CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Atacul Hamas în Israel, un dezastru pentru relația Occident – lumea arabă. Și o directă în bărbia lui Biden

55 comentarii / 5791 vizualizări / 7 octombrie 2023

Un eveniment la care nimeni nu se aștepta: Israelul a fost supus azi dimineață unui atac masiv al organizației teroriste Hamas, cu rachete, din Fîșia Gaza. Sudul și centrul țării, inclusiv Tel Aviv, au fost lovite, la exact 50 de ani de la Războiul Yom Kippur. Mii de rachete, morți, răniți, prizonieri, scene de teroare pe străzi. ”Suntem în război!” anunță premierul Bibi Netanyahu națiunea. Marea întrebare: cui prodest?

În spatele giganticei lebede negre aterizate azi se pot afla multe, știut fiind cît e de complicată regiunea.
Evoluția evenimentelor de azi lasă, totuși, să se întrezărească de pe acum anumite consecințe. Iar cele mai neplăcute se anunță a fi pentru administrația Biden.

Să sintetizăm un pic faptele, după un periplu prin presa mare a lumii.
Organizația Hamas, care controlează Fîșia Gaza, are în spate doi mari susținători/finanțatori: Iran și Qatar. Nu putea mișca un pai fără acordul cel puțin al unuia dintre tutorii săi. Și e greu de crezut că acesta ar fi Qatar, care strînge din dinți de ceva vreme să se occidentalizeze. În plus, Iranul deja a anunțat oficial că sprijină acțiunea Hamas de azi.

Ce interese ar putea avea Iran să arunce Hamasul într-o luptă absolut inegală cu forțele israeliene, pe care nu are cum să nu o piardă altfel decît devastator și cu pierderi imense?
Răspunsul simplu ar putea fi dorința de a bloca evoluția accelerată a unui proces extrem de deranjant pentru Teheran și Moscova: noua și frumoasa prietenie dintre evrei și saudiți, care a făcut primii pași acum trei ani.

”Israelul și Arabia Saudită se apropie de o pace istorică” a anunțat luna trecută, la ONU prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, neuitînd să adauge că palestinienii nu au drept de „veto” asupra relaţiilor arabo-israeliene.
A confirmat-o și prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, care a spus la Fox News că monarhia sunnită şi statul evreu „se apropie în fiecare zi” de o normalizare a relaţiilor lor.
Nu a părut încîntat de anunțuri preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a replicat că nu va exista pace în Orientul Apropiat şi Mijlociu dacă nu se va ţine cont de „drepturile legitime” ale poporului său, adică de aplicarea unei soluţii a două state.

Neplăcut pentru Iran – și nu numai – e faptul că prietenia dintre Israel și Arabia Saudită face parte dintr-un proces mai amplu de reapropiere între saudiți și Statele Unite, a căror relație s-a înrăutățit în timpul administrației Biden. Și care acum începea să se reîncălzească prin mijlocirea Israelului.

Iar acest lucru poate avea consecințe de amploare.
Zilele trecute, Reuters puncta că Arabia Saudită este hotărîtă să obțină un aranjament militar prin care SUA să o apere, în schimbul deschiderii legăturilor cu Israelul, chiar dacă Israelul nu oferă concesii majore palestinienilor în încercarea lor de a deveni stat.
O altă consecință a prieteniei în trei, Arabia Saudită-SUA-Israel ar putea fi creșterea producției de petrol de către saudiți, pentru a scădea prețul petrolului în lume, lucru de care Biden are mare nevoie în ceea ce privește întărirea pozițiilor sale electorale, precum și pentru a slăbi Rusia. Se știe că una dintre cele mai mari umilințe pentru Biden a fost să meargă în Arabia Saudită pentru a cerși sporirea producției de petrol, doar pentru a i se trînti ușa-n nas.

Iranul nu e fericit cu situația, așa că are toate motivele să dinamiteze lucrurile. Și e greu de crezut că nu a primit o undă verde discretă de la amicul Putin.

