CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Atacul lui Basescu la Rege: un calcul electoral abil si eficient

0 comentarii / 1579 vizualizări / 23 iunie 2011

Declarațiile explozive de aseară ale lui Traian Băsescu la adresa Regelui provoacă un seism de presă, mai ales în urma reacțiilor furibunde ale unor intelectuali de prestigiu, care îl acuză pe șeful statului că a sărit calul dincolo de orice limită. Așa o fi, dar, dincolo de aceste aprecieri Băsescu a lansat un mesaj electoral mai mult decît pronunțat și care face ca balanța reproșuri/aplauze să se încline zdravăn în favoarea sa.

„Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămîne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu – n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război – şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele? Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României, abdicarea din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”.

Declarațiile au fost făcute de Băsescu miercuri seara, la B1TV, și au provocat stupoare, mai ales în mediile intelectuale. Jurnaliști, analiști, istorici de prestigiu îl critică pe Băsescu în acest moment pentru poziția față de Rege, mai ales în raport cu laudele aduse de-a lungul timpului de figuri externe de mare calibru, de la Truman și Churchill la prințul Charles.

Gafă a președintelui?

Noi credem că nu.

Oricît de greu ar fi de crezut, prin atacurile la adresa Regelui, Băsescu a vizat strict scopuri politico-electorale, iar ele se înscriu pe aceeași curbă cu războiul de imagine purtat în acest moment de președinte și de PDL cu UDMR, pe tema regionalizării.
Este din ce în ce mai limpede că Băsescu pune accentul, din nou, după o pauză îndelungată, pe mesajul naționalist, chiar dacă asta îngreunează relația cu UDMR. Motivele nu sunt greu de înțeles: în Ardeal, în acest moment, este teren viran din punct de vedere electoral. PSD nu a stat niciodată prea grozav acolo, PRM și PUNR sunt moarte politic, UNPR încearcă ceva, dar nu îi iese, iar PNL e prea puțin un partid de mase.

Cîștigarea electoratului transilvan e o miză extrem de importantă, iar ideea regionalizării împotriva intereselor UDMR e doar un pas în direcția obținerii de voturi pentru PDL din această parte a țării.

Mesajul naționalist al lui Băsescu se simte tot mai mult în ultima perioadă, culminînd cu refuzul său de a participa, ieri, la întâlnirea organizată de ambasadorul Ungariei cu toţi ambasadorii UE, la care fusese invitat să vină. Șeful statului a mai anunțat, aseară, că statutul minorităților nu va mai putea fi adoptat în actuala sesiune parlamentară, ceea ce e o grea lovitură pentru UDMR.

Atacul la adresa Regelui este unul strict electoral, dintr-un calcul foarte simplu și eficient, chiar dacă cinic: oricît de iubit ar fi Majestatea Sa de intelectuali, de presă sau de istorici, 80% dintre români sunt încă sub influența învățăturilor comuniste, potrivit căreia Rege=exploatare șamd. În mai toate sondajele post-decembriste, segmentul monarhiștilor nu a depășit 10-12%. Majoritatea zdrobitoare a românilor sunt convinși că foștii suverani Carol sau Mihai au părăsit România cu trenuri încărcate cu averi și consideră că, în ultimii ani, Casa Regală a beneficiat de restituiri exagerate de bunuri. Nu puțini sunt cei care consideră incorectă subvenționarea unor cheltuieli ale Casei Regale de la bugetul statului, cît despre prezența în schemă a principelui Duda și a sa aventură la președinția țării, nici aceasta nu a ajutat prea mult la imaginea monarhiei.

Pe de altă parte, în ochii unui număr foarte mare de români, mareșalul Ion Antonescu trece drept un personaj puternic, patriot, demn, care și-a înfruntat moartea cu bărbăție, care a băgat spaima în ruși cînd cu trecerea Prutului și care a avut tăria să rămînă devotat cuvîntului dat aliaților naziști. Naționaliștii îl prețuiesc pentru rolul important avut în campania armatei române, în 1919, de ocupare a Budapestei, atunci cînd ostașii noștri au înfrînt armata roșie ungară, salvînd Ungaria de comunism pentru o lungă perioadă. În plus, rasiștii au în el un idol grație campaniei de exterminare a evreilor și țiganilor. Să ne amintim doar bannerele afișate sistematic de galeriile fotbalistice la meciuri, cu mesaje gen ”O mie de ciori = o singură soluție: Antonescu!”.

Mareșalul este foarte agreat, trebuie să o spunem, mai ales de militarii români, veterani, rezerviști ori activi, un segment extrem de important al societății. Nu e întîmplător faptul că mareșalul a fost puternic promovat, după revoluție, de către partidele naționaliste precum PRM ori PUNR.

Fără îndoială, deci, că aparent straniul atac al lui Băsescu la adresa Regelui, de aseară, este, în realitate, abil calculat pentru a-i aduce mult mai multe puncte electorale decît cele pe care le-ar putea pierde. Cei care ar avea dubii legate de disponibilitatea președintelui pentru asemenea strategii nu le recomandăm decît să-și amintească ce a fost în stare să facă el în noiembrie 2004, de dragul voturilor homosexualilor din România. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998