CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Arde Parisul: ”Avem cel mai prost presedinte”

6 comentarii / 7261 vizualizări / 1 decembrie 2018

Ciocniri violente între forţele de ordine şi sute de protestatari au izbucnit sâmbătă pe bulevardul Champs Elysees din Paris, pe marginea celui de-al treilea protest naţional al ”vestelor galbene”, francezi modeşti care se revoltă împotriva politicii fiscale şi sociale a guvernului, în special faţă de creşterea preţurilor la carburanţi, relatează AFP.

Maşini incendiate, bariere rupte, bucăţi de caldarâm aruncate: scene de o „violenţă rar întâlnită” au avut loc în capitala franceză, a denunţat prim-ministrul Edouard Philippe, care s-a declarat „şocat”.
Ministrul de interne Christophe Castaner a denunţat într-un tweet prezenţa a „1.500 de perturbatori” veniţi să se confrunte cu poliţia, mobilizată în număr mare.

La prânz, mai mult de 120 de persoane au fost arestate.

La capătul unuia dintre cele mai turistice bulevarde din lume, Arcul de Triumf era înecat într-un nor de ceaţă, în timp ce poliţia încerca să evacueze zona cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Într-o atmosferă foarte tensionată, protestatari cu cagule şi mascaţi s-au adunat în cursul dimineţii sub Arcul de Triumf şi au cântat o Marsilieză lângă flacăra Soldatului Necunoscut. Pe monumentul napoleonian au fost pictate cuvintele „vestele galbene vor triumfa”, au constatat reporterii AFP, conform Agerpres.

Forţele de securitate au împins apoi protestatarii pe străzile adiacente, unde au fost constatate daune semnificative.

Pe bulevardul Champs-Elysees, unde a fost desfăşurat un contingent masiv pentru asigurarea securităţii, demonstranţii paşnici se temeau că mesajul lor a fost eclipsat de ciocniri.

„Suntem o mişcare paşnică, doar că suntem dezorganizaţi”, a declarat Dan Lodi, un pensionar în vârstă de 68 de ani.
O altă ”vestă galbenă” a declarat, pentru Euronews, ”we have the worst president” (avem cel mai prost președinte) și a anunțat că protestatarii vor sta pe străzi și săptămîni dacă va fi nevoie.

„El (Macron) trebuie să coboare de pe piedestalul său, să înţeleagă că problema nu este taxa, ci puterea de cumpărare. În fiecare lună trebuie să umblu la economii”, a denunţat şi Chantal, pensionară de 61 de ani.

Protestele „vestelor galbene”, numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au fost determinate de anunţul guvernului francez privind scumpirea carburanţilor.

Stimulată de sprijinul a două treimi din francezi, potrivit sondajelor, şi de succesul unei petiţii pentru scăderea preţului carburantului la pompă, care a depăşit un milion de semnături, mişcarea continuă la 15 zile de la lansare.

Sâmbătă, aproximativ 36.000 de persoane au demonstrat în toată Franţa, dintre care 5.500 de persoane la Paris, potrivit autorităţilor. Prima zi naţională de protest, pe 17 noiembrie, a strâns 282.000 de persoane, iar cea de-a doua – 106.000, dintre care 8.000 în Paris.

Executivul francez a aprobat o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

foto: .aa.com.tr

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. – „Avem cel mai prost președinte”.
  – O sa va obisnuiti.

  • :D :D :D nu numai voi, fraierilor!

 2. Arde Parisul pentru ca Franta este sub ocupatia unui fraudulos presedinte, sluga la infractorul mondial Soros George.
  Arde si sufletul in romani pentru ca Presedentia tarii este sub ocupatia unui dovedit nazist, calaul tarii.
  Dumnezeu va face dreptate Frantei si Romaniei ,tari ingemanate părin cultura ,prin civilizatie, dar si prin suferinta.

 3. „we have the worst president”
  Neeee, nu cred!!!! Al nostru-i e cel mai cel…!!!!!

 4. In Franța acționează o grupare numita ” vestele galbene” . Demonstrează pentru scumpirea carburanților. Îngrijorarea francezilor este justificata. In Romania acționează o adunătura portocalie, condusă de corupți, mafioți, si fraieri subvenționați din exterior. NU au un motiv bine definit, ei sunt specializați pentru destabilizare, atacuri jignitoare si atât.

  • Georgeta, demonstreaza impotriva scumpirii carburantilor nu cum ai scris tu >”Demonstrează pentru scumpirea carburanților.”

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998