CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Apropierea congresului provoaca scandaluri in UDMR

0 comentarii / 1787 vizualizări / 6 ianuarie 2011

Pe masura ce se apropie congresul UDMR, unul cu o miza uriasa, dat fiind ca, pentru prima oara in ultimii 19 ani se va schimba liderul formatiunii, se inmultesc si tensiunile din sinul acesteia.

Organizatia UDMR din Caras Severin, spre exemplu, este in pragul unui scandal de proportii, dupa ce presedintele acestei organizatii, Mihai Balint, a iesit la rampa pentru sustinerea candidaturii lui Kelemen Hunor la presedintia UDMR. UDMR-istii din Resita si mai multi membri de partid il acuza pe Balint, conform unor surse interne, ca a fraudat alegerile prin care el insusi a devenit presedinte al organizatiei Caras Severin si cer refacerea alegerilor judetene.

Miza acestui scandal este legata de desemnarea delegatilor la Congresul UDMR din 28 februarie, la care va fi ales succesorul lui Marko Bela la conducerea uniunii.
Maghiarii din Caras il gasesc vinovat pentru ascensiunea lui Balint pe Kelemen Hunor, afirmand ca ministrul culturii a tinut problema sub pres pentru a trage foloase la congres.
Cu toate ca, printr-o scrisoare, Kelemen Hunor a cerut sprijin inca in urma cu o luna pentru candidatura sa la presedintia UDMR, singurele organizatii UDMR care au decis sa il sprijine sunt cele din Caras Severin, Hunedoara si Salaj.
In cursa pentru presedintia UDMR s-a mai inscris pana acum si Eckstein Kovacs Peter, consilier prezidential sustinut de organizatia Cluj, iar saptamana viitoare este asteptata anuntarea candidaturii lui Olosz Gergely, liderul deputatilor UDMR.
Desi Marko Bela a afirmat in mai multe randuri ca l-ar dori ca urmas al sau pe Kelemen Hunor, vineri a declarat, facand aluzie la candidatura lui Olosz, ca exista si alti potentiali candidati, la fel de capabili ca si Hunor sa conduca uniunea. Declaratia lui Marko Bela ar putea avea legatura cu faptul ca Olosz, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, este sustinut de majoritatea organizatiilor importante din UDMR, organizatii care ar dori o schimbare majora la conducerea uniunii, si nu doar o schimbare de suprafata. Olosz ar mai putea pune pe masa la alegeri si o alta carte mare, si anume o buna relatie personala cu FIDESZ, partidul de guvernamant din Ungaria, in contextul in care sunt cunoscute relatiile extrem de reci ale lui Viktor Orban cu vechea garda din UDMR condusa de Marko Bela. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998