CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9686 RON DOWN | 1 USD = 4.5785 RON DOWN | 1 GBP = 5.8072 RON DOWN

Atac neasteptat dinspre PNL: Iohannis actioneaza prost pentru ca e consiliat prost

3 comentarii / 8311 vizualizări / 27 aprilie 2018

Scandalul Ierusalim a scos în evidență un adevăr dramatic, acela că președintele Iohannis acționează prost politico-diplomatic și asta pentru că e consiliat prost sau deloc. Și are nevoie urgentă de ajutor. Verdictul vine, surprinzător, de la un liberal de marcă, Radu Carp, director al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Politice, fost secretar executiv al PNL și fost director al Institutului Diplomatic Român, desemnat recent de liberali în CA al TVR. În schimb, Liviu Dragnea s-a mișcat în ultima vreme excelent, conform aceluiași reputat politolog.

”Reacțiile lui Iohannis vin prea devreme sau prea tîrziu”

”Liviu Dragnea s-a inserat cu precizie matematica intr-o serie de evenimente cu totul remarcabile. A vorbit despre memorandumul legat de mutarea ambasadei atunci cand Israelul celebra 70 de ani de la fondare” scrie Carp pe Facebook.
”A efectuat vizita in Israel simultan cu confirmarea lui Pompeo si anuntul vizitei acestuia in Israel.
Sincronizarea este opera de excelenta in consultanta politica strategica.
De cealalta parte, s-a vazut ca Iohannis este animat de bune intentii, dar nu beneficiaza de consultanta strategica. Reactiile sale sunt corecte dar vin prea devreme sau prea tarziu. Nu i s-a explicat suficient care este miza mutarii ambasadei la Ierusalim pentru SUA si pentru alte state si mai ales de ce acum.
Nu i s-a explicat faptul ca este o disputa ideologica stanga – dreapta, dublata de una a scolilor de gandire din relatiile internationale. Nu i s-a explicat care este corelatia intre relatiile americano – israeliene si dosarul nuclear iranian.
Nu i s-a explicat care este corelatia dintre vizitele la Washington ale liderilor occidentali (Macron) si evolutiile din acest dosar. La momentul denuntarii acordului cu Iranul (14 mai, cel mai probabil), SUA vrea sa aiba aliati precum Israelul neconditionat de partea sa.
Este vina lui Iohannis ca intr-un moment dificil nu beneficiaza de consultanta strategica?
Raspunsul este destul de complicat de dat.
Ceea ce se intampla acum este rezultatul unui mecanism de selectie a consilierilor care a esuat in trecut in cazul predecesorilor si care si-a aratat limitele.
Actuala situatie este rodul unei rigiditati institutionale care este depasita fie de indivizi care cunosc limitele si vulnerabilitatile sistemului, fie de cei care practica thinking outside the box.
Insa explicatiile nu se opresc aici.
Iohannis merita sa fie ajutat si nu abandonat si trebuie sa fie convins ca are nevoie de un sprijin profesionalizat pe de-a intregul, subsidiar si nu in locul la ceea ce exista.
Piesele dintr-un puzzle extrem de complicat sunt la vedere. Rolul consultantei strategice este sa puna cap la cap aceste piese si sa ofere solutii pentru decidentul politic.
Este abia inceputul. Poate se va realiza cat de importanta, fascinanta dar si cat de complicata este analiza strategica in viata politica” conchide liberalul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. In cel mai bun caz e o scoatere la iveala a unor adevaruri evidente, dar pe care nu le vedea nimenii. In cel mai rau caz, este o alta fenta – cu Iohannis sacrificat pentru moment, Dragbea promovat pentru ca e mai smecher decat altii si s-a pus pe lini pe care poate absorbi energiile mele pozitive intr-un mod in care romy tot sa castige si eu tot sa mor. De aceea exista, cum a exiostat intotdeauna, un singur criteriu relevant al romanilor fata de voi- ce se intampla cu mine. Si pentru ca romanii nu vor accepta niciodata, luati-ma (altfel asta e un criteriu relevant al vostru fata de Dumnezeu). Nu trebuie sa mor ca sa va dati seama, e suficient sa fiu hartuit pana in ultima clipa, voi impiedicai sau macar convingeti sau eu omorat apoi. Moartea mea. repet, deja nu mai e criteriul romanilor, e criteriul vostru, pentru ca acum stiti tot adevarul.

  2. Pai ce consilieri de marca are? Sandra Pralong si altii ca ea? Actioneaza prost fiindca: nu are consilieri buni; daca are consilieri buni s-ar putea sa fie incapatanat si sa nu-i asculte; sa fie prost consiliat in mod deliberat, ca sa se faca de ras; sau toate la un loc.

  3. […] în scandalul ambasadei din Israel e considerat profund defectuos pînă și de analiștii și politologii apropiați de cei sus pomeniți. Din păcate, nu e o gafă izolată: președintele, Noului PDL și USR par […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998