CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Apocalipsa financiara: peste un milion de restantieri bancari, in primavara

0 comentarii / 1821 vizualizări / 28 iulie 2010

Anul viitor, în primăvară, între un milion și un milion și jumătate de români vor îngroșa listele restanțierilor bancari, ceea ce va însemna că sute de mii dintre ei vor rămîne atît fără locuințe, cît și fără posibilitatea de a mai cumpăra altele, pe baza creditelor bancare, avertizează PSD, prin deputatul Mugurel Surupăceanu.

”Ultimele statistici arată că numărul celor care nu-şi mai pot plăti creditele contractate la bănci a crescut înfiorător şi nu dau niciun fel de semne de paşnică stagnare. De la o zi la alta, cifra datornicilor se măreşte alarmant pe sistemul bulgărelui de zăpadă, care, odată urnit, nu mai poate fi oprit” afirmă Surupăceanu, într-o declarație politică remisă azi Inpolitics.

”Conform datelor furnizate de BNR, numarul persoanelor fizice cu restante la bănci a ajuns la 705.561 în luna mai 2010 fata de doar 284.701 in luna mai 2007, continuând să se extindă intr-un ritm alarmant şi în luna iunie. Pe scurt, numărul restanţierilor a crescut cu peste 420.000 in doar trei ani, soldul creditelor restante ajungând in mai 2010 la aproximativ 3,2 miliarde de euro, in condiţiile in care valoarea totală al creditelor acordate de bănci populaţiei este de aproximativ 50 de miliarde de euro din care numai creditele in valută pentru locuinţe sunt de peste 6 miliarde euro” spune deputatul social-democrat.

Perspectivele sunt sumbre, avertizează el: ”Din păcate, în condiţiile date, apreciez că restanţele nu pot decât să crească în continuare până în primăvara lui 2011, când ne vom confrunta probabil cu o dublare a lor comparativ cu momentul actual. De ce se va întâmpla acest lucru, nu mai e pentru nimeni un secret: e vorba de cea mai mare scădere a puterii de cumpărare care s-a înregistrat vreodată în România intr-o perioadă atât de scurtă de timp în principal ca urmare a creşterii TVA-ului cu 5%, la care se adaugă reducerea salariilor bugetarilor cu 25% precum şi anularea subvenţiilor la încălzire. Din nefericire, până la urmă băncile vor apela la executările silite, iar mulţi români vor rămâne practic în stradă, ceea ce înseamnă, cu siguranţă, ample şi justificate mişcări sociale”. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998