, în magazine. Toată retorica pe care ați auzit-o spusă de diferiți politicieni a fost preluată, s-a viralizat”, spunea Renate Weber, într-un interviu.

Inclusiv Comisia de la Veneția a cerut explicații în legătură cu revocarea Avocatului Poporului, prin însuși președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.
Ludovic Orban nu mai e președintele PNL, Forin Cîțu nu mai e prim-ministru, USR nu mai e la putere, Iohannis e cadavru politic viu.

Renate Weber încă e Avocatul Poporului și încă le va mai da unora coșmaruri.

O altă instituție care a dovedit curaj e Curtea Constituțională. Judecătorii ei au ținut piept presiunilor imense, interne și externe, privind desființarea SIIJ și au decis că acesta e atributul Parlamentului.
Tot ei au dat peste cap numirile abuzive de la șefiile Radio și TVR, ori demiterea Avocatului Poporului. Ori legea care ducea la scăderea vechimii necesare pentru accederea procurorilor în DNA şi DIICOT. CCR a deblocat și moțiunea de cenzură a AUR-USR și a decis că legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie este constituțională.
Judecătorii au blocat desființarea Institutului Revoluției Române, o ciudată fixație a liderilor USR, și au decis că procurorii DNA nu mai pot cerceta fapte pentru care nu au competență.
Ca să nu mai vorbim de imensa decizie conform căreia nu poate fi condamnată o persoană fără a exista o motivare a verdictului instanței, o veritabilă revoluție în justiție.

Tot eu au decis că hotărârea de încuviințare a stării de alertă din luna mai 2020, după ieșirea din starea de urgență, este neconstituțională. În final de an, previzibila opoziție a CCR a contribuit la blocare certificatului verde, pornind de la condiționarea accesului la locul de muncă de vaccinare.

O instituție care a dovedit curaj a fost și Consiliul Superior al Magistraturii, care a dat aviz negativ desființării SIIJ, marota USR și PNL. CSM a reacționat ferm și la reacțiile politicienilor în dosarul 10 august, pe care le-a declarat atac la adresa independenței judecătorilor.
O reacție la fel de fermă a avut CSM și după atacurile ministrului Justiției, Stelian Ion, la adresa judecătorilor ICCJ.
Cel mai important, CSM și-a găsit resurse pentru excluderea din magistratură, mult amînată, a unuia dintre cei mai ”politici” magistrați, judecătorul Cristi Dănileț, de departe cel mai controversat personaj din justiția ultimului deceniu și jumătate. O decizie despre care se știa cert că va fi criticată de anumite entități externe, care nu putea uita că Dănileț a fost un stîlp al statului-paralel.

O instituție care anul trecut avut o activitate de excepție este și Garda de Mediu, care s-a implicat foarte mult în problema deșeurilor, atît cele interne cît și cele din import, România fiind, se știe, de mulți ani, groapa de gunoi a Europei. Din păcate, parcursul curajos a fost stopat în toamnă, prin eliminarea de la conducere a lui Octavian Berceanu, vinovat de apartenență la USR, partid scos de la guvernare.
În fine, să nu uităm și curajul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului de a ataca ceva sacrosant și de neatins pînă anul trecut, anume marii retaileri multinaționali, precum Kaufland, Carrefour, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Real, Mega Image șamd cărora le-a aplicat amenzi drastice și chiar închideri parțiale a activităților. Reacția externă a fost dură, astfel că șeful instituției, Claudiu Doloț, a fost debarcat fără explicații, peste noapte. Dar rămîne măcar amintirea unei scurte perioade în care o importantă instituție a statului și-a regăsit misiunea și datoria față de cetățeni. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Perfect spus si gandit !

  2. […] O instituție care anul trecut avut o activitate de excepție este și Garda de Mediu, care s-a implicat foarte mult în problema deșeurilor, atît cele interne cît și cele din import, România fiind, se știe, de mulți ani, groapa de gunoi a Europei. Din păcate, parcursul curajos a fost stopat în toamnă, prin eliminarea de la conducere a lui Octavian Berceanu, vinovat de apartenență la USR, partid scos de la guvernare.În fine, să nu uităm și curajul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului de a ataca ceva sacrosant și de neatins pînă anul trecut, anume marii retaileri multinaționali, precum Kaufland, Carrefour, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Real, Mega Image șamd cărora le-a aplicat amenzi drastice și chiar închideri parțiale a activităților. Reacția externă a fost dură, astfel că șeful instituției, Claudiu Doloț, a fost debarcat fără explicații, peste noapte. Dar rămîne măcar amintirea unei scurte perioade în care o importantă instituție a statului și-a regăsit misiunea și datoria față de cetățeni. Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

  3. cu Garda de Mediu aaveti informatii false, e dezastru prin tara in privinta depozitarii deseurilor in locuri nepermise si distrugerea albiilor de rauri in zona Moldovei de balastierele Parinetelui.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998