O face marșînd pe o lovitură ca la biliard. Relația Arabiei Saudite cu Hamas se știe că este foarte dificilă, dar, după cum corect punctează Strana Today, saudiții, care pretind un rol de lider în lumea musulmană și arabă, nu pot ignora problema Palestinei. Saudiții au insistat în mod tradițional să se acorde palestinienilor dreptul de a-și crea propriul stat, în cadrul negocierilor cu Israelul.

Prin urmare, dacă actualul conflict duce la o operațiune terestră israeliană la scară largă în Fîșia Gaza, în care victimele civile sunt inevitabile, va fi dificil pentru Arabia Saudită să mai negocieze ceva cu Israelul, iar prietenia va îngheța rapid. Nu e de mirare că Arabia Saudită și aliatul său Egiptul au cerut deja încetarea imediată a conflictului, probabil sperînd să nu se ajungă la point of no return.

E greu de crezut, însă, că lucrurile mai pot rămîne pe făgașul inițial. Netanyahu a anunțat oficial că va elimina toți militanții Hamas din țara sa, beneficiind de o forță infinit superioară, ceea ce va însemna în mod cert o invazie la sol a Fîșiei Gaza, cu distrugerea completă a structurii Hamas. Asta va presupune bătălii, sînge, morți și răniți; în fapt replica evreilor de azi a produs rapid sute de morți, mai ales civili, în Fîșia Gaza.

Statele arabe vor fi puse în fața unei situații de maximă gravitate. Practic, ar putea ajunge în incapacitatea de a mai întreține relații cît de cît decente cu Occidentul pe fondul unei escaladări a conflictului din Israel. Pentru că atît SUA cît și UE și-au manifestat azi fără ezitare sprijinul clar pentru statul evreu.
Atacul Hamas – de-a dreptul kamikaze am spune – poate conduce rapid la o severă linie roșie de demarcație între Occident și întreaga lume arabă.

Premierul israelian va avea de dat niște răspunsuri poporului său despre modul în care armata și serviciile de informații au fost luate prin surprindere. Dar în egală măsură, o intervenție anti-arabă în forță îl poate scuti de pierderi de imagine pe tema de mai sus. Poate de aceea s-a și grăbit să arunce în eter formula necruțătoare ”Suntem în război!” și să declanșeze convocarea rezerviștilor.

O mare întrebare e și dacă Hezbollah-ul libanez, aliat cu Iranul, va interveni în război de partea Hamas, deschizând un al doilea front împotriva Israelului în nord. Hezbollah este, în principiu, o organizație militară mai puternică decât Hamas și poate cauza o mulțime de probleme Israelului.

Încă mai grav, și analiști externi deja vorbesc despre asta, există posibilitatea ca Israelul să atace militar Iranul, inclusiv printr-o lovitură nucleară, evreii fiind aproape sigur putere nucleară nedeclarată. Caz în care va bubui întregul Orient Mijlociu.

Ruperea în fașă a prieteniei dintre Israel și Arabia Saudită pe altarul conflictului cu Hamas va însemna pentru administrația Biden o grea lovitură, atît prin ratarea ieftinirii petrolului, care ar afecta grav Rusia, cît și prin posibila declanșare a unui conflict geo-politic de care America nu are nevoie într-un moment cînd deja americanii sunt sătui de războiul din Ucraina și de trimiterea de bani grei acolo.

Încă nu este clar dacă Iranul este pregătit să înceapă un joc cu mize atît de mari, care implică și Hezbollah, ba poate întrega lume arabă, sau dacă a urmărit doar să blocheze normalizarea relațiilor dintre saudiți și Israel, plus Statele Unite. La cum se prezintă lucrurile, din păcate, e greu de crezut însă că prăpastia căscată azi se va mai putea astupa prea curînd. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: unsplash.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

55 Comentarii

 1. Pentru cine cunoaște câte ceva din politica de evreizare a Israelului (similară cu politica de românizare a lui Antonescu), organizată de Mișcarea fundamentalist iudaică Gush Emunim, prin colonizarea fortată a Fâșiei Gaza, evenimentul era unul anticipat. Guvernul Benjamin Netanyahu culege roadele extremismului dus ca politică de stat. regretabil este că au de suferit israelienii de rând precum și palestinienii. Aceștia nu au nicio vină câ s-au născut evrei sau palestinieni.

