CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Armata si maresalul

0 comentarii / 1453 vizualizări / 25 octombrie 2013

Ziua Armatei, care este chiar azi, celebreaza incheierea unei campanii eroice a ostirii romane, din anul 1944, practic eliberarea Ardealului, prin batalia de la Carei, de sub ocupatia hortista, dar este, in acelasi timp, printr-o dumnezeiasca coincidenta, si ziua maresalului. A singurului maresal pe care il are Romania. Erou al celui de-al Doilea Razboi Mondial, decorat cu cele mai inalte distinctii ale Statelor Unite si Uniunii Sovietice, membru de vaza al marilor familii domnitoare ale Europei, Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei. La multi ani, viteaza Armata Romana! La multi ani, Majestate!

Mai exista si alte coincidente fericite. De pilda, in ultimii 23 de ani de cand se fac, din ce in ce mai intens, cercetari de piata, Armata Romana se plaseaza constant, dupa Biserica, pe primul loc in increderea populatiei. Cetatenii Romaniei au avut incredere in Armata chiar si atunci cand, in momentele dramatice din decembrie ’89, la ordinul unor inalti ofiteri responsabili, militarii au tras in populatie. Si au facut victime. Cu toate acestea, sa ne amintim ca toti strigam pe strazi: „Armata e cu noi!”. Cu atat mai mult avem incredere in Armata azi. Este una dintre principalele institutii ale statului despre care, slava Domnului, se poate spune, fara teama de a gresi, ca de multi ani nu se mai amesteca in politica. Ca de multi ani nu mai incearca sa influenteze, intr-o directie sau alta, deciziile pe care le iau parlamentarii, guvernele sau partidele. A devenita Armata Romana, dintr-o institutie de masa a carei istorie a fost marcata de nenumarate fapte eroice, o oaste de elita. De profesionisti. Care, cu intelepciune, se afla la distanta necesara si corecta fata de zbaterile politicii de la Bucuresti.

Si avem un Rege. Singurul dintre marii participanti ai evenimentelor care au marcat cel de-al Doilea Razboi Mondial, care a stiut intotdeauna sa se plaseze de partea binelui si sa-si asume riscuri si decizii istorice. Doar Majestatea Sa, Regele Mihai, mai este in viata dintre marile personaje de atunci. Si, cu rabdare, luciditate si intelepciune, an de an, de cate ori socoteste ca este necesar, transmite mesaje poporului sau. Si Regele Mihai se plaseaza deasupra meschinariilor politice, deasupra partidelor, deasupra interminabilelor scandaluri dintre Palate. Ca un adevarat suveran.

Armata si Regele Mihai se intalnesc peste timp si din timp in timp si intre ostire si Casa Regala exista puncte si zone de interferenta si de contact aproape suprarealiste. De ce oare tinerii ostasi cu care am vorbit astazi la Targoviste cu prilejul aniversarii Zilei Armatei au simtit nevoia sa-mi spuna cuvinte calde depre Regele Mihai? De ce sunt ei atat de mandri ca majestatea sa, tot astazi, isi aniverseaza ziua de nastere? Doar fiindca Regele este singurul maresal al Armatei Romane? Sau exista si alte legaturi, invizibile pentru profani, care leaga in plan mintal si sentimental, sau daca vreti in planul memoriei, ostirea de Monarhie?

Dar scaunul increderii populatiei in institutii are nu doua, ci trei picioare. Pe primul loc se afla Biserica. Pentru Biserica Ortodoxa Romana, Regele Mihai este recunoscut drept un semn dumnezeiesc. Sa nu uitam ca ultimul patriarh l-a sarutat pe Rege atunci cand, in fine, a fost invitat in tara sa si s-a inclinat in fata Majestatii Sale. Aceeasi Biserica Ortodoxa Romana, care de fiecare data cand Armata porneste sau se intoarce din razboi, cand isi omagiaza eroii sau ii comemoreaza sau cand isi aniverseaza ziua, este prezenta cu mesaje emotionante.

La multi ani, Majestate! La multi ani, Armata Romana! Si sa ne ajute Dumnezeu sa avem si in continuarea alaturi de noi Sfanta Biserica Ortodoxa. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998