CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9681 RON UP | 1 USD = 4.6029 RON UP | 1 GBP = 5.8001 RON UP

Ar fi de ris de n-ar fi de plins: marea disidenta Doina Cornea, onorata de Cluj dupa 32 de ani

7 comentarii / 2852 vizualizări / 2 mai 2022

”Doina Cornea, una dintre puținele figuri eroice ale rezistenței anticomuniste din România, va deveni cetățean de onoare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca” aflăm azi din presa clujeană. Ce nu aflăm, în schimb, deși ar fi interesant, e motivul pentru care acest lucru se petrece abia la 32 de ani de la Revoluție și la 4 ani de la decesul cunoscutei disidente.

La inițiativa consilierului local USR Alexandra Oană, disidenta anticomunistă Doina Cornea va deveni cetățean de onoare, post-mortem, al municipiului Cluj-Napoca. Proiectul de hotărâre va fi votat în ședința de Consiliu Local de miercuri, 4 mai.

Cîteva mici ciudățenii:

Disidența Doinei Cornea s-a consumat în ultimii ani de comunism feroce. Din 1989 pînă acum, au trecut 32 de ani în care Cluj Napoca, indiferent de administrație, nu i-a acordat acest titlu pe care îl merita pe deplin.
Nici măcar decesul curajoasei profesoare, pe 4 mai 2018, nu a îmboldit edilii Clujului să facă acest gest.
În cei 32 de ani de la Revoluție, au devenit cetățeni de onoare oameni care nu aveau nicio legătură cu Clujul, precum constănțenii Gică Hagi ori Simona Halep, boxerul hunedorean Mihai Leu, atletele bistrițene Gabriela Szabo ori Maria Cioncan, brașoveanul Dumitru Prunariu, caricaturistul caransebeșan Ștefan Popa șamd. Nu că ar fi o regulă ca cetățenii de onoare să fie musai clujeni, dar e curios cum atîția au avut prioritate în fața femeii locului, care a luptat contra regimului comunist și a Securității, decorate de două ori cu Legiunea de Onoare a statului francez.
Au fost onorați, între alții, fostul lider legionar Iosif Constantin Drăgan ori turnătorul la Securitate Gheorghe Turda.
Între acești sute de cetățeni de onoare ai Clujului, Doina Cornea nu și-a găsit, pînă mîine cel puțin, locul.

„Pe mine momentul morţii Doinei Cornea, anul trecut, m-a marcat foarte tare. Am constatat încă atunci trei chestii anormale la Cluj-Napoca: nu exista o stradă cu numele Doina Cornea, şi nu există nici astăzi; Universităţii Babeş-Bolyai nu i-au fost de ajuns 28 de ani după Revoluţie pentru a-i decerna Doinei Cornea titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii, instituţie de la care fusese dată afară în anii 80 pe motiv de disidenţă anticomunistă; diversele administraţii locale n-au găsit timp sau oportunitatea, tot în 28 de ani de la Revoluţie, cât au avut-o pe doamna Cornea fizic, în comunitate, să îi confere titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Aceste trei chestii m-au scandalizat foarte tare” declara, acum trei ani, pentru Adevărul, istoricul clujean Cristian Ivaneș.

Ironia sorții face ca pînă și propunerea de acum să vină din partea partidului care l-a avut pînă de curînd drept lider pe micul securist care o supraveghea cîndva pe marea disidentă, l-am numit pe Dacian Cioloș.
De ce nu a făcut propunerea însuși primarul orașului, democratul Emil Boc, atîta amar de ani, pe cînd reputata luptătoare era încă în viață și s-ar fi bucurat de onoarea respectivă?
Poate pentru că, în comunism, Doina Cornea și fostul utecist Boc se aflaseră pe baricade diferite? Vor fi fost și alte motive, neștiute? Întrebări legitime, la care, probabil, nu va veni vreun răspuns. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. si poimaine apare Dosaru…..
  (mergem pe idee de „honey-pot”,
  la pomul laudat sa nu te duci cu sacul).

 2. Abia acum s-a trezit serviciul de spionaj francez sa-si ”onoreze” agenta !!!

 3. Chelu isi pune mana-n cap..
  (dupa patania petrov si alte neplaceri..), adica alde Boc ..

 4. Ce mare dizidenta? Acum toti agentii trebuie onorati? Fi-sa era casatorita cu un prezentator tv francez. Mare lucru. Numai noua ni se parea atunci ceva măreț. Si Tokes o fi disident, sa il onorăm si pe el. Zic sa ii dăm Ținutul Secuiesc drept recompensa. Daca Ceaușescu era asa macabru, cum de nu a scăpat (țara) de ăștia doi?

 5. Tocmai pentru că sunt legitime nu primesc niciun răspuns.

 6. Dizidentii…rezistentii…niste cuvinte insuficient acoperite de realitate…am crescut printrei ei, am respirat suferinta lor, am invatat valoarea sacrificiului lor, in Bucuresti, cand vizitam alaturi de bunici, colegii de puscarii ai unchilor mei…n-am auzit sa fie vreunul decorat de vreo putere straina, nu stiu sa fie vreunul onorat de posteritate, ba dimpotriva, aflu ca multi sunt pusi, din nou, pe listele infame ale interdictiilor, sub pretexte ridicole…pentru ca tortionarii n-au murit, ei se inmultesc prin spori si sciziparitate, hastagismul tinand loc, pe rand, de orice doctrina extremista, de stanga, ori dreapta, in functie de piata si de cerere, formeaza inchizitori si populeaza institutiile cu ei, iar Justitia, aia care se vaita ca nu-i lasata sa fie independenta, isi flutura poalele jegoase, patate de ONG-ismul interesat, nedand socoteala de imensa nedreptate pe care a comis-o atunci cand a respins rejudecarea proceselor staliniste, prin care au fost pusi la zid oamenii adevarati, puternici, rezistenti si dizidenti la marea facatura comunista….Rezistenti?! Dizidenti?! Sau, doar impostori, vanduti, desemnati anume sa ocupe locul adevaratilor?!

 7. NU ȘTIM SĂ NE ONORĂM ISTORIA. UNELE DINTRE COMENTARIILE DE MAI SUS O CONFIRMĂ.
  Popor de marțafoi abrutizați de prostie, care nu văd dincolo de stomac și de portofel. Nu o merităm pe Doina Cornea.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998