  • „Politica de românizare” a lui Antonescu era o recuperare de romani a ceea ce fusese furat de la romani si nu ai voie sa compari asta cu politica de colonizare fortata a sionistilor si a lui Netanyahu.
   Regretabil e ca esti fara incetare un gunoi diversionist, care varsa doar mizerie in lume, mai ales in Romania. I-ai pe israelieni şi pe toţi semiţii la tine acasă şi bagă-i în pat, apoi du-te şi freac-o singur doar cu vitele în grajd, cretinule anti-roman.

  • Cand esti un vierme de cacat nu iesi in lume sa o imputi romanii adevarati ca Ion Antonescu.

  • Netanyahu are o politica de colonizare fortata cu evrei a pamanturilor palestiniene, nu de „evreizare a Israelului”. Toti cretinii vreti sa va dati in spectacolul deplinei voastre prostii.

   • Evreii stau bine în Israel. Tot cretini ca voi behăie că evreii vă sufocă în România. Numai că fundamentaliștii evrei trebuie să înceteze exterminarea palestinienilor. Doar atât.

    • si-ti curg mucii pulii lor pe barba

     • Chestiunea cu suptul ti se trage din copilarie. Este o obsesie. Iti recomand niste dezlegari de la PreaFericitul. Am auzit că este expert in ceea ce preferi tu.

    • Iei muie de la jidani fara incetare, peste tot, fara oprire si fara nici o explicatie psihanalitica. Pe „prefericitul” ai vrut sa-l sa-l sugi prin boscheti dar n-ai avut cum, bulangiule ipocrit si mudar de cacat la bot.

  • „Noi vrem pământ”, precum Coşbuc,
   In care să vă băgăm în coşciug!

  • guvernul Octavian Goga a adoptat principiul numerus clausus în universități și în anumite profesiuni, limitând numărul minoritarilor mai înstăriți și mai educați decât românii, care ocupau tot ce era mai bun și rezervând un procent de cel puțin 70 până la 80 % românilor, până atunci defavorizați.
   Apoi, prin românizarea economica, românii au fost repusi in conditia de posesori ai Romaniei.

  • Gush Emunim nu mai exista din anii 80, dar faci pe profesorul, desi esti praf.
   „Gush Emunim no longer exists”.
   Esti un bou care face pe savantul neintrebat, un ratat mai degraba rahat.

  • Caci e dastept si „cunoaște câte ceva”. Ca sa para si savant vorbeste tampit ca Antonescu = Netanyahu, apoi de Gush Emunim, o organizatie demult defuncta ce n-are nici o legatura cu ce se intampla zilele astea. Caci prostul asteapta orice prilej sa se dea dastept, etalandu-si de fapt doar prostia

   • De la înființarea lui Gush Emunim în 1974, numărul coloniștilor care trăiesc în Cisiordania a crescut de la aproape zero în 1974 la aproximativ 440.000 în 2019. Numărul așezărilor până în 2020 a fost de 132, iar numărul avanposturilor ilegale la 135. .

    • deseul Neamului Romanesc

    • rahatule bolnav. Gush Emunim nu exista acum, iar sionismul a colonizat prin zeci de organizatii. Ai avansat un nume la intamplare ca ai aflat tu de el ieri si ca sa faci pe dasteptul, ca un bandit farseur, cum ti-e obiceiul, desi esti doar o mizerie infecta plina de sine.
     „Gush Emunim no longer exists”:
     https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%E2%80%9EGush+Emunim+no+longer+exists%E2%80%9D

     • Atacurile Hamas urmează una dintre cele mai mortale perioade din Cisiordania ocupată de Israel din aproape două decenii. Violența a fost determinată de raiduri militare israeliene frecvente în orașe și orașe palestiniene, despre care Israelul a spus că sunt un răspuns necesar la un număr tot mai mare de atacuri ale militanților palestinieni asupra israelienilor.

     • Esti bou, cretinule, cu fixatia ta bolnava pentru Gush Emunim, Sunt zeci de organizatii sioniste care au promovat colonizarea arabilor si nu doar in Gaza. Iti trebuia un nume sa te dai dastept, tu stiindu-te cretin, de fapt.

