CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Anuntul oficial al presedintelui: criza politica se va agrava dramatic

8 comentarii / 3169 vizualizări / 12 martie 2020

Klaus Iohannis a informat românii în această seară că actuala criză politică va lua amploare în cîteva zile, pînă la punctul în care s-ar putea ajunge la un blocaj complet. Din acest moment, se poate spune că nu mai e deloc clar care sunt intențiile reale ale președintelui, dar sigur ele nu vizează detensionarea situației.

Ce a comunicat președintele:

”Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are, în acest moment, un Guvern care funcționează, Guvernul Orban, care a dovedit că acționează cu toată hotărârea și responsabilitatea și ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecțiilor (s.n.) cu noul coronavirus. Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic. Suntem cu toții responsabili să găsim cât mai urgent o soluție democratică la actuala situație politică. Așadar, am decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru mâine, începând cu ora 13:00. Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziție toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun”.

”Cred cu tărie că pentru avea succes în alegerile care vin, Preşedintele partidului trebuie să fie şi Prim-Ministru”

Depunerea mandatului de către Florin Cîțu a fost azi explicată pe Facebook de acesta, reamintim, prin aceea că

„Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Preşedintele partidului trebuie să fie şi Prim-Ministru. Decizia Preşedintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcţia de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluţie agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparenţă şi profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluţia situaţiei prin care trece România astăzi. Rămân la finanţe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează. Mulţumesc pentru încredere şi susţinere”.

De aici, concluzia limpede: Florin Cîțu s-a/a fost retras pentru a-i deschide drum actualului premier interimar Ludovic Orban, cel despre al cărui guvern Klaus Iohannis spune că funcționează cu eficiență mare, dar, mai ales, trebuie să ducă PNL la victorie în alegeri din respectiva poziție.
Klaus Iohannis ne transmite, deci, că Ludovic Orban va fi desemnat din nou premier, a treia oară din toamnă pînă acum și a doua oară în ultimele săptămîni. Pentru că nu ar putea desemna un alt premier decît cel care a limitat prin măsuri ferme numărul infectărilor.

De aici, se intră într-un conflict constituțional de mare amploare, odată ce Curtea Constituțională a stabilit deja că Ludovic Orban și al său guvern nu mai pot fi învestiți de un parlament care tocmai l-a demis.

Ce spune CCR, între altele, în decizia nr.85 din 24 februarie 2020:

”Curtea constată că Președintele României a desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, în data de 6 februarie 2020, aceeași persoană care ocupă funcția de prim-ministru al Guvernului căruia Parlamentul i-a retras încrederea prin adoptarea unei moțiuni de cenzură cu doar o zi înainte, în data de 5 februarie 2020. Aceasta, în absența oricărui element de natură să creeze convingerea Preșdintelui Românei că, în decurs de o zi, s-ar fi schimbat ceva în privința opțiunii parlamentare, ceea ce demonstrează, ab initio, o ignorare a rolului și voinței Parlamentului exprimate prin adoptarea moțiunii de cenzură, așadar utilizarea procedurii prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție contrar scopului pentru care a fost instituită(…)
Desemnarea apare astfel ca un act de voință unilateral, expresie a voinței exclusive a Președintelui României, care se poziționează astfel în afara logicii raporturilor constituționale de separație și echilibru al puterilor în stat și a efectelor pe care această logică le atașează actului desemnării candidatului la funcția de prim-ministru. Întregul ansamblu de acte/fapte/declarații ale Președintelui României demonstrează distorsionarea sensului firesc al normelor constituționale referitoare la desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, faptul că nici măcar nu a existat intenția de desemnare a unui candidat care să obțină votul de încredere al Parlamentului, ci mai degrabă că a existat intenția de a nu-l obține, precum și, din această perspectivă, o poziționare antagonică a Președintelui față de Parlament, cu încălcarea obligației de loialitate constituțională care guvernează interpretarea și aplicarea Constituției și raporturile dintre autoritățile publice de rang constituțional, ceea ce determină, în consecință, un conflict juridic de natură constituțională între Președintele României și Parlament”.

În consecință, ”Curtea reține că, în realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim- ministru. Această desemnare trebuie să respecte atât litera, cât și spiritul Constituției, precum și obligația de comportament constituțional loial, în sensul celor anterior arătate”.

În textul motivării deciziei, judecătorii îl nominalizează – atenție mare!! – pe Ludovic Orban de 40 (patruzeci) de ori.
Mesajul e clar ca lumina zilei.
Iar acum, Orban va fi nominalizat a treia oară de președinte.
Ce anume s-ar fi putut schimba de la precedenta sa nominalizare pînă azi, în măsură să justifice o nouă nominalizare a lui?
Un singur ar putea fi invocat, dar el ține de noaptea minții și nu de o comportare politică rațională și matură: ideea că, de această dată, Orban va fi desemnat cu misiunea de a fi votat și nu trîntit în parlament.

Cu acest raționament, Klaus Iohannis nu doar că va sfida decizia CCR, ci și inteligența românilor.

Orban Distructivul îi face loc lui Orban Constructivul.

