CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Astept mai multe dosare penale

0 comentarii / 1678 vizualizări / 9 decembrie 2013

Indiferent care este scopul real al celor doi oameni politici aflati in conflict deschis si chiar daca, finalmente, ei nu au obiective divergente, in mod inerent urmeaza sa se deschida cateva dosare penale. Pentru ca Ponta sa-si consolideze si sa-si mentina pozitia de lider maxim al stangii si, la nevoie, pentru a putea candida cu succes la alegerile prezidentiale si pentru ca Traian Basescu, la randul sau, sa devina, asa cum doreste, liderul opozitiei, fiecare are nevoie sa actioneze in asa fel incat sa-i deschida celuilalt mai multe dosare penale. Pentru ca aceasta a devenit arma predilecta a luptatorilor politici, de natura sa dea satisfactie nu numai presei, ci si populatiei, dornica de sange pe pereti.

Sigur ca unii s-ar putea intreba, cu o naivitate prefacuta, cum ar putea Traian Basescu sa-i deschida dosare penale premierului Victor Ponta si colaboratorilor sai apropiati de vreme ce justitia este libera si independenta, ca de altfel si procurorii? Ce, Traian Basescu poate da ordine procurorilor sa inceapa cercetari penale? Tocmai el care niciodata, in cei noua ani de mandat, nu a interferat cu misiunea acestora? Sau cum ar putea Victor Ponta sa-i deschida dosare penale lui Traian Basescu ori oamenilor sai de incredere? Ce, procurorii depind de prim-minstru? Asculta ei de ordinele acestuia?

Noroc ca nu sunt totusi destui naivi in aceasta tara. Si nici nu exista o masa critica a naivilor prefacuti. Opinia publica intelege ceea ce este de inteles. Traim o perioada in care si presedintele si prim-ministrul transpira la greu pentru a face in asa fel incat celuilalt sa i se dreseze niscaiva dosare penale.

Pentru Victor Ponta, o cercetare aprofundata asupra modului in care una dintre cele mai importante statiuni agricole ale statului roman a fost dezmembrata si apoi adjudecata de diversi intreprinzatori, intre care si familia presedintelui, este o oportunitate care ar putea conduce, in functie de concluziile Comisiei de ancheta, la deschiderea unuia sau mai multor dosare penale. Indiferent in ce ape se scalda procurorii din perspectiva independentei lor, va fi greu sa refuze declansarea unor cercetari penale in eventualitatea in care o comisie de ancheta parlamentara solicita in mod expres aceasta procedura, prezentand si documente si informatii incriminatorii. Si nu are rost sa ne ascundem dupa degete. Unul dintre rezultatele sau poate chiar obiectivele pactului de coabitatre a fost impartirea procurorilor intre cei doi semnatari. Parchetul General la Victor Ponta, DNA la Traian Basescu. Este si motivul caruia ii datoram multe dintre afirmatiile initiale ale liderilor PSD, conform carora pactul de coabitare a fost nu numai necesar, ci si pozitiv in prima sa etapa, intrucat altfel USL nu ar fi putut determina numirea niciunuia dintre procurorii sefi ai marilor parchete. Si cu toata ierarhia de dedesubt.

La randul sau, Traian Basescu a lansat, printr-o adevarata canonada, de sub steagurile de la Cotroceni, sase acuzatii grave de coruptie impotriva lui Victor Ponta si a principalului sau prieten si colaborator, Sebastian Ghita. Daca ne referim numai la acesta din urma, in eventualitatea in care Traian Basescu, prin intermediul consilierilor sai de la Cotroceni, prezinta lista contractelor cu dedicatie pe care Ghita le-a castigat cu institutii ale statului roman, insotite evident si de indicii sau probe ca adjudecarea acestora este de natura frauduloasa, este limpede ca procurorii nu vor putea sa adopte politica strutului. Sesizati fiind de institutia de la Cotroceni, ei vor trebui, fie si numai ca obligatie institutionala, sa reactioneze. Nemailuand in calcul prezumtivele legaturi de subordonare pe care unii sefi de la DNA le au fata de presedintele Romaniei care i-a numit si i-a pastrat in functie.

Una peste alta, presupun ca in curand, daca cei doi protagonisti politici au dovedit, lansand acuzatiile pe care le-au lansat, minumum de responsabilitate, urmeaza sa aflam nu numai ca se intocmesc spectaculoase dosare penale, dar ca incep si audierile unor martori, ale unor presupusi complici si, de ce nu, chiar a partilor incriminate. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998