  • Iata:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Zionist_organizations
   Pentru romani sunt irelevante toate numele acestora. Gush Emunim e doar una si doar un idiot face fixatie pentru aceasta ca sa demonstreze el ca sunt scame in buric.

    • Te uiti si tu pe wikipedia si te dai destept. Pe 2 octombrie Foreign Affairs publica articolul de analiza: Ce ar putea însemna un acord saudit-israelian pentru palestinieni
     Biden trebuie să-l împingă pe Netanyahu să renunțe la anexarea Cisiordaniei
     Dar Smotrich, liderul Partidului Religios Sionist, transformă rapid această fantezie întunecată în realitate. Netanyahu i-a acordat lui Smotrich un titlu special – ministru în cadrul Ministerului Apărării – sub actualul său ministru al apărării, Yoav Gallant, precum și multe dintre puterile necesare pentru a iniția anexarea de facto a teritoriului din Cisiordania. Și purtând cealaltă pălărie, ca ministru de finanțe, Smotrich are mijloacele pentru a-și finanța ambițiile, blocând în același timp fluxul de bani către AP.
     Citeste si restul articolului. Poate intelegi ceva.

     • sa te acoperi cu el

     • obsedat si bolnav

     • Cretinule! Cum sunt desprinse de pula ce o sugi, Gush Emunim, daca cele mai multe din organizatiile sioniste au existat inainte iar altele separat. Farseorule permanant mancator de cacat.
      Esti boul bolnav de ura pe Ion Antonescu, adica esti cacatul Neamului Romanesc. Un jeg murdar.

     • Pe 2 octombrie 2023 etc. ce rahat mai bagi acolo, Gush Emunim disparuse din peisaj de jumatate de secol aproape. Probabil ca esti dintre aia 80 de mii de „doctori” ai Romaniei, doctori in prostologie. Toti snapanii impostori mancati cacat dar va rupeti in tiluri de boi ai patriei.

     • niste muci calzi cu care te hranesti.

     • iar cei mai multi sionisti au fost si sunt seculari sau atei. Fabrici tu un rahat si nu mai vezi dupa aceea decat sula ce o tii in gura, zisa Gush Emunim.
      Iti dau din Wikipedia ca sa vezi ce prost si ca esti total deplasat fata de orice minima realitate. Esti doar farseor, nu mai bun sau mai dastept decat Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Religious_Zionism

     • Vai de mama ta. Te dai specialist in sionism, dar esti doar obsedat de evrei. Esti varza. Te-au parasit informatorii din servicii. Prietenii stiu de ce.

     • Boule, tu delirezi cretin, luand muie jidoveasca de la Gush eMmuim, specialist in sule circucise

     • Esti obsedat sexual.

     • Tantra refers to an esoteric yogic tradition that developed on the Indian subcontinent from the middle of the 1st millennium CE onwards in both Hinduism and Buddhism. The term tantra, in the Indian traditions, also means any systematic broadly applicable „text, theory, system, method, instrument, technique or practice”.

  • Atacul Hamas de se zice că a luat prin surprindere Israelul, țara lui Mossad, cel mai formidabil serviciu secret din lume cu mii de spioni în Gaza și Cisiordania.
   La fel de prin surprindere au fost luat serviciile de informații americane, aliatul principal al Israelului.
   La fel de prin surprindere ar fi fost luate și forțele armate israeliene, care nu prea au depus nici o rezistență.
   La fel de prin surprindere a fost luat și formidabilul scut antirachete aerian al Israelului.
   Scenariu greu de crezut.
   Varianta alternativă și mult mai plauzibilă e că israelienii știau ce se pregătește, dar nu au intervenit.
   Urmează riposta fără milă a Israelului, palestinienii din Gaza vor fi decimați, iar comunitatea internațională va aplauda. Palestinienii care vor supraviețui vor pleca în pribegie. Țările europene le vor deschide larg porțile.
   În final Israel va câștiga, Europa va pierde.

