CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Au venit chinezii. Dilema Romaniei: sapca americana contra miliardele asiatice

4 comentarii / 6361 vizualizări / 16 decembrie 2019

În urmă cu o lună, titram un articol: ”Știrea care bate prezidențialele: vin chinezii!”, cu referire la anunțul oficial privind deschiderea în viitorul foarte apropiat a unor filiale ale două dintre primele patru bănci ale lumii ca mărime, ambele chineze. Azi, vine nu doar vestea concretizării primei deschideri de sucursală, ci și confirmarea a ceea ce speculam în articol, anume că România ar putea deveni curînd terenul unor investiții chineze masive.

Azi, a avut loc ceremonia de lansare a sucursalei Bank of China din București. O operațiune menită să susțină afaceri chinezești de mare anvergură. Că e așa o confirmă chiar Liu Liange, președintele Consiliului de Administrație Bank of China, care spune că intrarea băncii în România va susține intrarea întreprinderilor locale în China și va ajuta la implementarea proiectului „O centură, Un Drum” în regiune.

„Deși China și România sunt la mii de kilometri distanță, există o prietenie și un lung parteneriat între țările noastre. (…) Proiectul „O Centură, Un Drum” și inițiativa 17+1 au creat o platformă de cooperare ce a dus la strângerea relațiilor culturale și manifestarea potențialului uriaș de dezvoltare în materie de infrastructură. (…) Sperăm să creștem capacitatea serviciilor noastre în Europa Centrală și de Est, să susținem întreprinderile locale să intre în China și să susținem implementarea proiectului O Centură, Un Drum”, a spus Liu Liange.

Proiectul chinez „O Centură, Un Drum” (One Belt, One Road) reprezintă, conform Mediafax, reinterpretarea modernă a anticelor căi comerciale reunite sub denumirea Drumul Mătăsii. Proiectul este politică de stat la Beijing și caută să unifice din punctul de vedere al infrastructurii comerciale continentul eurasiatic. În urmă cu doi ani, presa economică relata că „felia” României din investiția cu numele amintit ar urma să fie de peste 11 miliarde de dolari.

Bank of China este cea mai veche bancă chineză, înființată la 1912, cu peste 11.000 de puncte de lucru în prezent în China și în restul lumii. Este și prima bancă chineză care intră pe piața din România, urmând să țintească pe piața locală clienți corporate și proiecte mari.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Dacă timp de 50 de ani i-am așteptat pe americani, și dezamăgirea a fost foarte mare după 1989, despre China spun doar, bine ai revenit în România, dragă prietene!

  2. E simplu: americanii au Deveselu, chestia aia care ne-a transformat intr-o tinta, fara niciun beneficiu pentru populatie in caz ca, asa ca pentru sapca li s-au mai dat si niste exploatari de gaze, un maruntis de cateva miliarde pentru armamentul casat, un scandal national care sa ascunda implicarea bravilor soldati ca beneficiari ai traficului de persoane, plus cotizatia, la zi, pentru NATO…pentru ca presul nostru isi plateste obligatiile – si pentru ca nu lasa niciun binefacator (oricat de mahalagiu, fara educatie, cu afaceri puturoase…) neplatit, Iohanis nu iarta mana intinsa de chinezi cand cu cartea (!) lui tradusa si adaptata in chineza…e, totusi, primul profit net din functie, cum sa-i uiti?! Si ca orice ghiolban aterizat in copacul puterii, isi onoreaza datoriile din buget…stie cineva vreo initiativa privata, legala, a „capitalistului” asta cu o avere uriasa din veniturile de la stat? !
    P.S. Nu stiu cum o sa-i explice noului ambasador prietesugul lui cu China…poate cu un imprumut la FMI, poate cu implicarea Bancii Mondiale in politica monetara interna… Chiar daca nu mai iese Trump, promisiunile trebuie onorate, ca, la ei, nu se schimba politica externa odata cu presul…

  3. Foarte tare comentariu:) si adevarat..Tragico-comic-adevaratus…

  4. NOTA BENE: asta nu ineamna ca RO Chinez va arunca cu banii pe fereastra de dragul Romaniei. Va impune anumite conditii, in primul rand politive; pt ca actuala clasa politica nu este credibila si nici pregatita pt proiecte de anvergura.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998