CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Apus de soare: Ambasada Suediei a sters de pe Youtube filmul omagial cu Kovesi

6 comentarii / 12571 vizualizări / 16 iulie 2018

În noiembrie 2016 făcea vîlvă un filmuleț de circa cinci minute, realizat de ambasada Suediei la București și în care șefa DNA era lăudată de oameni obișnuiți și de persoane publice. Filmul era făcut public cu ocazia decorării Laurei Kovesi cu Ordinul Steaua Polară, conferit de regele Suediei pentru lupta împotriva corupției din România.

În material apăreau, reamintim, mai mulți români, de la vânzătoare din Obor la jurnalistul Moise Guran, dar și ambasadori străini, precum Hans Klemm sau Paivi Pohjanheimo, ambasadoarea Finlandei. Filmul a devenit, de-a lungul timpului, un adevărat simbol al cultului deșănțat al personalității practicat în legătură cu persoana șefei DNA.
Iată, însă, că imediat după cererea de revocare din funcție a acesteia de către CCR, săptămînile trecute, filmul a dispărut fără urmă de pe canalul de Youtube al ambasadei Suediei de la București.
Descoperirea aparține publicației DecatoRevista.ro, într-un articol fluviu dedicat omagierii Laurei Kovesi și în care se punctează și unele repoziționări interesante ale suedezilor vizavi de ea:

”Franța i-a acordat în 2016 însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, iar Ambasada Suediei nu doar că a decorat-o cu Ordinul Steaua Polară, ci a lansat și un clip de promovare a premiului, care între timp nu mai apare pe canalul lor de YouTube. În materialul video de aproximativ cinci minute apăreau oameni obișnuiți, dar și jurnaliști ca Moise Guran sau ambasadorul SUA Hans Klemm, care îi mulțumeau lui Kövesi pentru contribuția ei la lupta anticorupție(…) Au fost și voci care au considerat exagerat efortul de promovare. Alexander Peyre-Dutrey, șeful adjunct al Ambasadei Suediei la București, spune că nu regretă clipul, dar că ar fi putut să explice mai bine demersul și să clarifice că acesta a venit din respect pentru o instituție românească, nu neapărat din simpatie pentru șefa acesteia” se arată în material. (B.T.I.)

 

UPDATE: Ambasada Suediei explică dispariția filmului. Dar nu foarte convingător…

Într-o postare pe pagina proprie de Facebook, ambasada Suediei susține că filmul omagial cu Laura Kovesi a fost șters anul trecut, la cîteva luni după postarea pe canalul de Youtube, pentru că aceasta ar fi procedura uzuală. Numai că, așa cum remarcă și unii comentatori români ai postării respective, pe canalul de Yotube al ambasadei adastă fără probleme filme postate încă din 2015. Mai trebuie spus că, la vremea respectivă, întreaga presă a relatat despre filmul în cauză, iar ștergerea sa ulterioară de către ambasadă a făcut ca linkurile postate de mass-media autohtonă să devină inutile pentru cititori. Alți comentatori ai postării atrag atenția asupra faptului că argumentul ambasadei privind ștergerea filmului e cam subțire: ”Cum puteți dovedi că filmulețul a fost șters în 2017?
Totodată, cum vine asta că dați jos/ștergeți filmulețele și materialele unor evenimente? De pe o pagină de social media… Cine face asta?” se întreabă cititorul C.B.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. A crepat iubirea-n doua! Ma bucur ca Suedia cel putin a devenit o tara araba… sa le fie de bine!

 2. urmeaza Olanda la rand :D

 3. Si Franta; si ea a devenit o tara araba. Dintre fotbalisti,- de ex.- cati aveau nume frantuzesti?

 4. Desi diplomatia este, indeobste, prezentata drept o ‘ocupatie’ fina, rezervata doar unor ‘alesi’ ai speciei umane, intens antrenati in acest domeniu, in realitate se dovedeste de multe ori a fi, in esenta sa, doar un tip special de coprofagie, ‘prestata’ de multi din cei ce isi spun ‘diplomati’ cu un aer de maxima exclusivitate si intelegere, presupus rezervate numai elitelor rafinate ale omenirii.

