CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Arsenalul lui Traian Basescu

0 comentarii / 1728 vizualizări / 19 iunie 2013

Domnul presedinte jucator incepe sa-si etaleze arsenalul. Si, pe masura ce o face, descoperim cum intentioneaza el sa incurce proiectele USL. Tintele imediate sunt noua Constitutie si regionalizarea. Provocarea legata de un nou referendum este doar una dintre miscarile tactice pe care Traian Basescu le are in vedere. Sunt liderii USL pregatiti sa riposteze?

Ultimul incident care a avut loc in plenul Parlamentului Romaniei sugereaza un raspuns negativ. In privinta referendumului solicitat de presedinte, USL a demonstrat ca nu stie stanga ce face dreapta. Si invers. Nu este deloc exclus sa fi avut loc consultari la varf ramase in coada de peste. Cu alte cuvinte, la capatul acestora, fiecare a inteles ce a vrut. PSD ca este bine sa voteze in favoarea demersului legat de referendum, iar PNL ca este de preferat sa dovedeasca consecventa in raport cu sicanele politice initiate de presedintele demis politic. Asa se face ca primii au votat disciplinat, in functie de semnalul dat de Valeriu Zgonea, iar liberalii, manati in lupta de propria constiinta si sub imperiul consecventei, au spus nu. Fara sa se fi organizat in prealabil. Fara ca cineva sa le fi dat semnalul. A fost, spre bucuria presei basiste, inca un mare semn de intrebare asezat, cu clopotei cu tot, la temelia USL.

Am insistat asupra acestui episod pentru ca el ne infatiseaza o situatie nefireasca pe tabla de sah politica. Intr-o parte se afla un jucator care isi fixeaza tinte precise, urmarite pe parcursul mai multor mutari, in cealalta parte, si jucand mereu cu negru, deci fara a-si asuma miscarea de deschidere, colosul USL gafaie, incercand sa raspunda, mutare cu mutare, fara a avea o tinta pe termen lung, dicolo de alegerea, asumata si preconizata pentru sfarsitul anului viitor, a lui Crin Antonescu in functia de presedinte.

Din acest moment, in ciuda votului, pana la urma negativ, din Parlament, presedintele Traian Basescu are la dispozitie nu mai putin de cincizeci de zile pentru a anunta data in care doreste sa aiba loc referendumul. Iar dorinta lui, cu toate cheltuielile aferente, de 40 de milioane de euro, este lege. Intrucat Constitutia nu-i restrange intervalul de timp, Basescu poate anunta orice data doreste. Si va alege, fireste, un moment cheie. De natura sa incurce socotelile USL daca nu cumva sa-i arunce in aer proiectul constitutional. Ceea ce inseamna ca va incerca sa-si impuna referendumul cu cateva zile inaintea celui pentru noua Constitutie.

Intrucat presedintele va putea alege momentul respectiv in intervalul de cincizeci de zile de acum incolo, si este de presupus ca va astepta ultima clipa, in mod logic USL, la randul lui, e silit sa ramana in expectativa, astfel incat sa poata anunta referendumul pentru Constitutie dupa presedinte pentru a crea un interval de timp suficint de mare intre cele doua evenimente.

Intreaga tevatura poate impinge momentul aprobarii de catre cetateni a Constitutiei revizuite pana in primavara anului viitor, cand defectele uzarii morale a Guvernului USL ar putea sa afecteze, in sens negativ, rezultatele acestui important demers politic. Si, intre timp, Basescu va avea tot timpul necesar pentru a ataca la Curtea Constitutionala – si a-i manevra pe judecatorii de acolo – toate prevederile importante ale proiectului legii fundamentale. Ceea ce va genera un lant nesfarsit de mutari de aparare, ce vor fragiliza si mai mult colosul USL, care incepe sa-si arate picioarele de lut.(Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998