CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Apogeul slugarniciei: cum si-au violat romanii femeile ca sa compromita Armata Rosie

12 comentarii / 5769 vizualizări / 3 ianuarie 2019

Scandalul recent amorsat de comunicatul ambasadei Rusiei la București, potrivit căruia atrocitățile comise de soldații ruși eliberatori în țara noastră sunt, de fapt, o legendă, a generat reacții vehemente de protest din partea românilor. Din nefericire, există o latură mai puțin cunoscută a acelor vremuri, care arată cît de departe poate merge slugărnicia în politică. O latură scosă la iveală de jurnalistul Ion Cristoiu, cu ajutorul unui document istoric.

Mai exact, conform unor figuri de primă mărime ale statului român de după al doilea război mondial – la loc de cinste viitorul șef al statului, I.C.Parhon – violurile, jafurile și tîlhăriile comise de soldații ruși sosiți în România ar fi fost, de fapt, opera unor concetățeni de ai noștri care doreau să compromită Armata Roșie. O afirmație care a reușit să provoace pînă și stinghereala lui Stalin.

”În replică la această încercare a Ambasadei ruse de a nega abuzurile comise de Armata Roșie după intrarea pe teritoriul românesc, voi apela la un document istoric”, afirmă Ion Cristoiu, pe blogul propriu, ”Stenograma întîlnirii din februarie 1946 dintre Stalin și o delegație ARLUS”.”Între 25 ianuarie – 25 februarie 1946, o Delegație ARLUS (Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică) vizitează URSS la invitația Asociației sovietice VOKS.
Din delegație au făcut parte:
Prof. dr. C.I. Parhon președintele ARLUS-ului, Mihai Magheru, secretar general ARLUS, dr. Simion Oeriu, comisar general pentru Aplicarea Armistițiului și vicepreședinte al ARLUS-ului, prof. Al. Rosetti, rectorul Universității din București, Victor Eftimiu, președintele Societății Scriitorilor Români, prof. Andrei Oțetea, rectorul Universității din Iași, prof. Emil Petrovici, rectorul Universității din Cluj, colonel Egizzio Massini, directorul general al Operei Române din București, Dora Massini, soprană la Operă, soția lui Egizzio Massini, Teodor Rudenco, șeful Secției Cultură a CC al PCR, A. Popper, directorul editurii Cartea Rusă, Mihai Gheorghiu Bujor, unul dintre fondatorii PCR, membru ARLUS, Constantin Papadopol-Calimah, traducător, membru ARLUS, Lascăr Catargiu, în vîrstă de 74 de ani, șeful Secției Economice a ARLUS, fiul marelui politician Conservator Lascăr Catargiu.

Delegația a fost primită de Stalin, singura delegație română de intelectuali dintre multele venite la Moscova după 23 august 1944, care s-a întîlnit cu Conducătorul URSS.
Ce s-a discutat la întîlnirea respectivă n-am putut afla din presa vremii. În volumul lui Gheorghe Buzatu intitulat România sub Imperiul haosului (1939-1945), RAO, 2007, am dat peste documentul Stenogramă-Delegația ARLUS în URSS primită de I. V. Stalin. Îl redau în întregime:

”Stalin: Armata Roșie a provocat dezordine în România? Pentru că disciplina este foarte mare într-o armată în război, dar e mai greu să păstrezi aceeași disciplină cînd războiul s-a sfîrșit.

Parhon: Sînt cazuri, dar multe provocate de ai noștri, care s-au îmbrăcat în uniforme rusești. Prezența armatei e necesară.

Stalin: Noi am fost informați că în Polonia și Iugoslavia s-au petrecut lucruri care nu sînt spre onoarea Armatei Roșii. Ar fi de mirare ca la Dv. să fi fost altfel. Ce gîndesc ceilalți… (membri ai delegației)?

M (Massini): Eu sînt colonel în armata română și ca militar pot afirma că comandanții sovietici țin o disciplină magnifică.

Stalin: În timp de război disciplina a fost foarte tare, dar în timp de pace disciplina scade.

Petrovici: Comandanții sovietici au bunăvoință și doresc mult să țină ordinea și disciplina. Din nenorocire sînt și elemente care în diverse ocazii produc dezordine. Populația este convinsă de aceasta. Aceste dezordini creează dificultăți ARLUS-ului și mișcării de democratizare a țării. Cred că comandanții ar putea să fie mai severi.

(Stalin se joacă cu un creion roșu pe un bloc).

Stalin: În ce orașe?

Petrovici: Cluj, Brașov, Sibiu. Nu, la Cluj nu mai sînt, dar la București.