  Desigur ca la baza diplomatiei sta arta disimularii, aplicata atat intentiilor cat si, mai ales, a modului de exprimare a acestora, insa cand este lasata pe mana unor nepriceputi, diplomatia privita drept ‘coprofagie elitista’ lasa urme mai mari sau mai mici, dupa caz.

  Pentru o tara de mana a doua, asa cum Romania este considerata in cancelarii vestice cu pretentii (pretentii insa nu totdeauna demonstrate si sustinute in concret), diplomatia este data de numitele tari pe mana unor insi si a unor inse dispusi/dispuse la compromisuri grave, cam cum ar fi datul in stamba la o nunta din fundul judetului Vaslui unde, lumea imbatandu-se oricum ‘in corpore’ chiar inainte ca nunta sa inceapa, deja devine irelevant daca mai tii sau nu la regulile minime de comportament si de bun simt, pe principiul ca fiind in cea mai saraca provincie din Europa, oricum conduita nu mai conteaza.

  Privita in aceasta cheie, diplomatia vest europeana practicata in ultimii 28 de ani in Romania a oscilat intre abordari mai rafinate (ex: Austria, ante-privatizarea Petrom), abordari mai ciobanesti (ex: Olanda, in cautarea, lipsita de succes pana in prezent, a controlului portului Constanta), abordari mai grotesti (ex: Suedia, cu ‘actualizarea’ unei datorii de 11 milioane de USD din 1968, la valoarea de 120 milioane de USD in 2001) sau abordarea americana de tipul ‘intrarii cu bocancii’ in inima justitiei romanesti (ex: SUA, care a experimentat in Romania un scenariu pentru care autorii ar fi fost linsati in piata publica daca ar fi procedat similar la ei acasa, in SUA; in concret, SUA au sustinut crearea unei structuri stranii de parchet (PNA, azi DNA) inexistenta oriunde altundeva in lume, au burdusit-o cu tehnica de ultima ora achizitionata ilegal, au modificat odios legislatia romaneasca cu largul concurs al unor lichele ordinare de politicieni romani, prinse cu hotii demne de China si Rusia, lichele conduse de adevaratii tradatori de neam A. Nastase si T. Basescu, si au declansat un jihad impotriva poporului roman fara nicio legatura cu justitia, cu dreptatea sau cu adevarul, bazandu-se pe cateva persoane odioase, inculte, lipsite de orice pregatire reala si incarcate cu o determinare de a faca rau propriului popor proprie celor mai rudimentare si degenerate caractere umane posibile).

  Astfel, SUA au preluat lejer conducerea ‘lichelismului diplomatic’ practicat in aceasta tara, au distrus fibra corecta si etica (atata cat mai era ea) a acestui popor si, prin uneltele gregare, pestilentiale, autohtone (unelte despre care un infractor celebru, aciuit acum in Serbia, sustine ca ar avea deja asigurata cetatenia americana in schimbul ororilor inimaginabile savarsite asupra propriului lor popor) au rulat in premiera mondiala sub ochiul vigilent al ‘unchiului Sam’ un tip de preluare a controlului unei tari prin distrugerea mecanismelor sale interne de natura a cauta si a apara adevarul, zadarnicind astfel pe o lunga perioada viitoare realizarea justitiei in aceasta tara. Ori, fara justitie, se stie, o tara nu poate exista in normele si cutumele democratice.

  Din nefericire, concursul de ‘coprofagie diplomatica’ continua nestingherit in Romania anului 2018, in principal din cauza unor gunoaie umane ce se auto-intituleaza ‘clasa politica din Romania’ care permite asa-zisilor diplomati prezenti la post in Romania excese pentru care tari cat de cat normale i-ar fi expulzat de mult.

  Coniventa exista si este exploatata de tarile mai sus numite, atat timp cat scursurile umane care conduc Romania le permit extravagante odioase si nemaintalnite. Spectacolul grotesc continua.

 5. Daca ambasada suediei a retras clupul pentru ca-i era rusine cu el, eu l-am pus la loc

  • numa boarfe si curve in tara asta… bleah!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998