CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

”Aranjament”: statul se opacizeaza, romanii se supravegheaza

4 comentarii / 2248 vizualizări / 10 februarie 2022

Într-o societate democratică, între stat și cetățeni trebuie să funcționeze obligatoriu o conductă informațională care să asigure ambelor părți o viziune cît mai realistă. Doar că în România se petrece un fenomen grav: unul dintre capetele conductei, cel dinspre stat, se îngustează vertiginos, în timp ce capătul dinspre cetățeni e lărgit cu forța tot mai tare.

Pe de-o parte, se decide interzicerea filmării în Parlament folosindu-se ca pretext incidentul creat de George Simion, ceea ce va face ca o instituție și așa cam opacă, să devină și mai opacă.

Pe de altă parte, se duce o luptă pentru monitorizarea cetățenilor cît mai la sînge: în Senat tocmai a fost adoptat proiectul de lege care va permite statului să ”ceară suportul” companiilor de telefonie mobilă sau rețelele de WhatsApp, Telegram sau Facebook, în cadrul unor anchete penale. Altfel spus, puterea parchetelor și a serviciilor de a se imixtiona în viețile private ale cetățenilor va crește spectaculos.

În paralel, guvernul Ciucă bagă pe ordinea de zi proiectul încurajării turnătoriei între cetățeni, numit legea avertizorului de integritate. Prin care românii sunt stimulați să se supravegheze și să se raporteze reciproc pentru orice chestiuni suspecte, un sport național din comunism care se vrea reînviat în democrație.

Cam multe manevre în numele ”transparenței” într-o țară în care sute de mii de români sunt obligați, mai nou, să completeze formulare digitale în care să spună de unde vin, ce fac, unde merg și cu cine, dar în care nimeni nu știe, cu săptămînile, ce face, unde merge și cu cine președintele țării. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. maxtor se exprima liber
    (nu stim ce are de ascuns).

  2. […] Sursa: inpolitics.ro […]

  3. Cand Băsescu l-a pocnit pe avocatul Chitic, nu numai ca nu s-a modificat nici o lege, dar nu s-a aplicat nici Codul penal, toti jurnalistii de frunte, i-au luat apărarea bătăușului, Au zis ca bine i-a facut. Si a mai primit inca un mandat. Ca sa nu mai amintesc de episodul cu copilul, sau altele. Cosette aia, Chichirău se plimba in parlament cu telefonul in mănă si il agasa si agresa verbal pe Șerban Nicolae, in timp ce usr-iștii râdeau si ii luau apărarea. Insa acum suntem ultragiati. Normal, e vorba de AUR. Numai ca Parlamentul este expresia democratiei, reprezinta accesul poporului la conducere. Pot sa fie țărani, intelectuali, meșteșugari (daca mai exista), si nu trebuie ca asta sa ne deranjeze. Noi vrem elite peste tot.

  4. Legea avertizorului de integritate va fi valabila si pentru membrii guvernului? Cand iau șpăgi si comisioane se vor putea turna intre ei?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998