CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Apocalipsa din Kiseleff: PSD poate adopta linistit calendarul maya

0 comentarii / 1924 vizualizări / 8 decembrie 2009

Sub conducerea lui Mircea Geoană, pentru prima dată în istoria partidului, PSD pierde tot ce se putea pierde în ciclul electoral 2008-2009: primăria generală, alegerile parlamentare, guvernarea și șefia statului. Partidul lui Iliescu & comp se pregătește pentru al doilea ciclu consecutiv de opoziție, întrerupt de o scurtă ”pauză” de guvernare anul acesta, care mai mult rău a făcut partidului decît bine.
Geoană a pierdut cu susținerea celei mai mari coaliții de după 2000Dezastrul este total, cu atît mai mult cu cît victoria lui Băsescu este extraordinară, date fiind circumstanțele. Geoană a pierdut avînd de partea lui PSD, PNL, UDMR, PRM, PNG, PC, PIN, adică aproape tot ce mișcă în politică. Băsescu a avut doar PDL. Geoană a fost susținut de cea mai mare alianță de personalități de după anul 2000. O alianță în care Doina Cornea a votat pentru el cot la cot cu Gigi Becali, Vadim Tudor cu Marko Belo, Emil Constantinescu cu Marean Vanghelie, Crin Antonescu cu Viorel Hrebenciuc, Lavinia Șandru cu Ion Iliescu, surorile Coposu cu Radu Mazăre, Cozmin Gușă cu Gheorghe Ciuhandu și exemplele pot continua. Geoană a fost susținut de cea mai mare coaliție media de după decembrie 1989, Băsescu l-a avut de partea lui pe Radu Moraru și fițuica numită ”Curentul”. Nici societatea civilă, Liicenii, Cărtăreștii și Patapievicii de altădată nu s-au mai mobilizat pentru Traian Băsescu. Un asemenea candidat ar fi trebuit să obțină cam același scor pe care l-a obținut Iliescu în 2000, cînd a beneficiat de o susținere asemănătoare în fața lui Vadim.
De ce nu a avut mămăliga resurse să explodezeȘi totuși, Marinarul a cîștigat. A cîștigat el, ori mai degrabă a pierdut Geoană? Noi înclinăm spre a doua variantă. Liderul PSD a fost și va rămîne un om slab, o marionetă, o mănușă care, pe orice mînă – oricît de fermă – ai pune-o, tot mănușă rămîne. Mai grav, Geoană a lovit sever, prin ricoșeu, și PNL, partid care a ales să susțină răul cel mai mic, și care va avea mult de tras din această cauză, o cauză corect asumată, totuși. Nu electoratul român e idiot, cum încearcă unii comentatori să puncteze, ci aceia care au promovat drept candidat un om de paie, aflat de cinci ani în siajul politic al lui Traian Băsescu. Un lider care a ajuns în fruntea PSD cu sprijinul discret al acestuia și care nu a reprezentat, niciodată, un autentic om de stînga ori un opozant plauzibil al președintelui în exercițiu. Băsescu era un candidat de bătut: mandatul său a fost un dezastru, a izolat România, a adîncit, prin pasivitate, criza economică, a lăsat corupția să zburde în ciuda declarațiilor sforăitoare, a învrăjbit societatea, a jignit și umilit presa, a fost un permanent focar de scandal. Bilanțul său de președinte este, practic, nul. Și totuși, a cîștigat pentru că din conștiința colectivă a poporului a răzbătut concluzia că e inutil să dărîmi un personaj de pe soclu doar pentru a pune în loc o umbră a acestuia.
Gafe pe bandă rulantăAu contat enorm gafele pe bandă făcute anul acesta de PSD și al său candidat, de la scandalul ”Spiru Haret”, din vară, (despre care Inpolitics avertiza aici că va costa scump în alegeri, iar dovada a venit aici ), pînă la halucinanta vizită făcută acasă la Vîntu, în miez de noapte. Și trebuie spus, Băsescu nici măcar nu l-a atacat pe Geoană cu marile dezvăluiri atît de vînturate înaintea campaniei. Știa, probabil, că Geoană trebuie lăsat să acționeze liber și se îngroapă singur.
Geoană ar trebui să demisioneze. Noi nu credem că o va face…Ce va urma? În mod firesc, Geoană ar trebui să demisioneze în această săptămînă din funcția de președinte al partidului pe care l-a trimis pe banca opoziției pentru următorul ciclu electoral. Greu de crezut că asta se va întîmpla, însă. Probabil, va beneficia, din nou, de un sprijin discret al noului președinte, căruia îi convine de minune un PSD condus în acest mod. În PSD este de așteptat să se instaleze o amplă disoluție, mai ales că ultimele informații dau ca sigură formarea unui guvern PDL-UDMR-independenți, care va beneficia de o nouă majoritate politică. O variantă de avarie ar fi fost menținerea, pe mai departe, a alianței cu PNL și UDMR, întru susținerea lui Johannis ca premier și forțarea mîinii lui Băsescu, dar sibianul, cu o grabă mai mult decăt suspectă, și-a anunțat abandonul mai înainte de exista vreo consultare politică între foștii aliați. Social-democrații (nu mai vorbim de PNL) nu vor face față unui al doilea mandat în afara puterii fără pierderi dezastruoase, mai ales că recenta campanie electorală a presupus costuri uriașe, iar partidul nu mai are un chior în buzunare, dar e plin, în schimb, de datorii.
O explicație a eșecurilor: PSD și-a pierdut nucleul dur al conduceriiE interesant de urmărit cîți pesediști vor mai răspunde la apelul partidului după Anul Nou și cîți vor dezerta spre zări mai calde, politic vorbind. Nucleul dur al conducerii de odinioară a partidului care rezista pe primul loc chiar după patru ani de guvernare erodantă, s-a risipit în toate direcțiile, lăsînd loc unor ”tinere speranțe” precum Vanghelie, Nicu Bănicioiu, Victor Ponta, Ana Birchall, Georgian Pop ori Robert Negoiță. Tot unul și unul. Forțînd un pic nota, am spune că PSD poate adopta, liniștit, calendarul mayașilor, cu punctul terminus 2012. Adică anul în care PDL va fi condus în alegerile parlamentare de același Traian Băsescu, cel care, cu sprijinul lui Geoană, se pregătește să devină o legendă politică, liderul de neînfrînt. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998