CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Artizanii fraudei

2 comentarii / 2017 vizualizări / 25 august 2014

 

Pentru ca domnul Victor Ponta sa poata consuma linistit popcorn pana la incheierea primului tur al alegerilor prezidentiale, socialistii au nevoie sa utilizeze cateva trucuri. Politice si electorale. Cum sa-i puna la dispozitie, altfel, candidatului lor, fara prea mare efort, 40 la suta dintre voturile romanilor, asa dupa cum s-au angajat, in Delta Dunarii, in ceea ce priveste primul tur de scrutin? Cum, daca PSD, impreuna cu cele doua carje, PC si UNPR, nu dispune, in prezent, decat de 36% din electorat? E clar ca, pentru a completa procetele lipsa, trebuie scosi niste iepurasi din joben. Ca sa nu mai vorbim de turul doi, in care, din nou, va exista un deficit de procente in ceea ce-i priveste pe socialisti.

Indiferent cum sunt denumite in mod oficial de catre Guvern initiativele care au drept obiectiv pomparea de voturi pe ultima suta de metri, in limbaj comun ele se numesc frauda. Pana in prezent, avem trei tipuri de frauda, toate avand un numitor comun: modificarea legislatiei.

Primul registru este ocupat de pomenile electorale. Una dintre pomeni este un proiect de lege initiat de Guvern si aruncat in gradina Parlamentului. Conform acestuia, mamicile si bunicii care au primit indemnizatii pentru cresterea copiilor si respectiv pensii intr-un cuantum mai mare decat li se cuvenea, din vina, complice sau nu, a unor functionari publici, urmeaza sa beneficieze de o iertare, in sensul ca nu vor returna banii. Este vorba, pana la urma, de zeci de mii de familii. PSD spera ca, in acest fel, sa beneficieze de votul acestora la alegerile prezidentiale. Daca aceasta amnisie fiscala va fi efectuata, atunci ceilalti cetateni ai Romaniei, intr-un fel sau altul, vor fi cei care vor suporta paguba. Dar PSD mizeaza pe faptul ca putini dintre ei vor sti acest lucru. E clar insa ca banii respectivi trebuie luati tot din banul public, care este constituit din impozite si taxe. In mod normal, un asemenea proiect de act normativ, daca s-ar face – si in niciun caz intr-o perioada preelectoara –, ar trebui sa prevada, in termeni lipsiti de echivoc, si modul in care este recuperata paguba. Iar paguba nu ar putea fi recuperata decat de la cei vinovati, adica de la functionarii publici care au gresit din incompetenta sau din rea-credinta. Dar PSD-istii nu sunt fraieri. Daca ar proceda asa, atunci ar putea castiga niste voturi de la mamici si bunici, dar ar pierde alte voturi de la familiile functionarilor publici. Asa ca, din acest punct de vedere, al recuperarii banilor, proiectul de lege este extrem de ingaduitor. Pisica a fost aruncata in Parlament, iar PSD nu poate iesi decat in castig. Daca legea trece, corupe electoral niste mamici si bunici, fara a inregistra vreo pierdere din directia voturilor functionarilor publici, iar daca legea nu trece, vinovata este opozitia, respectiv marele Partid National Liberal, care se opune scamatoriei.

Al doilea iepure scos din joben a fost destul de mult dezbatut. Este ordonanta de urgenta semnata de prim-ministru, care este si candidat prezidential, si prin care, pe ultima suta de metri, este modificata, in mod neconstitutional, o lege organica, in scopul de a se schimba, in timpul jocului, regulile, respectiv Legea electorala, si de a fi favorizat astfel Victor Ponta. Vrem, nu vrem, se ajunge tot la frauda. Pentru ca schimbarea prevede nici mai mult, nici mai putin decat favorizarea turismului electoral si a votului multiplu. Opozitia a reusit sa atace acest act normativ la Curtea Constitutionala.

A treia scamatorie este si cea mai scandaloasa. Tot prin intremediul unei ordonante de urgenta, Guvernul intentioneaza sa le permita alesilor locali sa schimbe tabara politica. Sa treaca cu arme si bagaje, in mod oficial, fara a-si pierde mandatul, in tabara puterii. Si asta in ciuda faptului ca au fost alesi in calitate de reprezentanti ai unor partide. Practic, cel inselat si de aceasta data este tot cetateanul. Aceasta operatie este atat de grava si atat de contrara principiilor democratice, incat, cu certitudine, va genera reactii dure din partea nu numai a opozitiei, ci si a organismelor europene.

De dragul obtinerii unui mandat prezidential, PSD este gata sa sacrifice orice. Evident, de la altii. Si este doar inceputul. Mai avem o buna perioada de timp pana se va incheia primul tur de scrutin. Vor mai exista alte jobene si alti ipurasi. Si abia apoi, intre cele doua tururi de scrutin, domnul Victor Ponta, daca va candida – eu in continuare ma indoiesc – , va renunta sa mai mestece popcorn si va intra in actiune. Pazea! (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. legea plimbărilor locale prin partide: ”gogomănie cu ștaifuri ” ( vezi facebooc)

  2. Sictir RSR.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998