 2. Boom, boom, boom… soon.

 3. Vom interveni si vom salva Israelul de bubuli !

 4. Daca fortele israeliene intră în Gaza într-o invazie terestră, se va bloca în lupte urbane fără a beneficia de suficiente muniții grele pentru a distruge structurile fortificate. Deficitul de muniții e cauzat de conflictul din Ucraina, SUA mutand armament din Israel in Ucraina,
  Citind orice relatare despre Fallujah sau alte exemple de luptă urbană modernă, oricine poate fi rapid informat despre cât de îngrozitor și de multe victime face acest tip de luptă pentru atacator.

  • Chiar daca momentan nu sunt munitii, se vor gasi pana la urma.

   • SUA este al doilea Israel

 5. ‘ Premierul israelian va avea de dat niște răspunsuri poporului său despre modul în care armata și serviciile de informații au fost luate prin surprindere.’
  Daca autorul crede ca Mossadul nu stia despre actiunile Hamas este ori naiv ori parsiv.
  Sionistii din Israel vor deschiderea unui alt front, atata timp cat cel din Ucraina balteste.
  Coagularea intereselor statelor arabe va fi o surpriza neplacuta pentru Israel si pentru unchiul Sam.

 6. Nu cred ca Israel a fost atacat… este un fel de 9/11 khazar organizat de clona satanista Bibi. Cad blocurile ca si WTC prin implozie. De 9 luni in Israel se bat evreii cu khazarii lui Bibi, care ii spunea lui Husein Obama cu cativa ani in urma ca el este Micul Satan si Obama este Marele Satana.Husein Obama fiind nepotul lui Hitler si Angela Merkel este matusa lui Obama si fiica lui Hitler. Pentru ca razboiul din Ucraina s-a incheiat si Clona Biden nu mai poate spala bani si face trafic de arme via Ucraina, a gasit varianta Israel ca sa faca rost de bani pentru ca SUA Company Rockefeler sa scape de falimentul iminent. Khazarul nazist Zelensky si-a bombardat propriile teritorii si i-a omorat pe ucrainieni, asa ca Bibi khazarul ii omoara pe evrei. https://twitter.com/i/status/1710612277261459514 https://twitter.com/i/status/1710710816805134505

  • Dobitocule cretin, tu de bati singur dand cu capul in oglinda!

 7. Serviciile secrete israeliene, incluzând aici Shin Bet – departamentul de informații intern, Mossad – agenția sa de spionaj extern, precum și toate activele Forțelor de Apărare (IDF), nu au reușit să anticipeze atacul coordonat lansat de Hamas sâmbătă dimineața, în ceea ce echivalează cu un eșec major pentru Israel, cred analiștii. Aceasta deși statul evreu are unul dintre cele mai extinse și sofisticate rețele de informații din Orientul Mijlociu, cu informatori ce activează în interiorul grupărilor militante din teritoriile palestiniene și în Liba și Siria.

  • Si cand ,,au intrat avioanele in turnurile gemene” s-a intamplat la fel: nici serviciile secrete si nici radarelele nu au vazut ,,avioanele cu pasageri” indreptandu-se spre turnuri: ,,SURPRIZE, SURPRIZE” !
   Asa se inatampla cand se pune in scena o actiune Deep State.
   Clona satanista Bibi a strigat repede conform scenariului: ,, Suntem in razboi !”
   Daca mai traia Bin Laden ar fi spus ca sunt atacati de el.
   Satanistul Bush, spanzurat acum un an si ceva, a facut acelasi lucru dupa ce a terminat de rasfoit o carte pe care o citea tinand-o invers, in fata copiilor, ca sa spuna ca el nu stia ce se va intapla fiindca nu era acasa, la Casa Alba. Sceneriul este identic si se vede din avion ca este o facatura rasuflata care nu mai pacaleste pe nimeni. Khazarii paduchiosi ne cred prosti cum sunt ei dar se inseala. Numai Platitii Paduchiosi pun botul la minciunile lor. Sobolanii sunt in groapa fara mancare si incep sa se manance intre ei !

