CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9745 RON UP | 1 USD = 4.7430 RON UP | 1 GBP = 5.7323 RON DOWN

Au aflat din presa pe surse despre marea reformă: Americanii dau de pămînt cu măsurile guvernului

10 comentarii / 3692 vizualizări / 3 august 2023

AmCham România, organism care grupează firmele americane din România și, în consecință, are un cuvînt greu în fața oricărui guvern, nu vede cu ochi prea buni marea reformă a guvernului PSD-PNL, după cum reiese dintr-un comunicat remis azi presei. Pe lîngă critici punctuale la adresa măsurilor preconizate, americanii își manifestă nemulțumirea pentru că nu au fost consultați în prealabil și au fost nevoiți să se bazeze pe scurgerile pe surse din presă. În plus, ei atrag atenția că orice măsuri fiscale s-ar lua, ele trebuie să se aplice după minim 6 luni de la implementare, conform Codului fiscal.

„În urma unei analize preliminare a propunerilor din varianta de lucru a Ordonanţei, vehiculată în media, membrii AmCham au identificat o serie de propuneri care nu au fost discutate în prealabil cu mediul de afaceri şi nu au trecut prin procesul de consultare publică” se arată în comunicat.

În opinia AmCham, unul dintre aspectele care necesită o atenţie suplimentară pentru a nu afecta negativ mediul economic este formula de ajustor fiscal.

Îngrijorarea companiilor este că acest ajutor (similar cu un impozit pe cifra de afaceri) poate dezavantaja România în comparaţie cu alte ţări din regiune. Printre efectele lui poate fi limitarea capacităţii de a atrage investiţii de tip greenfield, o discriminare nejustificată între companii aparţinând unui grup şi cele care nu au asemenea apartenenţă, sau chiar blocarea planurilor de investiţii ale companiilor stabilite deja în România. La o primă vedere, se poate concluziona că ajutorul fiscal pune sub semnul întrebării anumite principii de taxare (de exemplu substanţa tranzacţiilor, preţul de piaţă etc.)

„Un alt aspect important pentru companii este păstrarea instrumentelor care le permit să susţină organizaţiile non-guvernamentale să suplinească servicii sociale în domenii critice pentru societate dar pentru care Statul nu are resurse şi capacitate, servicii a căror eficienţă şi necesitate sunt incontestabile. Modificările propuse, pe lângă reducerea avantajului fiscal, vor îngreuna şi accesul acestor organizaţii la fondurile necesare. Am sesizat modificări importante focusate pe anumite industrii, precum IT cu restrângerea facilităţilor, sectorul financiar cu limitarea deducerii provizioanelor, construcţii şi altele. Unele modificări au fost cunoscute din timp, altele apar în premieră, însă toate sunt de natură să afecteze imediat respectivele industrii”.

”Pentru a reduce efectele negative, recomandăm analizarea particularităților de implementare a tuturor modificărilor propuse și un proces amplu de consultare. Reiterăm necesitatea respectării termenului de 6 luni indicat în Codul Fiscal înaintea intrării în vigoare a modificărilor fiscale, mai ales ținând cont de anvergura lor în acest pachet.
AmCham România își exprimă disponibilitatea de a fi parte a discuțiilor de analizare a impactului măsurilor propuse și a consultărilor de substanță dorite de toate părțile afectate care au nevoie de un termen rezonabil între adoptarea și aplicarea măsurilor fiscale, pentru ajustarea planurilor de afaceri” se mai arată în comunicat. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Firmele americane, ciocu’ mic! Eu as dori ca ”măsurile preliminare” sa aibă in vedere cati bani s-au scurs catre SUA din 2019 si pana in prezent. MAPN a fost si este un sac fără fund, iar Nicolae Ciucă a avizat toate contractele de armament. Zeci de miliarde de euro s-au scurs catre SUA si mai nou, catre Ucraina. Armament cumpărat doar scriptic. Site-ul nationalisti.ro care a scris despre asta, a dispărut. Gaura din buget este din cauza guvernării Ludovic Orban – Câțu si apoi coaliția recentă. Văd ca apare acum Bușoi – superbogat, care dă vina pe Dragnea! PNL uită de orgiile financiare ale lui Câțu&Orban, in primele săptămâni dupa ce Firea&Stănescu&Ciolacu au dat jos propriul guvern Dăncilă. Câțu – in prima săptămână – ajutor de stat de 850 milioane euro catre Archelor Mittal, apoi 700 milioane de euro fratilor Micula, apoi contractele de 3 miliarde de euro catre americani, si iar contracte, ș.a.m.d. Cred ca ar fi bine sa stim pentru ce plătim noi, cetățenii, politica dezastruoasă si slugarnică a celor care azi fac pe îngrijorații. Sa ni se spuna cati bani s-au dus catre SUA numai din 2019 si pana in prezent! Si sa si răspundă pentru asta, nu sa ne facă pe noi, cetățenii, sa fim debitorii matrapazlâcurilor lor. Oficiul de spălare a banilor sa verifice conturile din străinătate ale lui Johannis, Ciucă, Orban, Ciucă, ș.a. care au adus tara in dezastru!

 2. Americanii sa ne deconteze cheltuielile facute cu ucraina si cu ucrainenii, cu moldova si cu moldovenii si tot ar fi bine.

  • cu prisosinta (nu e vorba de Uniunea Europeana)

 3. JUMATATE DIN POPULATIA ROMANIEI TRAIESTE CA INTR-UN LAGAR DE EXTERMINARE, IN VREME CE RATATII DE LA GUVERNARE JEFUIESC FARA SCRUPULE ZI SI NOAPTE TOT. CAMIOANE DE BANI AU CARAT IN STRAINATATE POLITICIENI SI SECURISTI, IAR JUSTITIA LE-A ACOPERIT URMELE SI ASTA FACE SI ACUM. DE AIA AU PENSII SPECIALE. JEGOSII DRACULUI, AU INGROPAT TARA SI EXTERMINA POPORUL! CAT O SA TRAITI CU CE ATI FURAT? ARE DUMNEZEU GRIJA SA PLATITI CU URMASII VOSTRI…VEZI IOANA TIMOFTE…ROMANIA= LAGAR DE EXTERMINARE SUB NAZI IOHANNIS! ASTA A ADUS ACEST ALOGEN ASUPRA NOASTRA!

  • Nebunia se tratează, nea Ioane. Sunt niște medicamente la farmacie. Ca să nu mai ai halucinații despre lagăre de concentrare, naziști, zombi etc.

   • iar cretinsimul de care suferi nu are leac, deci nu te pricepi la medicamente ca sa recomanzi si altyora

   • marș la farmacie!

 4. Amcham o adunatura de securisti romani. Gunoaie. Cu ce se ocupa ??? Mister.

 5. ..si eu imi exprim disponibilitatea sa ma consulte (amcham), cand vor sa porneasca urmatorul razboi.
  Dupa toti care au manevrat pe aici de alungul istoriei (turci, rusi, austrieci, polaci, etc), abia i am asteptat pe americani, sa ne spuna ei cum sa punem coada la sapa..
  Ei au treaba cu rusii. Pe noi sa ne trateze ca si pe parteneri strategici!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998