CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Arestarea lui DD a nascut un mare partid. La ce ar duce prigoana Antenelor?

5 comentarii / 4649 vizualizări / 15 februarie 2016

În vara anului 2010, realizatorul și patronul de televiziune Dan Diaconescu a fost arestat de DNA, sub acuzații grave, precum șantajul. Simpla lui arestare a fost suficientă pentru a naște un partid, PPDD, care avea să devină a trei forță politică a țării, cu 68 de parlamentari, și să influențeze major viețile a milioane de români. Totul, obținut grație unei televizuni de nișă aflată pe locurile 10-11 la rating. Întrebarea firească e: ce efect ar avea prigonirea celui mai mare trust media din România, fluturată în acest moment pe toate rețelele media?

Din fericire, trustul Intact nu va dispărea. Dimpotrivă, are șansa istorică de a deveni grup media-erou, sau martir, cum vreți să-i spuneți, și să crească peste noapte precum voinicul din poveste.

ANAF nu le-a făcut un rău, ci un mare bine.

Dar, pînă atunci, să vedem faptele concrete.

Potrivit unui comunicat dat azi, ”Direcția generală regională a Finanțelor Publice București, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate și trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentințe judecătoresti, a notificat astăzi, 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menționate. Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinței penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală. Termenul pe care îl au la dispoziție persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, așa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare”.

Situația devine explozivă, din acest moment. Conform Codului de procedură civilă, peste cinci zile, executorii pot veni să evacueze redacțiile cu forța. Mai mult, conform art.580, ”Daca executarea priveste un imobil in care se gasesc bunuri mobile ce nu formeaza obiectul executarii si pe care debitorul nu le ridica singur, executorul va incredinta aceste bunuri in pastrarea unui custode, pe cheltuiala debitorului”.

Ori, ziariștii Antenelor anunță deja, public, că nu au cum să mute toate aparatele și instalațiile în doar cinci zile, ceea ce înseamnă că respectivele bunuri riscă să ajungă sub custodie, iar oamenii în stradă.

Pe de-o parte, se poate spune că legea e lege și că patronii Antenelor au avut destul timp să pregătească o soluție de avarie, de la procesul pierdut de Dan Voiculescu pînă azi.
Pe de alta, realitatea de zi cu zi e de partea lor: de ce ar fi crezut sincer în asemenea eventualitate cînd, la noi, executarea de bunuri se află în mare suferință, iar unele televiziuni rivale funcționează bine mersi cu datorii de zeci de milioane de euro?

Dubios e însuși felul în care s-a emis respectiva somație de evacuare: exact între ”valuri”, la ANAF, cînd vechea conducere a fost demisă, iar cea nouă abia s-a instalat.
Nu se știe sigur, deocamdată, cine a semnat ordinul de evacuare, dar opiniile, la nivel public, ar oscila între o răzbunare a fostului șef și o obsesie periculoasă a noului șef, care nu a venit cu altă grijă în cap la post decît execuția anteniștilor.
Cîștigă Antenele, în ambele situații.

Cîștigă, deja, din probabila explozie a audienței, din încingerea Facebookului la roșu, din manifestările de solidaritate din media, politică, societatea civilă șamd și chiar din apelurile la ieșirea românilor în stradă.

Va continua să cîștige și mai mult în zilele care vin.
Inteligentă manevră de PR, lipsește reacția publică a patronilor, adevărații perdanți, jocul fiind lăsat strict pe mîna angajaților, ceea ce conturează imaginea unei televiziuni a jurnaliștilor, liberă de constrîngeri și onestă.

Spectacolul jurnaliștilor care transmit din stradă, în timp ce portăreii le cară pupitrele de lucru, pe fundal, trebuie că va fi fascinant pentru români.

Acum, că ne-am liniștit în privința colegilor noștri de breaslă, care nu au decît de cîștigat din prigoana împotriva lor, să vedem cealaltă față a poveștii.

Pentru că asemenea decizii, precum cea de azi, nu se iau decît în numele unor interese foarte mari.
Cu presa nu se pune lesne nimeni în lume, darmite într-o țară ca România.
Dragnea a pritocit o făcătură de lege care părea să amenințe libertatea de exprimare și deja s-a văzut dat cu capul de toți pereții, inclusiv de către americani.

O asemenea decizie a avut gir înalt de sus, și a fost bine cumpănită.
După ce se vor fi analizat toate riscurile.
Nu puține.

Ce se va fi urmărit?

Dacă situația se va întinde pe 5-6 zile de aici încolo ori nițel mai mult, pentru ca apoi să se găsească o soluție amiabilă, e foarte probabil, în opinia noastră, să se fi urmărit o mega-diversiune care să abată atenția de la un scandal în derulare.
Ori, cel mai serios scandal, care amenință chiar existența guvernului Cioloș, este scandalul bebelușilor infectați, care mor pe capete fără ca autoritățile să pară a stăpîni situația. Nici scandalul constituirii ANAF (ori ba) drept parte civilă în dosarul Ponta-Șova nu e de neglijat, prin posibile implicații.

Dacă, dimpotrivă, scandalul se lungește pentru o durată mai mare de timp, înseamnă că miza e mult mai profundă, putînd avea chiar legătură cu alegerile.

Are cineva, spre exemplu, interesul să întărească puternic trustul Intact într-un moment cînd brusca poveste de iubire cu președintele Iohannis și cu PNL amenința să lase Antena 3 fără o parte din publicul tradițional pesedist, dovadă că a și început să fie întrecută de România TV?
Deloc exclus.
Dacă Intact are nevoie să-și atragă o felie de public nou în locul celei pe cale să o abandoneze, o asemenea situație vine mănușă.

La fel de bine, transmisii anteniste de stradă pînă la găsirea unui nou sediu pot atrage cu sine manifestări de protest care să se rostogolească, să ia amploare și să ducă la anumite demisii din instituții grele (guvern, servicii, autorități publice șamd). Ori la lansarea unei mișcări care să propulseze un viitor primar general.
Ne vom opri aici cu ipotezele, ca să nu ajungem și pe un tărîm mai mlăștinos, implicînd interese externe.
Sigur e că scandalul va ține afișul zdravăn, în perioada care urmează și va agita spiritele puternic într-un moment cînd, oricum, evenimentele majore se țin lanț, preambulul celui mai tensionat an electoral post-decembrist. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. e simplu, voiculescu trebuie sa plateasca prejudiciul, de ce nu vrea? antena 3 oricum e nociva si prorusa, tot facebook-ul a deschis sampania cand a auzit vestea izgonirii infectei antena 3 din sediu

  2. Fascism infect! Continuati baieti, continuati! O veti lua pe coaja urat de tot! Voi, cozile de topor si tradatorii jegosi, veti plati scump iluzia ca puteti face orice in biata Romanie, de care nu va mai saturati sa va bateti joc!

  3. Ce sa comentezi aici,doar sa fii postac plătit ca cei de sus.

    • Mai nene, daca nu au ai „ce sa comentezi aici”, de ce comentezi? Poate pentru ca esti si tu un „postac plătit ca cei de sus”?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998