CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

AUR, ironie muscatoare: cum au ajuns gazele liberalo-pesediste sa se ”bata” cu piramida lui Kheops

4 comentarii / 2560 vizualizări / 18 mai 2022

Procesul exploatării gazelor din Marea Neagră egalează ca durată construcția Casei Poporului, bate turnul Eiffel ori programul spațial care a dus omul pe Lună și ar putea surclasa chiar și construcția Marii Piramide a lui Kheops. Asta, în cel mai optimist scenariu, atrage atenția deputatul AUR Dan Tănasă, într-o declarație parlamentară.

”Nici nu se anunțase oficial ieșirea Exxon din afacere, că, la doar 11 zile după ce devenise ministrul Energiei, ministrul Popescu anunța, pe 15 noiembrie 2019, că vrea ca Romgaz să preia participarea Exxon. Aflăm acum că Romgaz a plătit bani grei unei companii de consultanță, Deloitte România, doar pentru a ști cum să obțină împrumutul bancar din care să plătească partea Exxon. În 2019, însă, nu a mai fost nevoie de niciun fel de consultanță: s-a decis iute, pe banii românilor, ce trebuie făcut cu acțiunile Exxon” afirmă Tănasă.

”România a acordat o concesiune gratuită, cu ani în urmă, americanilor și austriecilor, și acum plătește bani grei pentru răscumpărare. S-a pierdut șirul președinților, premierilor, miniștrilor care ne-au tot promis gaze cu nemiluita din Marea Neagră și bani mulți la bugetul statului. În loc de asta, ne împrumutăm tot noi să plătim. Iar gaze, oricum, nu vom vedea prea curînd.
Cînd vom ști cu precizie, cu cifre oficiale, nu din vorbe-n vînt, ce investiții exacte a făcut Exxon în Marea Neagră pentru a cere asemenea sume amețitoare? De ce sunt vehiculate cifre atît de diferite, de 250, 500 ori 750 de milioane de dolari? Despre ce poate fi vorba aici? Despre corupție de nivel înalt? Despre trădarea mizerabilă și repetată a intereselor naționale ale statului român? Despre proverbialul mod în care PSD, PNL și UDMR acționează intenționat în contra intereselor naționale românești?
Pentru cei care au uitat, momentul în care Exxon și OMV i-au prezentat public președintelui României, Traian Băsescu, planurile de exploatare a gazelor din Marea Neagră a fost ziua de 9 iunie 2011. Adică acum 11 ani, dragi colegi. Pentru ca lucrurile să meargă repede, guvernul Boc a decis în 2011 ca Exxon și OMV să fie scutite pînă și de autorizaţia de construcţie pentru lucrările de foraje şi prospecţiuni submarine. În octombrie 2012, Exxon anunța investiții de 1,2 miliarde de dolari în afacerea din Marea Neagră, pînă în 2014.

S-a scurs de atunci un deceniu. Miliardul și ceva al Exxon s-a dovedit că există. Doar că el trece din buzunarul nostru în cel al americanilor. Nu s-a dat, ci s-a luat, ca în bancul cu bicicleta sovietică.

Ministrul Popescu a anunțat zilele acestea că primele gaze vor veni la începutul lui 2027, dacă totul merge în grafic. La 16 ani de la anunțarea planurilor de extracție, în cel mai fericit caz. Tunelul de 50 de kilometri pe sub Marea Mânecii s-a construit în doar șase ani, dragi colegi. Turnul Eiffel în trei ani. Marea piramidă a lui Kheops de la Gizeh, în cca.20 de ani. Programul spațial american care a dus omul pe Lună a durat 8 ani. Casa Poporului s-a clădit în 16-17 ani. O exploatare de gaze în mileniul trei, al tehnologiei, se întinde la noi, sub conducerea PSD, PNL și UDMR, pe o perioadă de la 16 ani în sus. Înșirînd doi președinți și 10 prim-miniștri plini de optimism și de entuziasm. Avem cu ce ne mîndri.

Ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, ne minte că vom avea gaze la un preț acceptabil pentru consumatorul român, când, de fapt companiile care vor exploata aceste perimetre de gaze naturale vor exporta tot gazul la prețurile pe care le doresc, iar aceste practici trebuie să înceteze prin modificarea Legii off-shore în interesul exclusiv al statului român!” mai spune deputatul. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. intrebati la bulgari daca sint gaze naturale prin marea neagra…….
  (mu-ha-ha).

 2. Ironia este buna. Insa romanii au nevoie de fapte nu de vorbe.

  • In politica si vorbele, daca sunt bine tintite si gandite, sunt tot „fapte”.
   Ele pot influenta. Altminteri ramai doar la „fapte” precum scosul apei din fantana,
   Sua scosul gunoiului la poarta, ca tine.

 3. CINE ESTE DELOITTE ROMANIA? NUME IMPLICATE MASIV IN JAFUL ROMANIEI: MUCIBABICI…FILIERA SOV, GHIURLUC…FILIERA F.P.S.- SORIN DIMITRIU…ACEIASI PRADUITORI…SI CAND LE DA PUSCARIE CURVA IMPUTITA DE JUSTITIE …LE GASESTE CIRCUMSTANTE, ASTEAPTA PRESCRIPTIA, DA 100 DE TERMENE …JEGURILE DIN JUSTITIE URMASII LOR TREBUIE SA POARTE ANATEMA SI BLESTEMUL PARINTILOR! BLESTEMAT FIE CEL CE JUDECA PRIVIND LA FATA CELUI JUDECAT! ADICA PE HOTUL DE PAPUSOI IL ARUNCI CA SI PE BABA CA FURA ENERGIE DE 3 LEI…DAR PE COMPLICII TAI, PROCURORULE, MAGISTRATULE, AVOCATULE, EXPERTULE…II FACI SCAPATI CA AU PRADUIT FABRICI, UZINE, MUNTI SI RESURSE?! SANGELE STRAMOSILOR CARE AU MURIT PENTRU TARA SA FIE PE CAPUL URMASILOR CELOR CARE AU JEFUIT ROMANIA. SA VA AJUNGA BANII DE COLIVA SI LUMANARI, BANDITILOR!!! FARA CONCURSUL SI TACEREA COMPLICE A MAGISTRATILOR SI SERVICIILOR SECRETE NU AJUNGEA ROMANIA IN SAPA DE LEMN! VOI SUNTETI VINOVATI…TOATA HOARDA VANDUTA SATANEI!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998