CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Arde Parisul!

0 comentarii / 2579 vizualizări / 8 iulie 2024

Cînd nimeni nu se mai aștepta, aseară a căzut bomba: în turul doi al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, extrema dreaptă a făcut schimb de locuri în clasament cu extrema stîngă, ajunsă pe primul loc, după primele exit-polluri. De fapt, partidul lui Bardella și Le Pen se plasa chiar pe locul 3, de pe locul 1 autoritar obținut în primul tur. Marea surpriză, însă, nu schimbă prea mult situația: Franța va fi guvernată de o alianță contra naturii a lui Macron cu socialiștii, ba chiar comuniștii, sau va intra într-un blocaj politic catastrofal, o variantă mai plauzibilă în acest moment.

Noul Front Popular a ieșit pe primul loc aseară, cu 175 la 205 deputați, conform estimării Elabe pentru BFMTV, RMC și La Tribune Dimanche. RN-ul lui Jordan Bardella și aliații săi au ajuns în cele din urmă pe locul al treilea, în spatele coaliției prezidențiale Ensemble.

La noi în popor s-ar spune că a plecat tusea și a venit junghiul. Nouveau Front Populaire, acronim NFP, e o mare alianță a partidelor de stînga formată înaintea acestor alegeri, și grupează curente precum
Socialism democratic, Social democrație, Progresism, Antifascism, Ecosocialism, Feminism, cu subtategoriile Antiimperialism, Comunism, Anticapitalism, Antineoliberalism. Stînga-centru stînga-extremă stînga.

Un talmeș-balmeș imens, format din peste 50 de partidulețe, plus cîteva centrale sindicale, plus cîteva ONG-uri, adică o struțo-cămilă care face Convenția Democrată din anii 90 o glumă inocentă. Noul Front Popular nu are nici măcar un lider, ci o conducere colectivă din cinci oameni. Înfiripat pe picior, în iunie, grupul nu a apucat să își dovedească funcționalitatea, ci doar succesul de public. Deocamdată, nu s-au pus de acord nici măcar cine ar fi premier în caz de victorie, deși Jean-Luc Mélenchon, fostul lider al La France Insoumise care a trebuit să facă un pas în spate din cauza controverselor care îl înconjurau, s-a oferit deja public.

De acum, prea multe variante nu mai sunt, odată ce scena politică franceză a fost împărțită în trei, comuniștii, lepeniștii și macroniștii.
NFP a spus răspicat că nu face alianță la guvernare cu Raliul Național, Marine Le Pen a spus, la rîndul ei, că guvernează doar dacă deține majoritatea absolută în parlament, ceea ce nu s-a întîmplat, iar Emmanuel Macron va trebui să găsească soluția de a guverna țara după alegeri; deocamdată, premierul francez Gabriel Attal, a anunțat oficial aseară că demisionează.

Ca să ne facem doar o idee: ne amintim cu toții ce mișcări violente a declanșat, în Franța, noua lege a pensiilor asumată de Macron anul trecut. Ei bine, un punct forte al NFP este abrogarea legii respective, adică un upercut în bărbia președintelui. De altfel, chiar aseară Melenchon i-a cerut public demisia lui Macron, ceea ce nu e un semn de pace.

La ora redactării acestui text, la cîteva zeci de minute după anunțarea exit-pollurilor, deja începuseră mișcările violente de stradă, exact ingredientul care mai lipsea situației tensionate de la Paris. (Materialul complet aici)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998