CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Atentie la Novorossiya!

0 comentarii / 1721 vizualizări / 1 septembrie 2014

Inseamna nici mai mult, nici mai putin decat o treime din Ucraina. Cu o populatie egala cu cea a Romaniei. Este obiectivul, din ce in ce mai explicit, al Federatiei Ruse. Despre acest concept a vorbit Putin, iar academicienii de la Moscova, specialisti in istorie, se pregatesc chiar sa editeze un tratat, pentru a motiva stiintific expansiunea spre vest a Rusiei.

Ce este, de fapt, Novorossiya? Aceasta denumire dateaza din timpul tratativelor dintre marile puteri, in urma carora Imperiul Otoman a fost silit sa-i cedeze Rusiei o intreaga regiune, care coincide exact cu actualele obiective strategice ale Moscovei. Iar aceasta regiune a fost denumita Noua Rusie, adica Novorossiya. Ea cuprinde zona Crimeei, a Donetkului, a Lugaskului si a Dnipropetrovskului. O treime din actuala Ucraina. Evident, in planurile strategice ale Moscovei sunt avute in vedere si teritoriile din Tiraspol pana jos, la gurile Dunarii.

Daca Federatia Rusa isi atinge acest obiectiv strategic deja enuntat ca atare, chiar daca nu intr-o formula foarte explicita, atunci Uniunea Europeana si Statele Unite se vor afla intr-o situatie extrem de dificila. Dar cum poate executa Moscova o asemenea miscare de sah mat? In primul rand, printr-o politica a pasilor marunti. Dar, in acelasi timp, executati cu rapiditate. Ce inseamna asta? Inseamna ca Moscova, dupa un plan foarte atent elaborat, dupa anexarea Crimeei fara niciun fel de riposta cat de cat semnificativa a Occidentului, va crea, in intreaga arie a spatiului Novorossiya, zone fierbinti. Zone de conflict. Ii va utiliza, fara doar si poate, pe acei etnici rusi care doresc refacerea imperiului. Acestia formeaza grupuri din ce in ce mai mari si mai numeroase de insurgenti. Ei sunt inarmati si instruiti cu sprijinul Moscovei. Aceste centre antistatale devin din ce in ce mai puternice, mai periculoase, mai violente. Intr-un alt plan, tinand tot de ceea ce denumeam pasi marunti si rapizi, Moscova, de asta data in mod direct, prin intermediul trupelor regulate, penetreaza, in diferite sectoare ale frontierei, teritoriul ucrainean, ocupand pozitii strategice care apoi urmeaza sa fie preluate de insurgenti. Asemenea incursiuni au loc deseori cu ajutorul blindatelor, prin utilizarea artileriei si a aviatiei, iar in profunzimea teritoriului ucrainean sunt trimise mici grupuri de comando. Aceleasi operatiuni de desfasoara si in spatiile aerian si maritim ale Ucrainei.

Extrem de semnificativ este ceea ce se intampla in plan politic si diplomatic. Pe acest teren de lupta, Moscova isi utilizeaza intreaga experienta si abilitate, construite in timp, inca din epoca imperiala. Pe de o parte, Moscova ameninta. Pune o presiune uriasa asupra tuturor actorilor. Merge atat de departe, incat face ceea ce a facut zilele trecute Putin. Reaminteste intregii lumi ca Rusia este o mare putere nucleara si ca are capacitatea de a-si utiliza aceasta putere. De fapt, Vladimir Putin a amenintat voalat atat Uniunea Europeana, cat si Statele Unite, dar mai ales Ucraian ca, pentru inceput, ar putea lua in calcul lovituri nucleare usoare impotriva centrelor militare ale Kievului. Este inspaimantator. Pe de alta parte, sunt exercitate presiuni si prin intermediul unor mesaje diplomatice de un alt tip. In sensul ca Moscova doreste realizarea unei paci. A unui armistitiu. In paranteza fie spus, armistitiu se face doar atunci cand e razboi. Si, din motive care imi scapa, nici Uniunea Europeana si nici Statele Unite nu sunt dipuse sa recunoasca faptul ca in Ucraina e razboi. Si cum ar trebui sa se ajunga la acest armistitiu in scenariul propus de Moscova? Intr-un singur fel. La capatul unor negocieri la care, in mod obligatoriu, trebuie sa participe atat reprezentantii Moscovei, cat si cei ai insurgentilor prorusi. Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca implicit Kievul, Uniunea Europeana si Washingtonul ar trebui sa admita ca insurgentii prorusi sunt parte a unui viitor contract si, in acest sens, sa-i legitimeze. La indigo, asa a procedat Moscova de-a lungul ultimilor 23 de ani in ceea ce priveste conflictul din Transnistria si statutul acestei regiuni separatiste, rupta fortat din Republica Moldova, nerecunoscuta decat de Federatia Rusa.

Dar poate reusi acest proiect numit Novorossiya? Sansele sunt foarte mari. In timp ce Rusia este extrem de agresiva si isi diversifica la maximum mijloacele, Statele Unite si mai ales Uniunea Europeana sunt mai degraba dispuse la expectativa si la o reconciliere cu Moscova pe calea unor compromisuri. Iar in acest caz compromisurile nu inseamna altceva decat acceptarea dezmembrarii Ucrainei.

Marea problema insa este ca Rusia, asa cum ne-a obisnuit de sute de ani, nu este niciodata, din punct de vedere teritorial, definitiv multumita. Doctrina traditionala a Moscovei include conceptul de vecinatate apropiata. Tot ceea ce inseamna vecinatate apropiata este perceput de Moscova drept un pericol, iar consecinta este ca orice vecinatate imediata trebuie slabita, vulnerabilizata, lovita, cucerita si anexata. Dupa care, evident, apare o noua vecinatate imediata. Si tot asa. Foarte curand vecinatatea imediata va fi Romania. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998