CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Atacuri simultane în presa franco-britanică: Plagiate pe bandă în Guvernul României

6 comentarii / 4086 vizualizări / 20 ianuarie 2023

Ziarul francez Le Monde publică azi, sub semnătură jurnalistului Mirel Bran, a cărui soție a fost cîndva purtătoarea de cuvînt a lui Klaus Iohannis, un articol despre plagiatele în serie, deja ajunse patru la număr, care afectează guvernul România,

”Ministrul de Interne Lucian Bode este al patrulea membru al cabinetului acuzat de fraudă academică” scrie presa franceză.
”Guvernul României este zguduit de o serie de cazuri de plagiat și mai mulți miniștri își pierd sprijinul public după ce au fost acuzați că au copiat o parte din tezele lor de doctorat.
Bode nu este singurul de pe scena politică românească care se află în această situație incomodă. În noiembrie 2021, Florin Roman, ministrul pentru cercetare, inovare și digitalizare, a fost nevoit să demisioneze după ce o anchetă a jurnalistului de investigații Emilia Șercan a descoperit plagiatul din teza sa” mai scrie Le Monde.

Și publicația britanică UK Daily News are un articol similar, semnat de Jason Moore:

”Pe 29 septembrie 2022, a venit rândul ministrului Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, și el liberal, să renunțe la post, din același motiv.
Premierul Nicolae Ciuca nu a fost scutit de aceste acuzatii. Numit șef al guvernului în noiembrie 2021, acest general în vârstă de 55 de ani trebuia să conducă România cu o mână de fier(…) Dar Emilia Șercan, autoproclamata „vânătoare de plagiatori”, s-a interesat de teza de doctor în științe militare a șefului guvernului. Iar verdictul său – 42 de pagini plagiate din 138 – a afectat imaginea premierului, aceea de militar integru” scrie presa britanică. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. « România Educată »
  – ”Sunt inginer, ce … mea !” – triumfa zeflemitor un „neica nimeni”, proaspăt absolvent de învă-țământ superior, „reformat”. Mă întrebam nedumerit : ce va face, ca specialist, cineva care până mai ieri, nici pe la „poarta institutului” n-ar fi îndrăznit să treacă ?
  – Tu pe ce lume trăiești ? m-a întrebat un coleg. Sau ai rămas cu „deprinderi” din vremurile „de tristă amintire”, sau ai „nostalgii” – ceea ce e și mai grav. Cum adică, „ce vor face”? Ăștia, sunt „noii specialiști” care, chipurile, vor „reforma / moderniza” țara, în vederea competiției cu lumea Capitalistă; prin ei vom ajunge și noi… (etc.). – Așa că… Eu, unul, știu ce am de făcut.
  –––
  O nouă „metodă” de parvenire a apărut după ‘89 : „vânarea” posturilor bine plătite de „la Stat” (deseori, create „pe comandă”). Leafă „babană” (bașca sporuri), muncă ioc, „șpăgi și comisi-oane” – „căcălău”, iar mai încolo, „pensie specială”, în „floarea vârstei”… Numai că, e și un mic „inconvenient”: pe lângă obligatoriul sprijin „Politio-Mafiot”, trebuie să ai și „niște hârtii”, așa, cât să astupi „gura lumii”. Însă, răspunzând „cererii de piață”, imediat au apărut „Fabricile de Diplome”, cu „oferte” ce merg de la simple „Certificate”, și până la „Doctorate”, sau alte „titluri pompoase”, anume născocite ca, puse la CV, să lase prostimea „paf”.
  … Ba au apărut și „rețele specializate” în furnizarea de „hârtii cu Antet Internațional”. Ce-i drept, costă mai mult și, deseori, trebuie să mai dovedești și „anumite deprinderi”… „în plus”; dar cel ce „se califică”, e „reconstruit de la zero” (profil profesional, CV, „legendare” etc.), de te și crucești ce a putut scoate ”occidentul” dintr-un terchea-berchea…
  –––
  …Rând pe rând, adevărații specialiști ne-au părăsit; nimeni nu le simte lipsa, țara funcționând pe „valori noi”, cu ”m..e” și cu ”ce … mea” la loc de cinste. Un profesoraș ratat, ajuns președinte cu „România Educată”, remarca „fără păs” cum că suntem „un Stat eșuat”. Din nesimți-rea ce-i transpare prin obrazul gros, distingem aceeași auto_suficiență : – Sunt EU, ce … mea.

 2. CORECT SI LA OBIECT FT. BINE ARATAT [CE…MEA ]

 3. pentru francezi e mai mult articol de Charlie Hebdo……
  („maccacii albi”)
  (macacu’ e alb,
  FRANCEZU’ nu stie!)

 4. maccacu-n le imonde,france soaire,
  libbation,in dw si cei 2 de iancu,
  in daily mirror

 5. ei nu au gretzuri sa incheie tratate,conventzii,
  „contracte de la guvern la guvern”
  ei nu sint decat niste leprosi stricati!

 6. & Ion Cristoiu zice că Ciolacu nu vrea să preia guvernarea ca să îi scadă popularitatea tocmai înaintea alegerilor, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998