CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Atentie, se impart bile. Albe si negre

0 comentarii / 2298 vizualizări / 16 iunie 2014

Sunt doi ani de guvernare Ponta. Unii sarbatoresc. Altii comemoreaza. Dar si unii si altii impart bile. Albe si negre. In aceasta intrecere a bilelor, fiecare castiga. Adversarii politici ai lui Victor Ponta numara mai multe bile negre si mai putine bile albe. Iar partizanii sai fac pe dos. Ce numara insa cetateanul? Cum imparte el, daca imparte, bilele albe si bilele negre ale guvernarii Victor Ponta?

As putea sa initiez, in cele ce urmeaza, un demers popular. Nu si populist. De natura sa masoare eficienta guvernarii strict din perspectiva situatiei cetateanului de rand. Aici, as consemna cateva usoare ameliorari fata de situatia anterioara, asa-zisa mostenire PDL, dar in rest, dincolo de indexarea pensiilor, revenirea salariilor, cateva indreptari pentru unele categorii, cum ar fi disponibilizatii, prea multe bile albe nu ar fi de dat. Dimpotriva, societatile comerciale, in special cele cu capital privat, au continuat sa se scufunde, multe s-au inecat, prea putine au fost create intre timp, astfel incat flota economica a Romaniei a scazut semnificativ. In jurul acestor nave in deriva, plutesc sute de mii de cadavre. Sunt somerii Romaniei. S-au salvat temporar alte sute de mii de persoane care au ingrosat randurile celor cateva milioane de romani care au parasit aceasta tara. Si care, din putinul lor, continua sa fie cei mai importanti investitori in economie. E jalnic. Iar cat priveste societatile cu capital de stat, si ele se imputineaza. Halci intregi dintre acestea fie dau faliment, fie sunt vandute unor investitori straini. Pe masura ce Romania se dezindustrializeaza, putinul care ramane in sectorul de stat devine din ce in ce mai precar.

Analiza de mai sus, daca ar fi dezvoltata, ar fi cea mai favorabila formula de a pune in discutie guvernarea Ponta. Daca privim lucrurile dintr-o alta perspectiva, situatia este infinit mai grava. Eu unul m-as aventura sa ma refer la democratie. A avansat sau nu democratia in cei doi ani? S-a intarit sau nu statul de drept? Am devenit o tara mai autonoma sau statutul nostru colonial e cel care a castigat teren? Este de spus, in primul rand, la acest concurs al bilelor albe si negre, ca cel mai important etalon al unei democratii, separarea puterilor in stat, nu a functionat. Puterea judecatoreasca este in continuare controlata de puterea executiva, mecanismul de numire nu numai a sefilor marilor Parchete, ci si a judecatorilor in intreaga lor ierarhie fiind dependent de putere executiva. La randul sau, Executivul a subordonat mai mult decat pana acum puterea legislativa. Parlamentul continua sa fie un simplu instrument al Guvernului, iar aceasta trasatura, in loc sa se diminueze, s-a accentuat. Singura revansa, daca se poate spune asa, si-o iau procurorii, care nu reprezinta insa puterea judecatoreasca si care incearca din rasputeri, uneori chiar abuziv, sa cenzureze si chiar sa controleze puterile legislativa si executiva. Dar performantele procurorilor nu creeaza stat de drept. Cu atat mai mult cu cat, in cazul DNA cel putin, se poate afirma ca, in ciuda spectacolului oferit si chiar a rapoartelor elogioase venite din afara, coruptia pe care aceasta institutie ar trebui sa o combata a crescut exponential in ultimii zece ani. O dovedesc din plin raportele Curtii de Conturi.

Acel cetatean turmentat la care se referea Ion Luca Cargiale, in mod cert, nu poate fi multumit. Dar cetateanul lucid are motive reale de satisfactie in cei doi ani de guvernare Ponta? Toate semnalele pe care le primi arata ca nu. Pana si institutele de cercetare de piata arondate Guvernului si PSD-ului si care manipuleaza intr-o masura mai mica sau mai mare recunosc un adevar devastator. Si anume ca 55 la suta dintre cetatenii Romaniei considera ca aceasta tara se indreapta intr-o directie gresita.

Cine este responsabil de directia in care se indreapta un stat? Evident, Guvernul sau. In cazul nostru, Guvernul Ponta. Deci, daca directia este gresita, inseamna ca numarul bilelor negre, in mod corect, trebuie sa fie mai mare decat numarul bilelor albe. Macar intr-o proportie de 55 la suta bile negre. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998