CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Arhitectul lui Ceausescu: ” Basescu e un dictator, dar unul onest ”

0 comentarii / 2309 vizualizări / 23 martie 2010

Arhitectul fostului dictator Nicolae Ceaușescu, l-am numit pe legendarul, de acum, Camil Roguski, 85 de ani, omul care i-a cunoscut pe Constantin Brătianu, dar și pe de Gaulle, pe Dej, dar și pe Carol al doilea ori pe Groza, afirmă că actualul președinte are năravuri de dictator, dar crede, totodată, că de asta are nevoie România.

Internat de cîteva zile în spitalul Municipal, din cauza unor probleme de coloană, arhitectul care executa comenzile lui Ceaușescu în calitate de specialist al Institutului de Proiectări ”Carpați” nu și-a pierdut umorul. El declară, pentru Inpolitics, că a cunoscut destul șefi de stat și politiceni de vîrf pentru a recunoaște unul cu apucături de dictator. Iar Băsescu e unul dintre aceștia, dar, spune Roguski, poate că asta ne și trebuie.

”România e ca o căruță în care stau proști și deștepți, leneși și vrednici laolaltă, și în care boii trag unul hăis, altul cea. Ca să meargă în aceeași direcție e nevoie ca o mînă fermă să țină biciul, iar o parte a ălora din căruță să se dea jos și să pună umărul la împins, altfel nu o scoatem la capăt” afirmă arhitectul. El povestește și o pildă de excepție: ”În 1968, cînd ne-a vizitat țara Charles de Gaulle, președintele Franței, eu am avut sarcina să îi aranjez unde să doarmă, la palatul din Sinaia, unde a trebuit să demontez tăbliile de la pat, pentru că era foarte înalt și nu încăpea. Din cauza revoltelor studențești de la Paris, vizita lui a fost decalată cu două zile, iar la plecare, pe peronul gării, ne-a adunat în jurul pe lui pe vreo cîțiva dintre cei care fusesem direct implicați în organizarea șederii lui, și ne-a spus: ”Aveți o țară frumoasă, dar să știți că, la fel ca toate țările latine, nu va ieși la lumină decît printr-o dictatură onestă”.

Roguski e convins că Băsescu este un asemenea dictator ”onest”, mai ales că ”are formațiune militară, și oameni de acest tip au, prin construcție, o aplecare spre disciplină forte, spre rigoare cazonă, spre măsuri ferme…poate nu e rău că e așa”. Roguski spune că, în afara tendinței de a fi mîna forte, Băsescu nu are prea multe lucruri în comun cu Ceaușescu, nici măcar în materie de băutură, fostul dictator fiind cu vinul alb, iar Băsescu mai mult cu tăria. ”În schimb, cred că Băsescu e la fel de slobod la gură pe cît era Elena Ceuașescu…puțini știu că tovarășa academician înjura mai rău ca un birjar cînd era între apropiați, preferata ei era ”du-te-n pidza mă-tii”, dar și altele, încă și mai grozave. Eu am fost printre puținii din preajma ei care a scăpat neînjurat, deși mi-a făcut destule nefăcute la viața ei…Odată mi-a reproșat pînă și faptul că sunt prune pe jos în jurul palatului Snagov, în timp ce românii de rînd nu au prune. M-a salvat Ceaușescu, a ieșit și a țipat la ea să mă lase în pace, iar eu să plec. Am plecat, dar, de frică, am stat pînă seara la porțile palatului, să nu se răzgîndească și să strige înapoi după mine”.
Camil Roguski, de profesie arhitect, s-a născut la 15 martie 1925, în București. Dupa încheierea studiilor la Institutul de Arhitectură din Capitală (1948), într-o cariera întinsă pe mai bine de o jumătate de secol, a fost, printre altele, arhitect în cadrul MAE, șef-serviciu tehnic la Uniunea Arhitecților, profesor la Școala Tehnică de Arhitectură, arhitect la Institutul de Proiectări „Carpați”, director al Unității de întreținere și decorare a palatelor din cadrul Oficiului Economic „Carpați”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998