CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Arestarea lui Nicolescu, intre santajul UDMR si dezertarile din UNPR

0 comentarii / 2139 vizualizări / 28 ianuarie 2011

Există, deja, mai multe elemente care trimit cu gîndul că arestarea liderului PSD Argeș nu e întîmplătoare, ci parte a unei strategii de guvernămînt, ale cărei scopuri pot fi multiple. În rîndurile de mai jos ne vom ocupa, însă, numai de unul dintre ele.

Faptul că arestarea lui Nicolescu nu e o simplă întîmplare e demonstrat, în oarece măsură, de misterioasa declarație a lui Băsescu, de la Strasbourg, potrivit căreia în februarie vor mai apărea niște evenimente, dar, mai ales, de ieșirea promptă la rampă a premierului Boc (atît de ascuns în ultima vreme), astăzi, care a recitat ca pe o poezie mesajul ”PSD-PNL-PC fac scut în fața corupților” etc. Plus intervenția Elenei Udrea, care a decretat că infarctul lui Nicolescu e inventat.
Prin declanșarea unei posibile noi serii de arestări, PDL împușcă mai mulți iepuri, după cum o relevă și excelenta analiză a lui Bogdan Tedorescu, făcută azi, pentru Inpolitics.
Pe lîngă acești iepuri, însă, ar putea fi încă unul, zicem noi: prigoana anti-opoziție ar putea determina liberali și pesediști mai slabi de înger, și cu bube la dosar, să caute refugiu în tabăra puterii, după un model brevetat deja de parlamentari precum Micky Șpagă. De ce ar avea PDL, însă, interesul să stimuleze dezertările din opoziție, în acest moment, cînd are deja majoritatea necesară?

Două sunt posibilele răspunsuri: pe de-o parte, sunt tot mai insistente informațiile că, în debutul sesiunii, 3-4 patru parlamentari UNPR ar intenționa să treacă la partidul lui Voiculescu, pentru a constitui grupuri parlamentare de sine stătătoare.

Un al doilea motiv e bomba aruncată joi seara de UDMR, dar îngropată mediatic de scandalul Nicolescu. Mai precis, vicepreședintele Laszlo Borbely, a anunțat că pînă la finele lunii februarie trebuie semnat un nou protocol al coaliţiei guvernamentale, valabil pînă la alegeri, care să aibă prevăzute termene clare în special în ce privește adoptarea legii minorităților. Borbely a subliniat că acest protocol trebuie să fie încheiat pînă la congresul UDMR: ”Deci avem termene, un calendar, să vedem dacă coaliţia va reuşi să le ducă la bun sfârşit. Dacă nu, o să vedem. Dar acest lucru trebuie să-l arătăm şi la congres. Avem o concepţie, avem termene, după doi ani de zile, a trebuit evident să luăm unele măsuri. Dar, dacă avem o alternativă, această coaliţie trebuie să demonstreze că e viabilă. Protocolul va fi încheiat, sper, cel târziu pînă la sfîrşitul lunii februarie”, a spus Laszlo Borbely, pentru Agerpres.

Decriptat, mesajul UDMR este un șantaj clar la adresa PDL, într-un moment în care principala angoasă a puterii e stricarea majorității parlamentare. Maghiarii se vînd, dar o fac scump. Din păcate pentru pedeliști, legea minorităților e o bombă electorală care ar putea îngropa partidul în regiuni precum Transilvania, iar acest lucru e cunoscut în Modrogan.
Salvarea ar putea fi o nouă campanie de racolare a unor parlamentari din Opoziție, pentru a se micșora presiunea exercitată de UDMR.

Că e așa o demonstrează și reacția neobișnuit de dură a PSD față de arestarea lui Nicolescu, fiind pentru prima dată, în ultimii șapte ani, cînd partidul specializat mai degrabă în ”livrarea” pe tavă a unor membri marcanți s-a mobilizat în ajutorul unui confrate. Ca și ralierea PNL la această acțiune, deși, în mod normal, liberalii știu că protejarea baronilor pesediști nu e chiar pe gustul propriului electorat. Pentru opoziție, însă, ținerea oamenilor aproape, în perioada următoare, e o miză suficient de mare pentru a risca chiar oprobriul alegătorilor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998