Ridicolul nu mai cunoaște limite.
Așa zisa tentativă de a rezolva criza politică va duce, dimpotrivă, la adîncirea ei dramatică, pentru că e clar că se va ajunge din nou la CCR și totul se va tărăgăna alte săptămîni, în plină criză de Covid-19.

În plus, nici președintele, nici PNL nu pot oferi garanții publice că de astă dată nu mai urmăresc trîntirea guvernului, decît declarativ.

Or, și premierul Cîțu a venit cu mesajul oficial că vrea să fie validat de parlament, dar azi, el singur recunoaște că scopul era, de fapt contrar. Și tot el declară, repetăm, că Orban trebuie desemnat premier doar pentru că PNL are nevoie să intre în alegeri cu un președinte aflat la Palatul Victoria și nu în interesul cetățenilor și pentru gestionarea crizei coronavirusului. Nu e limpede dacă poziția lui Cîțu e o scăpare ori e o bombă pusă sub scaunul lui Orban. Dar, una peste alta, nici nu mai contează. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. BTI, ti-a spus și Franklin, pandemia este considerată simplu noise de către SRI&Iohannis, importantă este poziționarea în campania electorală.
  PNL a pierdut toți iepurii după care a alergat, dar securistul Franklin zice că ne-a fentat pe toți.

  Eu personal m-am simțit vizat de discursul lui Iohannis care este o simplă țoapă proastă.
  Prezentarea datelor statistice OFICIALE nu reprezintă inducere de panică. Extrapolările funcțiilor de răspândire a coronavirusului reprezintă AVANTAJE pentru România, noi știm ce putem EVITA, PROSTULE CARE EȘTI IOHANNIS CU SECURIȘTII TĂI CU TOT!!!

  IOHANNIS și restul securiștilor din CSAT au pus în stenograma ședinței că au suplimentat măsuri de control la granițe pentru identificarea persoanelor cu probleme respiratorii, adică AU AMPLIFICAT TRANSMITEREA Coronavirusului în România din neștiință!

 2. „Poliția de Frontieră a României anunță că în ultimile două săptămâni 1.034.000 de români s-au întors înapoi în țară.”

  Cam ăsta ar fi noise-ul.
  Practic este genocid.

 3. si ciolacu spune ca nu l-ar vota pe orban si la sfarsitul convorbirii telefonice zice ca mai vede, se poate. probabil ca iohannis va zice ca echipa care se lupta cu virusul merge prea bine si nu trebuie schimbari si il va desemna iar pe orban. apoi psd va vota guvernul orban.

 4. Nu numai ca-l va rerenominaliza, ci se va folosi, smenareste de textul deciziei CCR, ca orice golan care-ti intoarce buzunarele _ din toata motivarea, el a retinut doar pasajul in care se vorbeste despre nominalizarea la 24 de ore dupa demitere si la imposibilitatea adunarii unei majoritati…pentru ca , pentru Catu, s-a vadit a aparea o majoritate, aceea din jurul PSD-ului, adica tot aia care l-a demis pe Orban….desi fara pic de umor, Iohanis pune in opera bancul cu capra, lasa toate belelele sa se buluceasca pe romani si vine cu ideea „salvatoare” a guwernerului, partea a treia (ca-l numar si pe Ciolos), „stabil”…pentru ca nu poate risca sa-i „instruiasca” si pe altii cu „programul” sau, mai ales ca Orban s-a dovedit a-i cici si gandurile…Eu chiar nu inteleg de ce ne strebuie guvern cu puteri depline, o stare de urgenta ar rezolva toate problemele si guvernul asta, interimar, ori altul ca el, n-ar face decat sa abuzeze de ordonante si de asumari…daca ai un parlament functional, nu e nicio problema ca ii tinem pe ministri in „carantina”
  P.S. PSD-ul se va decredibiliza definitiv daca voteaza Orban reincarcat, arata, inca o data ca n-a inteles nimic din lectia istoriei, care-l tot plesneste de vreo 15 ani …sa folosesti scuza cu „interesul national”, la fel ca la Ciolos, nu mai tine…poate vor intelege, in sfarsit parlamentarii nesecuristi cum ii foloseste un lider vandut…De la Ponta n-am avut alte asteptari, el ramane egal cu el, aceeasi licheluta politica, cate un pic de la fiecare, cate un strop pentru toti, un Coriolan Draganescu mai dizgratios…

 5. @ Opinați că Isărescu se poate să îl fi convins pe Orban ca PNL să nu îl mai susțină pe Cîțu, știindu-se că Isărescu l-a exclus pe Cîțu din sistemul bancar, „relicvele” de la BNR fiind probabil nevoite să elibereze funcțiile de la BNR dacă ar fi fost votat guvernul lui Cîțu, ?
  ,,Ludovic Orban s-a întâlnit luni dimineața cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Am discutat despre situația economică și evaluările care există la nivelul BNR”
  ?
  g4media

 6. ha,ha lectia Presedintelui

  • Prostie ca a ta nu mai are nimenea! Retardatul statului nu se pune pentru că e susținut de SRI.

 7. Unde o fi responsabilitatea cu care actioneaza guvernul lui?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998