CURS VALUTAR
1 EUR = 4.8418 RON UP | 1 USD = 4.2893 RON UP | 1 GBP = 5.4092 RON DOWN

Astăzi Iohannis citește în stele

1 comentariu / 1309 vizualizări / 23 octombrie 2018

Președintele României le va expune chiar astăzi mai marilor Europei viziunea acestei țări asupra viitorului comunitar. Nu viziunea sa. Ci viziunea noastră. Dar pe noi a omis să ne întrebe. De unde să știm noi, de unde să știe Parlamentul acestei țări, ales de noi, cum costruiește mental domnul Klaus Iohannis viitorul Europei și care va fi locul acestei țări, pe care o reprezintă fără mandat în concertul celorlalte state? Și la fel, tot alandala, vrea să-i cheme miercuri la Cotroceni pe șefii partidelor parlamentare, pentru a-i supune unui extemporal. Va fi rândul acestora să citească în stele.
Din câte știu și din câte citim în Constituție, noi nu trăim într-o monarhie absolută. Și nici sub dictatura unei persoane. De bine de rău, avem un Parlament. Iar Parlamentul este ales de toți cetățenii care doresc să-și exprime voința politică. Acest Parlament, prin Guvernul generat de el, este cel care ne reprezintă cu adevărat. Opțiunile fundamentale de politică externă ale României trebuie să fie cu adevărat expresia voinței românilor. Și nu ceea ce citește în stele o singură persoană, fie acea persoană chiar președintele ales democratic al românilor. Mai marii Europei trebuie să afle că astăzi domnul Klaus Iohannis le vorbește și le prezintă o viziune care nu este a României. Și care, în cel mai bun caz, e doar a sa. Dacă nu care cumva a fost dictată de la Berlin.
Și același Klaus Iohannis mai face o nevăzută imediat la întoarcere, respectiv miercuri. Îi cheamă pe șefii partidelor parlamentare pentru a-i pune să susțină un extemporal. Aceștia nu știu pentru ce sunt chemați. Circulă fel de fel de ipoteze. Sunt tare curios câți dintre reprezentanții partidelor se vor prezenta la așa-zisele consultări, pentru care nu se pot pregăti, întrucât nu există o ordine de zi.
Liberalii, care cât de cât mai fac parte din anturajul politic al președintelui, susțin că extemporalul de la Cotroceni se referă la mult discutatele Legi ale Justiției. Cele pe care majoritatea parlamentară le-a scos cu chiu cu vai după trei ani de eforturi și cele care încă așteaptă motivarea din partea Curții Constuționale, pentru a fi definitivate. Dacă e așa cum spun liberalii, ei bine, se întâmplă ceva extrem de ciudat. Președintele vrea să silească partidele parlamentare să semneze un angajament scris, în sensul că vor revizui ceea ce tocmai au elaborat prin cea mai democratică dintre instituții, Parlamentul României.
Iar această acțiune se numește, vezi Doamne, consultare. Consultare cu temă încă oficial secretă, cu mutare în plic și cu angajament scris și semnat ca la școală. Exact ca atunci când ești chemat la director și te angajezi sub semnătură să nu mai spargi ferestre atunci când bați mingea.
Dacă președintele e atât de preocupat de tema Justiției, cum afirmă necontenit, mă întreb de ce nu a luat inițiativa imediat după ce și-a obținut mandatul? De ce nu a chemat atunci partidele parlamentare să se sfătuiască cu ele și să ajungă la o concluzie comună? Să treacă în revistă cinstit și tranșant toate contraperformanțele din Justiție, să pună față în față derapajele cunoscute ale unor procurori și ale unor șefi de parchete cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului, prevăzute și în Constituția României, și să se sfătuiască împreună ce e de făcut pentru ca Justiția să devină mai eficientă, dar și mai dreaptă? Și, apoi, să înceapă munca în Parlament pentru un proiect comun, asumat de toate partidele parlamentare.
Dacă e adevărat ce spun liberalii, ei bine, atunci asta înseamnă că președintele s-a trezit târziu. După trei ani. La spartul târgului. Și încearcă să prindă pe picior greșit majoritatea parlamentară, demonstrându-i că a transpirat degeaba asupra Legilor Justiției, pe care el a decis să le întoarcă din drum. E tot un fel de a citi din stele, în loc să pui mâna pe Constituție. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Prietene iar bati campiii cu gratie!!! Cum draguta floare sa ia initiativa cu justitia in 2014 cand majoritatea asta este in functie de la sfarsitul lui 2016 si s-au apucat de macelarit justitia in 2017. S-a prins cand a trebuit numai ca asta e un razboi de uzura…iar Johannis nu prea doreste sa faca pacturi de coabitare cu psd-ul ca prietenul dumitale …ochiosul din stapanul inelelor. Acum avem 2 iepuri partid de stg spre reformare adica autodistrugere si justitie salvata ca pupicul lui printul pentru alba ca zapatta! Comprende?!!! Vezi ca am vb doar pt tine!!! Mesajul se va sterge in 1000 de ani!!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *