Aşteptând războiul din Ucraina
10 comentarii / 5386 vizualizări / 1 aprilie 2021
Războiul din Ucraina se anunţă din mai multe direcţii pentru imediat după Paştele ortodox. Motivul care va fi folosit oficial de preşedintele Volodimir Zelenski este recuperarea Crimeei, pretins vechi pământ ucrainean, şi aplicarea Constituţiei ucrainene pe întreg teritoriul ţării, deci şi în Donbas. Ucraina ar putea deschide chiar două fronturi, în Donbas şi la Marea Neagră, pentru Crimeea. Desigur, sub atenta consiliere a partenerului american (plus Marea Britanie), adică un nou război prin proxy. Adevăratele forţe aflate în joc vor fi trei : SUA (prin Ucraina, România şi Polonia), economic Germania (şi UE) şi, bineînţeles, Rusia. Cele trei forţe au interese evident divergente. De unde şi pericolul enorm pentru zona în care ne găsim şi noi, românii, din România, din Republica Moldova şi din teritoriile româneşti ocupate de Uniunea Sovietică, aflate azi în componenţa Ucrainei vecine.
România este în parteneriat militar cu SUA şi în parteneriat economic cu Germania (UE), dar e lipsită de orice comunicare sinceră cu Rusia. Un rezultat al miopiei, al micimii care caracterizează politica şi diplomaţia din ultimii 30 de ani de la Bucureşti. Pentru că în acest conflict unele interese româneşti s-ar putea să fie convergente cu interese ale Rusiei. Mai ales în cazul din ce în ce mai previzibil al destrămării, împărţirii Ucrainei, caz în care vecinii îşi vor recupera teritoriile pierdute. S-ar putea să rezulte o Ucraină mult mai mică, în jurul Kievului, o ţară tampon între NATO şi UE, pe de o parte, şi Federaţia Rusă, pe de altă parte.
Nu e numai vina politicienilor şi a statului profund de la Bucureşti pentru relaţiile proaste dintre România şi Rusia. E şi vina politicienilor şi a complexului militaro-securitar de la Moscova că aceste relaţii sunt de multa vreme într-un punct mort. Continuându-şi politica imperială, aceeaşi de la Lenin şi Stalin încoace, ruşii nu le-au făcut românilor nici o concesie majoră. Mai ales în ceea ce priveşte cele două diferende istorice, tezaurul şi Basarabia. Dimpotrivă, au reanexat în 1944 şi Bugeacul (legat de Ucraina doar printr-un drum care trece pe teritoriul Republicii Moldova), Basarabia istorică (Gurile Dunării), şi Ţinutul Herţa, şi au făcut masive deplasări de populaţie în sensul rusificării sau ucrainizării şi al deznaţionalizării. Bugeacul ar fi trebuit să aparţină ori României, ori Republicii Moldova. România nu a avut motive să simpatizeze Rusia, deşi suntem tot ortodocşi, şi astfel s-a dus în mod natural spre o alianţă politică şi militară cu SUA.
În caz de război în Ucraina şi, mai ales, în cazul dezmembrării Ucrainei, România nu poate fi ajutată nici de Germania şi Franţa şi nici de Rusia. Dar SUA (şi Marea Britanie) îşi pot aduce aminte de eventualele revendicări justificate ale românilor. Colaborarea politică şi militară a României cu SUA e deja reglementată de tratate şi de apartenenţa noastră la NATO. România îşi va onora obligaţiile la virgulă. România va fi total alături de SUA, dar deloc de partea Ucrainei. Care, eufemistic, nu ne simpatizează şi pe care nici noi n-o simpatizăm – ceea ce nu poate fi un motiv de război.
Finalitatea războiului din Ucraina s-ar putea să fie una paradoxală : apropierea SUA de Rusia. Prin soldarea violentă a unui contencios (Ucraina-Rusia) care nu-i aduce SUA nici un avantaj, decât poate în imaginarul neoconservatorilor americani care-şi închipuie că pot ocupa şi exploata chiar Rusia. Adevăratul concurent al SUA pe eşichierul global este China, nu Rusia. Dacă va avea loc un război Ucraina-Rusia, ceea ce nu e deloc sigur încă, vor avea loc şi negocieri de pace după încheierea lui.
SUA poate apăra interesele României, ceea ce i-ar aduce un aliat sigur, istoric, pentru foarte multă vreme. Şi, foarte probabil, SUA, pragmatică aşa cum o ştim, nu va rata o asemenea ocazie. Prin România, SUA va putea bloca expansiunea Rusiei care vizează litoralul Ucrainei, dincolo de Donbas, care e deja practic desprins din Ucraina prin cele două republici autoproclamate, Doneţk şi Lugansk. Toate cu condiţia ca noi să avem avocaţi buni, diplomaţi de anvergură, aşa cum am avut înainte şi după 1918. Şi aici merită readus în memorie marele diplomat Vasile Stoica, cel care a fost trimis de Ionel Brătianu în SUA, pe lângă preşedintele Woodrow Wilson. Contribuţia Americii la Marea Unire din 1918 nu e suficient pusă în evidenţă.
