CURS VALUTAR
1 EUR = 4.874 RON UP | 1 USD = 4.0034 RON UP | 1 GBP = 5.4696 RON DOWN

Anul în care PNL va fi strivit

6 comentarii / 963 vizualizări / 4 ianuarie 2021

PNL a ratat o șansă extrem de importantă. Aceea de a-l determina, punând presiune pe el, pe Ludovic Orban să demisioneze. Ca răspuns demn la eșecul alegerilor legislative. Neîntâmplându-se acest lucru și urmând ca Orban să fie debarcat mai târziu cu ocazia viitorului Congres sau chiar deloc, dacă se va ține cu ghearele de scaun, întregul partid va fi expus. Și se va afla sub gloanțele propriului electorat. Mai există însă și alte semne rău prevestitoare. Care sugerează că în acest an PNL va fi strivit.

Este firesc ca, dacă nu decontează pentru eșecul din alegeri conducătorul partidului, să deconteze în cele din urmă întregul partid. Așa se și explică de ce în PNL nemulțumirea crește în fiecare zi. Și este de neoprit. O eroare atrage după sine alte erori. Erorile din perioada preelectorală au avut drept consecință pierderea alegerilor. Erorile de după alegeri, cea mai vizibilă fiind absența demisiei de onoare a lui Ludovic Orban de la conducerea PNL, au atras după sine erori extrem de costisitoare legate de formarea coaliției și de modul în care au fost împărțite funcțiile ministeriale și pozițiile secretarilor de stat. În prezent algoritmul merge mai departe. Atât de departe încât urmează să fie împărțiți și prefecții, după ce aceștia sunt transformați juridic în demnitari de stat aparținători ai unor partide politice. Și iată, se pune și problema schimbării întregii conduceri a televiziunii publice. Unde din nou vom asista, după cuvenita târguială, la o împărțire a cașcavalului între cele trei partide ale coaliției. Membrii coaliției încep să tragă cu ochiul chiar și în direcția instituției Avocatului Poporului. În mintea lor și acolo este un os de ros. Și așa mai departe.

Erorile rezumate mai sus atrag după sine conflicte din ce în ce mai acutizate în interiorul principalelor două formațiuni politice aflate la putere. Ceea ce generează alte erori cu consecințe și mai grave. În USR-PLUS cuțitele sunt scoase de sub masă. Urmează confirmarea juridică a noului partid, după care un prim congres. Care va fi de alegeri. Bătălia se dă în acest moment între un Dan Barna din ce în ce mai contestat și un Dacian Cioloș aflat din nou pe creasta valului. Au ce să își reproșeze una alteia ambele tabere grupate în jurul liderilor lor. Indiferent însă cine va câștiga, dacă urmărim cu atenție logica, argumentele și tonul confruntării, putem observa cu ușurință că finalmente ofensiva se va îndrepta către PNL. Oricine va câștiga, Barna, Cioloș sau, cine știe, un al treilea, retorica în raport cu PNL va fi aceeași. Putem observa cu ușurință că USR-PLUS, aflat acum la guvernare după ce și-a adjudecat partea cea mai consistentă a Executivului, este mai critic la adresa partenerilor liberali decât a fost în cursul anului trecut când oficial nu făcea parte din Guvern.

La rândul său, PSD își va juca până la capăt rolul de partid de Opoziție care, deși nu și-a putut adjudeca puterea a câștigat totuși alegerile legislative. Tocmai această frustrare va elibera energii care, cu necesitate, vor fi canalizate împotriva zonei mai vulnerabile a Executivului, zona care în prezent este acoperită de liberali.

În cursul acestui an, presiunea populației, în general exprimată prin presă, prin rețelele sociale sau direct în stradă, va fi formidabilă, iar energiile vor fi descărcate în direcția Palatului Victoria. Care și el va fi identificat cu PNL de vreme ce premierul e liberal.

Și, în fine, pentru ca măcelărirea PNL să se desăvârșească, iată s-a declanșat o bătălie internă pe viață și pe morte. Cu protagoniști extrem de puternici, cei mai mulți plasându-se in tabăra contestatarilor lui Ludovic Orban, adică a celor care vor să impună o schimbare de paradigmă. Deja a fost enunțată teza, deloc greșită, conform căreia vin vremuri extrem de grele pentru PNL, consecința fiind că pentru a rezista partidul trebuie să se prezinte în viitor în fața opiniei publice cu o garnitură de personalități de prim rang, capabile să facă față provocărilor care urmează. Și care , așa cum am văzut mai sus, vor fi multiple. Să traducem această teză. Protagoniștii ei susțin în termeni voalați că este necesară măturarea actualei garnituri aflate la conducerea partidului și instalarea unei echipe noi din care, firește, nu vor lipsi câteva capete de afiș afirmate în ultimul an.