   • chinuita de Palariile Albe de la Casa Alba, sobolane de groapa. „Sceneriul este identic…”, iar tu o clona satanizata dementa,

 8. Daca mai intra si Hezbollah in scena poponautii vestului pot cinta prohodu terorismului sionist,

 9. Poanta e veche, fraierii sunt noi. 9/11 pentru salvarea ciurului lui Bibi. De acum s-a terminat cu tentativa de maidan impotriva sa organizata de democratii lu’ Nuland. Gata, se strange poporu’ sub closca Bibi sa se apere de amaratii aia. Liber la emotii pentru gospodine. Nu vi s-a parut ca Bibi in mesajul sau razboinic, semana cu Bush dupa atentatele „artistice” din 2001, cand, nu-i asa, si sistemele defensive muricane au avut de asemenea un moment de orbul gainilor?

 10. Interesant cum au fost adormite Mosaad-ul si Shin Beth, incat nu au aflat nimic? Sau?…………..

 11. ce vrea sa spuna „cib”
  sionistul de mai sus:

  -bibi are probleme,
  sint proteste mamut ce dureaza de zeci de saptamani:

  a fortzat o lege care spune ca Curtea Suprema(sic!)
  nu mai poate judeca actele Guvernului ,faptele lu bibi;
  ca mai tot timpul de-a lungul Istoriei bibi i-a inchis in ghetou PR DINLAUNTRU.

  CA SA SCAPE DE PROTESTATARI,
  PRILEJ DE introducere a legii martziale,
  bibi a inventat „mama tuturor razboaielor”,
  a trishat prost:
  -nu a avut tupeu sa pomeneasca de Hezbollah,
  abia atunci a fi inceput problemele lu bibi!

  (evident ca din principiu sintem de partea protestatarilor;
  ca e „maidanu lu nuland” e doar o bashina puturoasa:
  nuland are exact interesul lu bibi:
  daca ar putea i-ar inchide PE AMERICANI IN GHETOU
  pe dinlauntru
  si ar aruncha cheia!)

  • Ghici cine e apropiatul lui Trump si cine il uraste? Basina puturoasa? Ha ha ha! Wrong, nu sunt sionist, nu sunt botezat cu ‘riciu’! De acord ca Nuland i-ar inchide pe muricani in gheto. Cheers!

   • bibi e apropiatul lui Trump:
    cat sa-i infiga cutitul in spate!

    -cand reduci Puterea Justitiei
    e inceput de totalitarism de dreapta sau de stanga,
    MAI CONTEAZA?

    la fel e si in Romania:
    -parliamentu a dat Legea 55 a plandemiei,
    Guvernul s-a executa
    si Justitia S-A SUPUS!
    (puterile pizdii au CONSPIRAT)

    • Puterea justitiei a fost o gargara fara sare inca de pe vremea cand omu’ nu era maimutza. Ca si povestea cu democratia. Toata Istoria e doar despre totalitarism. Doar tzoalele au avut etichetele mai reusit sau nu desenate. Pe lume sunt doua constante: zmecherii si prostii.

     • o sugi la greu

     • @Zmecherii Si Prostii
      QED!

 12. apropos de maidan,de nuland si de sorosisti:

  -cica vine zelenski in bucuresti
  marti 10 octombrie, trei ceasuri rele:
  VETI VEDEA O MARE DE OAMENI,
  COPII CU FLORI IN MANUTE, o revarsare ceausista ca de 23 august,
  corporatistii ordonantei 13 vor fi scosi in strada,
  nu va fi ca la 10 august,PSD ESTE CU ZELE!
  (partidul comunist e cu zele,
  pnl si aur-tot cu zele:
  partidul unic, exact ca la 23 august ziua nationala!)

  -se pregateste Jidanistanul Mare!

  • Daca Zele vine la colonie, inseamna ca e disperare mare pe capu’ lui. Pana acum isi trimitea doar cate un scuipat p-aci. Stia prea bine ca n-apuca sa se usuce.

 13. Poponel a ramas fara droguri si in Parlamentul Penal Criminal cat si in Guvernul Criminal gaseste mafra de buna calitate.

  Romani, dormiti linistiti, politrucii si Clona ZoiAnus mai au cateva bucati de Romanie de dat Austriei si Ucrainei, ca sa-si faca conturile doldora !

 14. […] Autor: Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998