Din nefericire, Klaus Iohannis, Florin Cîţu, nou-numitul ambasador la Washington, Andrei Muraru, Ministerul de Externe şi principalele partide politice nu par deloc să fie la înăţimea unui moment care poate fi crucial pentru ţara noastră. Merită să amintim aici că, în 11 septembrie 1939, la 10 zile de la izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Nicolae Titulescu le scria o misivă strict confidenţială de la Saint-Moritz (Elveţia) regelui, primului-ministru şi ministrului de Externe : „Oricât de lung ar fi războiul, România trebuie să fie gata şi în vederea discutării condiţiunilor de pace şi să se pregătească din timp pentru ea […]. Este cert că ţinta României trebuie să fie de a nu restitui un centimetru pătrat din teritoriul ce posedă azi.” Vasile Stoica, cu un rol determinant în apărarea intereselor ţării la sfârşitul primului război mondial în SUA şi în Europa, spunea, într-o expunere de la Adunarea Deputaţilor din 16-17 decembrie 1919 : „O naţiune este o conştiinţă naţională, cât valorează una atât înseamnă cealaltă. Conştiinţa a ceea ce este şi hotărârea fermă este puterea cea dintâi a unui popor. Cum şi-o manifestă el, astfel îşi aşază rolul şi rostul în mijlocul neamurilor.” (Petru Romoşan)
America va ajuta Ro fix ca după WW II. La Yalta i-au trădat și pe polonezi și uite asa tatucu Stalin a făcut cu noi ce-a vrut mușchii lui. De fapt i-au trădat și pe ucraineni cărora le-au oferit garanții de securitate în anii 90 când le-au luat rachetele nucleare SS 2O, adică atunci când i-au dezarmat. Unde sunt garanțiile acum? când Ucraina e pe făraș! În schimb ne impun noua sa nu avem revendicari teritoriale cu acel tratat păgubos cu Ucraina. Asta a făcut America pentru Ro. Acum au nevoie de carne de tun și un loc unde să-și vândă armele și sa trimită homellesi lor, care altfel ar invada din nou Capitoliul. Asta vor americanii, un război în inima Europei care sa o distrugă definitiv după criza Covid ului. Recunosc singuri ca în domeniul rachetelor hipersonice și al războiului radioelectronic sunt cu mult în urma rușilor. S-a dovedit în Siria cum stau lucrurile. Și atunci pentru ce mai deschid un front în Europa? Yankeii, dacă vreți sa vi-o furați iar de la rusi alegeți un alt loc pe Glob și lăsați-i pe alții în pace, destulă suferință ați adus pe unde ați trecut.
Nu știm ce se va întâmpla…
Pot fi doar speculații special create pt sondarea opiniilor….
Cât despre România….nici acum nu e sigur dacă vom putea conta pe cineva….așa că ferit- a Sfântul….
La anul expira un termen al Tratatului cu Ucraina!Anul asta se pot face demersuri pt schimbarea lui!
Ati vrea voi FASCISTILOR ca Rusia sa va faca concesii. La Carpati ar trebui sa se opreasca rusii. Sa ne rugam la Dumnezeu sa intregeasca Moldova Mare.
Românii care urla ”Basarabia e România” si „moldovenii sunt romani” nu sunt decât niște draci FASCIȘTI, fiind aduși în aceasta stare de catre îndobitoceala și manipularea stapânilor de la Asfintit ai coloniei România.
Numai oamenii care traiesc acolo pot să spuna cine și ce sunt.
Marea majoritate a moldovenilor NU se consideră români, NU vor să fie români și NU vor să se ”unească” cu colonia satanistă România. Nu e de mirare că moldovenii înclină spre Rusia ca să îi protejeze împotriva FASCISMULUI românesc.
FASCIȘTI ați fost și FASCIȘTI ați rămas românașilor „naționaliști”. FASCISMUL se transmite de la bunici la nepoti in colonia Romania. Daca nu e distrus in totalitate tot face pui.
Ba bunica proasta cred ca ți s-a urcat ayahoasca la cap și nu mai judeci normal. Fascista-i ma-ta boule. După cum te exprimi cred ca și rusii ți-ar da șuturi în cur. Nu baga toată lumea la o oala. Fiecare este ce vrea mușchii lui. Îmi pare rău că mă exprim asa dar cu scelerati ca tine nu se poate altfel. Ambasada Federației Ruse a fost toleranta în toate privințele și chiar a felicitat poporul roman de ziua Unirii
. Diplomați cu obraz subțire. Vii tu acum, un bou și bagi bățul prin gard. Cred ca este o provocare ordinara din partea unui nevropat.
But Russia has pointed out that in no way is it in its interest to see a ‘hot conflict’ in Donbass:
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov said that most of Ukraine’s military appeared to understand the danger of a „hot conflict” in Donbass.
„I very much hope that they will not be ‘incited’ by politicians, who in turn will be ‘incited’ by the West, led by the United States,” said Lavrov.
Lavrov further issued an ominous warning: „Russian President Putin said (this) not long ago, but this statement is still relevant today, that those who would try to start a new war in Donbass – will destroy Ukraine.”
Ucraina este parte din Rusia veche, mai puțin teritoriile luate de la altii. Putin a spus ca și în Moscova sunt multe familii mixte ruso-ucrainene. Ar fi încă un război fratricid inutil de care ar profita alții. Mai înverșunați sun polonezii din vestul Ucrainei. Dar și ei sunt slavi (slavii de Est). În cele din urma este o problema a popoarelor slave în care nu au ce cauta alții. Toate popoarele ar trebui sa trăiască în pace. Loc pe Pământ a dat Creatorul pentru toți. Cine provoacă razboi, moarte, suferință, lucrează împotriva voinței Lui și mai devreme sau mai târziu își va primi răsplata. Luati aminte la yankei care acum plătesc exterminarea zecilor de milioane de indigeni cărora le-au ocupat pământul. Și e abia începutul suferințelor lor. Nimeni nu scapă de justiția Divina.
[…] Sursa: inPolitics […]
Nu exista ură mai mare in Europa decât aceea dintre croați și sârbi! Același popor, sârbo-croat, aceeași limba, doar cu religii diferite. Nici ura greco-turca, nici acelea franco-germana și anglo-franceza nu o intrec. In Ucraina se merge pe modelul sarbo-croat: vestul catolic uraste estul ortodox.