Stalin: Dăunător pentru Armata Roșie.

Petrovici: N-am confundat Armata Roșie cu aceste elemente.

Stalin: Știu. Dar trebuie să mi se spună totul, ca să iau măsuri. În Polonia mi s-au plîns, în Iugoslavia la fel. Nu se poate ca în România lucrurile să fie clare. Cu cît veți spune mai franc adevărul, cu atît va fi mai bine.

Oțetea: La Iași a fost o situație gravă pînă în decembrie [1944], dar incidentele au fost semnalate autorităților rusești, încît s-au luat măsuri. Incidentele au încetat.

Stalin: Trebuie să știți că avem 11 milioane de omeni sub arme și că nu toți sînt sfinți. Sînt elemente vicioase contra cărora luptăm. Am pus această întrebare spre a putea lua măsuri împotriva acestor elemente vicioase (vorba devine domoală, înceată).

Rudenco: Reacționarii pretind că elemente ale Armatei Roșii produc tulburări. Aceste cazuri se reduc în realitate la faptul că românii, elemente din Armata Română, se îmbracă în uniforme rusești și se dedau la jafuri. Lucrul acesta este exploatat de reacționari ca să compromită Armata Roșie. Dar nu numai atît, chiar reacționarii înscenează asemenea incidente, îmbrăcînd jefuitori în uniforme ale Armatei Roșii”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. cam cum e dragnea slugarnic fata de moscova si acum

  • Cam cum iei tu muie de la Securitate, zilnic.
   Mai important, documentul lui Cristoiu arat[ ce hal de muie luau de la ruși toți rectorii din România. Nu contează vremurile, importantă e muia.

   • Parhanghele, vad ca te-ai trezit din drojdie dar te-ai trezit tot … cum erai. Gandeste-te ca erau vremuri nenorocite cu Armata Rosie „eliberatoare” in tara si ca cineva trebuie sa tina aproape intre ei si noi. A fost mai bine in Germania? Mai usor cu muia la rectori ca esti prea prost ca sa te exprimi tu despre un professor ca Parhon. Vezi ca ninge, pune prelate pe Logan

    • Securiste, tu și beat ești la fel de prost.
     Păi, dacă rectorii ăia s-au dus ei singuri la Moscova să ia muie și să scuze armata roșie eliberatoare, ce hal de prost ești să le acorzi circumstanțe? O zoaie securistă medie. :)

 2. Daca se interpreteza o singura fraza, atunci prof. Parhon a fost un mare slugarnic. Daca se parcurge intreaga discutie, se vede ca s-a spus lucrurilor pe nume, din care cauza se poate socoti ca prof. Parhon avea o anumita dibacie diplomatica.

  Referitor la evenimentele evocate in discutie, probabil ca adevarul este, ca de obicei, pe la mijloc: „s-au petrecut lucruri care nu sînt spre onoarea Armatei Roșii”, dar s-au si „înscenează asemenea incidente, îmbrăcînd jefuitori în uniforme ale Armatei Roșii”. Razboiul creeaza monstri de ambele parti ale frontului.

 3. Ce ticăloșie, câtă slugarnicie…niște mizerabil trădători.

 4. Asa se intampla si acum in relatia cu Uniunea Europeana!E drept, pe vremea lui Stalin se temeau sa spuna adevarul de frica Gulag-ului, pe cand acum se tem doar pentru functiile ocupate sau de interventia „binomului”!De remarcat , totusi , curajul rectorului Petrovici de la Cluj…

 5. Da… este extrem de greu de a trage concluzii revelatoare si definitive…In timp de razboi orice este posibil..Sigur e ca nici rusii, dar nici altii nu au fost sfinti…Si aici nu ma refer la romani…ci la americani care au transformat Franta dupa debarcarea din Normandia un fel de colonie unde impunitatea lor la infractiunile comise contra francezilor si frantuzoaicelor este bine documentata…Asa ca…a la guerre comme a la guerre…

  • Micul detaliu era legat de ciobănetul futător, care și-a agresat propriul popor, exact cum a făcut Securitatea în ’80 și exact la fel cum a făcut armata în decembrie 1989.

 6. magheru o fi tatal lui magheru care conduce reteaua armatei din MAE? Care ambele, si armata si MAE, sunt anti-ruse?

 7. Interesanta informatia despre Magheru!Eu nu cred ca este doar o coincidenta de nume, fiindca, „la vremuri noi, tot noi”!

  • De asta urlă și securistul prost fronclan.
   Unde-s guvernările securiste cu tehnocrații Bogdan Drăgoi și Monica Maurer? Copiii infecțiilor securisto-comuniste merită o nouă șansă.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998