CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Arta la vreme de pandemie: Cind ”Imparatul” comanda, iar ”rebelii” scenei se executa

2 comentarii / 2282 vizualizări / 8 septembrie 2020

O scenă superbă din ”Amadeusul” lui Peter Shaffer: împăratul descinde pe nepusă masă la teatrul unde se repetă ultima operă a lui Mozart și observă ceva straniu: pe scenă se dansează fără muzică. Urmează un dialog spumos:

”- Ce e asta? Nu înţeleg. E ceva nou?
– Maiestate, Herr Direktor a scos scena de balet care ar fi fost aici.
– De ce?
– Dvs aţi stabilit să nu se danseze în opere.
– Salieri, ţie îţi place?
– Mă tem că nu-i o chestiune de plăcut sau nu, odată ce aţi poruncit astfel.
– Dar uită-te la ei! E o prostie. Vreau să văd scena cu muzică. Îţi poruncesc!”.

Și muzica se reia, spectacolul revine la normal. Happy end!

Se dedică scena de mai sus directorului Teatrului Național, Ion Caramitru, care anunță marele public, cu maximă seninătate și naturalețe:

„La fiecare spectacol care se reia trebuie făcută o repetiţie specială ca să pună în operă normele de distanţare a actorilor – sunt scene mai periculoase din punctul ăsta de vedere – deci foarte multe măsuri care trebuie luate înainte de a deschide sălile. Să vedem în ce măsură spectacolele care au scene mai fierbinţi, ca să spun aşa, vor putea fi modificate regizoral pentru a nu pune în pericol colegii noştri.” (Agerpres)

Și se mai dedică lui Victor Rebengiuc, Oanei Pellea, lui Marius Manole ori Tudor Chirilă, acei artiști de excepție foarte implicați civic care au amuțit brusc în fața aberantelor măsuri după care vor funcționa teatrele românești, conform cu normele regimului Iohannis.

Să amintim în treacăt, cît de revoltați erau respectivii, cu Rebengiuc în frunte, anul trecut, în iunie, în Piața Victoriei, după ce guvernul PSD tăiase din fondurile pentru teatre, iar asta generase reduceri de costuri:

”Nu mai e spectacolul de la Comedia Franceză pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, când joci cu lumânări în sală şi cu cinci perdele. Suntem în alt secol. Rezolvarea? Să vină nişte oameni deştepţi, deci au făcut doi golani un program de guvernare, făcut pe un sistem Caritas şi iacătă, că falimentul e aici, a venit deja, şi au adus nişte proşti care să nu mişte în front să aplice acest program”.

Acum, Romeo își va striga iubirea către Julieta de la vreo 10 metri, să nu se contamineze, diverse scene vor fi înlocuite cu altele, ”adecvate”, iar Rebengiuc & comp nu mai au, pare-se, nici o obiecție.
Dacă așa a ordonat ”Împăratul”!…(B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Nu va chinuiti sa va imaginati cum va fi. La Opera lucrurile s-au desfasurat natural, fara fasoane epidemiologice, si indata a aparut un focar de Covid19 despre care presa a scris. Scenele fierbinti din opere si balete s-ar putea juca fara riscuri dupa ce tot colectivul va fi fost atins de boala, apoi de „herd immunity”. Sa vedem ce artisti septuagenari vor accepta sa joace. Cat despre spectatori, in afara de cativa dezaxati si de critica de specialitate, care moare de inactivitate pe acasa, nimeni nu-si va risca viata pentru spectacole de valoare indoielnica. Mai ales la Opera… cine va pofti in sala cand poate sta acasa cu superbele transmisii Live in HD ale Metropolitan ?

  2. PNL e o mizerie securista!
    Vin plăcuțele suedeze, liberalilor….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998