CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Atacul impotriva Romaniei

0 comentarii / 1482 vizualizări / 4 martie 2013

In ultima vreme, Serviciul Roman de Informatii, prin purtatorul sau de cuvant, Sorin Sava, ne ofera informatii bomba. La sfarsitul saptamanii trecute am aflat, astfel, ca Romania este atacata. De un alt stat. Iar atacul a fost cibernetic. Si asta s-a intamplat la scurt timp dupa ce tot SRI a anuntat un alt atac, ceva mai putin periculos, denumit “Octombrie Rosu”. Straniu ca, dupa asemenea enunturi, nu se mai intampla nimic. Se lasa linistea peste romani, peste Romania.
Am pretentia – si cred ca si cei care citesc aceste randuri au aceeasi pretentie – ca, atata vreme cat platim cu multi bani publici existenta celui mai important serviciu inteligent intern, acesta sa ne confere, la schimb, siguranta. Si nu nesiguranta. Cu alte cuvinte, este cat se poate de firesc sa fim informati atunci cand Romania este victima unui atac major, daca asa stau lucrurile, dar ar trebui sa fim informati si asupra rezultatului. Cine ne ataca? De ce ne ataca? Care au fost prejudiciile? Cine a invins? Cum am stiut sa ne aparam, daca am stiut? Avem toate aceste raspunsuri? In mod categoric, nu.
Sa despicam putin firul in patru. Despre cele doua atacuri, “Octombrie Rosu” si ultimul, cel din ziua de vineri, 1 martie, de la ora 15.36, am aflat nu din surse. Nu dintr-o publicatie oarecare. Nu de la o televiziune tabloida. Nu din targ. Ci din cea mai importanta si credibila sursa cu putinta. Chiar de la Serviciul Roman de Informatii. Si nu de oriunde. Ci de la domnul Sorin Sava, purtatorul de cuvant SRI. Ceea ce inseamna ca atacurile au fost reale. Dar mai multe de ce nu stim?
Ne mai spune, totusi, purtatorul de cuvant, atat in ceea ce priveste atacul anterior, “Octombrie Rosu”, cat si sau mai ales despre atacul de vineri, ca ele au fost puse la cale de o alta entitate statala. Adica de un alt stat. Atentie, de un stat, nu de niste hackeri dintr-un stat. In continuare, suntem siliti sa citim printre randuri. Intrucat se face analogia cu primul atac, nu putem sa nu tragem anumite concluzii din informatia transmisa, tot oficial, ca in cazul “Octombrie Rosu” tinta au fost informatii clasificate vizand “resursele naturale ale Romaniei, in special cele din Marea Neagra dar si NATO si UE”. Ce sa insemne asta? Probabil ca vizate nu au fost doar informatiile despre resurse, ci si alte tipuri de informatii, de natura strategica sau chiar militara. Si ce mai putem deduce? Data fiind delimitarea tintei, rezulta ca un alt stat decat partenerii nostri euro-atlantici a lansat atacul. Mai este strecurata si informatia ca serverul de unde a pornit tarasenia se afla in Rusia.
Carevasazica, Rusia a atacat cibernetic Romania. Si nu o data, ci de doua ori. Iar acest atac a avut drept tinta si interese NATO, si UE. Si astfel a fost “preluata sub control reteaua compromisa in scopul exfiltrarii”. A se citi: opusul “infiltrarii”.
Directorul SRI trebuie sa dea, incepand de aici, explicatii. Despre pagube. Despre riposta. Despre masuri pentru viitor. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998