CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9633 RON DOWN | 1 USD = 4.6099 RON DOWN | 1 GBP = 5.7790 RON UP

Arestarea simbolică a domnului Vladimir Putin

5 comentarii / 976 vizualizări / 19 martie 2023

Curtea Penală de la Haga s-a pronunțat. A emis un document oficial, pe care l-a denumit mandat de arestare, împotriva președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, la pachet cu Maria Belova. Ambii sunt acuzați de crime de război. Care este până la urmă valoarea acestei decizii fără precedent?
Împotriva lui Vladimir Putin există două capete de acuzare. Că ar fi ordonat în mod criminal deportarea unui mare număr de copii ucraineni și că ar fi ordonat bombordarea infrastructurii civile din Ucraina. Împotriva Mariei Belova nu a fost reținută decât prima acuzație. Este extrem de greu, dacă nu care cumva chiar imposibil, ca acest dublu mandat de arestare să fie vreodată valorificat. În primul și în primul rând, fiindcă Federația Rusă, ca de altfel și Statele Unite au refuzat cu obstinație să devină parte a grupului de state care susțin existența și funcționarea Curții Penale Internaționale de Justiție. Nerecunoscându-i statutul juridic, Federația Rusă, în mod firesc, nu recunoaște nici valabilitatea acestor mandate. Este de neconceput un scenariu în care Vladimir Putin să se suie în avion și să se prezinte la Haga, pentru a se lăsa încarcerat și apoi judecat și condamnat. Și la fel este de neconceput și următorul scenariul, prin care procurori ai Curții Internaționale Penale să descindă cu mascații la Kremlin, pentru a-l prelua pe președintele Federației Ruse, împreună cu doamna Belova. Singura ipoteză care ar putea să stea cât de cât în picioare ar fi ca un comando, organizat de cine știe ce stat ostil Federației Ruse sau de o entitate privată, să organizeze cumva capturarea acestuia, într-una dintre deplasările sale în țară sau în străinătate. Dar și acest scenariu este halucinant.
Ca atare, mandatul de arestare este fie o pură fantezie a unor procurori exaltați, fie sau mai degrabă un document cu încărcătură simbolică. Morală. Pe care președintele Federației Ruse îl ignoră cu desăvârșire.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Curte, fa-te ca lucrezi! Mareata curte de la Haga a emis o bucata de hartie igienica. Si uite asa i s-a dus dracului prestigiul, daca a avut vreodata asa ceva.

  • Bine, bine, bine…

 2. Ceea ce este dea dreptul ingrilorator nu este ca Putin ar putea fi arestat. Ci faptul ca JUSTITIA asta, euopeana, si-a arata nivelul de slugarnicie mizerabila fata de politica de doi bani a UE. Daca la nivelul acesta, al relatiilor UE-Rusia se poate cobori cu ploconirea pana la cel mai de jos nivel, cum naiba sa mai aiba bietul individ vreo speranta ca justitia ii va face dreptate atunci cand ar avea nevoie!? Spre exemplu cine mai crede ca presedinta UE, ar putea raspunde vreodata pentru legaturile cu Pfaizer si pentru miliardele varsate in conturile Bigpharma? Sigur, sunt paliere diferite, dar lucrurile stau la fel in toate.

  • Exact !

 3. E știut că, din când în când trebuie să mai arunci câte-o mână de ogrinji vitelor ținute la pripon, ca astfel, având ce rumega, să nu înceapă să devină prea agitate.
  Evident că știu și ei, „Civilizații” că actul acesta nu-i decât „o gargară”, în condițile în care recu-noașterea și componența CPI sunt discutabile, credibilitatea le este compromisă iar forța de execuție este zero. Doar că, începând de acum, în „limbajul oficial” (noul limbaj de lemn) „Putin” va fi însoțit de adjectivul „penal” (cuvânt atât de cunoscut pe la noi, pus în circulație de „neprihă-niții” care, până la urmă, s-au dovedit a fi și hoți și proști).
  Parcă și vedem titlurile din presă: „penalul Putin l-a primit pe Președintele Xi”. Sau „Președintele Xi în vizită la penalul Putin”, sau chiar „Xi a dat mâna cu penalul Putin”…
  Mai încolo, în funcție de „rezultatele discuțiilor”, se poate ajunge și la insinuări de genul „penal la penal trage” etc. sau invers, „Președintele Xi s-a delimitat de penalul Putin” – în funcție de gradul de enervare / neputință al „Americanilor” care văd că teribila lor armă (cea a „intrigii și a diversi-unii diplomatice”, bazată pe tandemul Dolar – Armată), începe să-și piardă eficiența…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998