Dacă există în plan politic o urgență maximă pe măsura provocărilor legate de combatere pandemiei și a crizei economice dar și a crizei sociale care s-a declanșat, aceasta nu poate fi alta decât o schimbare radicală a modului în care PNL se raportează la ceea ce numim interesul național și drepturile și libertățile fundamentale ale omului. În caz contrar, PNL dispare. Și, atenție, nu pot să mă abțin să nu reamintesc faptul că din cele cinci coaliții una singură a rezistat un ciclu de patru ani. Toate celelalte s-au pulverizat pe parcurs. Iar atunci când s-au pulverizat de decontat a decontat partidul care a dat primul ministru. Chiar și singura coaliție care a făcut față unui ciclu de patru ani, cea a Convenției Democratice, la capătul parcursului a fost silită să-și crucifice partidul aflat la timonă. Așa a decedat practic PNȚCD. Vine oare și rândul liberalilor, care reprezintă singurul partid istoric aflat încă în competiție? Să fie Ludovic Orban cel care bate ultimul piron în sicriul PNL? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. PDL rămâne cu tinicheaua de gașcă securistă care a furat sub mai multe pseudonime. Din fericire, coconul croit de Securitate pentru mafia securistă din politică, USRI+2și1/4, a ajuns deja la guvernare numai cu miniștri puradei proști de ghiolbani securiști.

 2. In sfirsit, se realizeaza ce s-a dorit dupa 1990, eliminarea de pe scena politica a partidelor istorice. Vedem cu ce consecinte. Nu ca PNL ar mai fi reprezentat ceva din PNLul istoric. Se inchide inca un capitol din istoria Romaniei.

 3. Ce sa faca bre Pesedeaua, ce energii sa elibereze ei? Vor fi spulberati peste urmatorii 4 ani la vot, atunci cand vor fi fost exclusi din dihotomie.

  In plus, nu prea mi-a fost clar cine-l striveste pe PNL. ALDE, cumva?

  • Eugen Orlando Teodorovici a denunțat public faptul că Academia SRI Mihai Viteazu i-a trimis prin poștă diploma de absolvire a unui program la care nu s-a înscris și nu s-a prezentat niciodată.

   Prin toamnă vă fute lumea pe stradă.

 4. Pai nu klaun este seful pnl-eprelor? El sa-si atribuie esecul in alegerile parlamentare si el sa-si dea demisia. In alta ordine de idei nu ar fi nici o paguba. Mai sunt ei liberali cum suntem noi stat de drept. Totul este doar lozinca.

 5. Confecționat la comandă externă prin fuziunea „contra naturii” cu „grupul infracțional organizat”
  ce se numea PDL(marca Petrov), partidul „liberal” a fost conceput în mod special ca instrument
  politic al Capitalului Străin, prin care, alături de DNA (creat de „aceiași”…), RO să devină „total-
  mente” subordonată, și fără niciun „pericol de deviație” spre vreo formă de suveranitate care
  să le diminueze profiturile.
  Beneficiind de „un larg sprijin extern” (evident !) precum și de protecție juridică și media (în con-
  trast cu „nefrecventabilul” peeseedee, care „colcăia” de suveranism), așa-zișii „liberali”, cu kwj
  în frunte, (căruia-i suflau cu sârg în făcăleț), s-au dedat la toate mârșăviile posibile și imposibile,
  pentru acapararea totală a puterii.
  După „degringolada” psd și, mai cu seamă, în contextul „pandemiei” (excelent mijloc de strunire
  a mulțimii, de manipulare partinică, dar și un bun „container” de drenare a tuturor eșecurilor/ne-
  merniciilor), „liberalii”, începuseră să se creadă „nemuritori”, doar că, au omis două aspecte:
  1. „Dragii români”, cam nerecunoscători din fire, nu au reușit să guste pe de-a’ntregul „binefa-
  cerile liberalo-johaniste”, și le-au cam tăiat din nas, la vot.
  2. Cel mai mare pericol pe drumul trădării, este acela că oricând poate să apară un altul, și mai
  nemernic, așa cum s-a și întâmplat: usr, „proaspeții idioți” (cum le zicea M. Preda unora ca ei),
  au intrat „în ring” și, prinzând „gustul ciolanului”, deja își surprind „sponsorii”…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *