CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Articolul cu bucluc

0 comentarii / 1524 vizualizări / 4 octombrie 2013

O ordonanta de urgenta a Guvernului a fost afisata pe site si supusa dezbaterii publice. Apoi, o manuta dibace a introdus un articol care arunca tot audiovizualul in aer. Iar noua prevedere, vizand ridicare imediata a licentelor in caz de insolventa, nu a mai fost supusa niciunei dezbateri. Contrar legii. Si, cu toate acestea, cineva, nume important din Guvern, a trimis actul normativ in noua forma la Monitorul Oficial unde ordonanta urmeaza sa apara. Sau sa nu apara. In functie de uriasul scandal declansat. Ce se ascunde in spatele acestei operatii?

Pentru moment, eu unul nu voi face procese de intentii nimanui. Cu atat mai mult cu cat, chiar pe parcursul acestei zile sau maine-poimaine, ne putem trezi cu o replica simpla. Si anume ca, de fapt, nimeni n-a intentionat sa arunce in aer televiziunile si posturile de radio, ci a fost vorba doar de vreo balbaiala a vreunui obscur functionar guvernamental care a fost degraba corectata, urmand, desigur, ca necunoscutul aflat in culpa sa fie sanctionat. Asa ca ma voi rezuma sa fac un rationament prin reducere la absurd. Nu inainte insa de a insista asupra faptului ca legea trebuie respectata de toti si, mai ales, de guvernati. Daca legea impune o dezbatere publica, atunci dezbaterea publica nu trebuie sub nicio forma ocolita. Cand dezbaterea publica este ocolita in mod viclean sau din tampenia cuiva, actul normativ este neconstitutional. Si, evident, poate afecta intreg Guvernul. Pentru ca o ordonanta de urgenta nu este nici a lui Ponta, nici a ministrului Justitiei, nici a ministrului Finantelor. Documentul este asumat de intregul Executiv.

Si acum sa procedam la un rationament prin rducere la absurd. Sa presupunem ca nenorocitul paragraf este publicat in substanta ordonantei de catre Monitorul Oficial. Sa mai presupunem ca, desi atacata de unii si de altii la CCR, ordonanta este totusi declarata constitutionala si, pana cand ajunge in dezbaterea Parlamentului, isi produce efectele. Care sunt efectele?

Se vorbeste insistent si pe buna dreptate despre Realitatea TV, care ar fi primul post important de televiziune suprimat pe aceasta cale. Deci dispare instantaneu Realitate TV. Un intreg segment de populatie, informat pe aceasta cale, fie va ramane cu informatii mai putine, fie va trebui sa se puna la curent utilizand alte instrumente de presa. Tot instantaneu mai dispar vreo douazeci de televiziuni si nu stiu cate posturi de radio din tara, aflate in aceeasi situatie. Au de pierdut alti si alti cetateni. Dar daca nu sunt inca declarate in insolventa, alte sute de televiziuni si posturi de radio sunt, de facto, in aceasta situatie. Vine si peste ele tavalugul. Si peste cetatenii care le utilizeaza. Ma simt nedreptatit de o televiziune care m-a criticat. Este extrem de usor sa gasesc vreo societate sau vreo persoana careia televiziune ii este datoare cu 40.000 de lei. Ii cumpar creanta. Si ma razbun. Si mai dispare o televiziune. Pe aceasta cale nici Televiziune publica nu mai are multe zile de trait. Ii punem si ei cruce.

Nu mai insist. Este limpede ca un nenorocit de articol, ca sa nu spun criminal, poate genera tot ceea ce am consemnat mai sus. Cine raspunde? Eu cred ca si daca din ordonanta dispare respectivul articol, adevaratul vinovat trebuie identificat. Si trebuie sa plateasca! (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998