CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9633 RON DOWN | 1 USD = 4.6099 RON DOWN | 1 GBP = 5.7790 RON UP

Aurescu dă vestea proastă: Renunțarea la votul prin consens nu va băga România în Schengen

2 comentarii / 3130 vizualizări / 5 februarie 2023

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu spulberă speranța unora că România ar putea accede, finalmente, în Schengen, în pofida opoziției unor state precum Austria și Olanda, dacă se va renunța la sistemul consensului la vot în organismele europene. Conform lui Aurescu, acest mecanism, chiar dacă s-ar introduce, nu s-ar aplica și admiterii în spațiul Schengen.

În răspunsul oferit unei interpelări parlamentare a deputatului PNL Pavel Popescu, ministrul de Externe reafirmă că România susține renunțarea la votul unanim în anumite problematici europene, dar explică și de ce asta nu ne-ar ajuta cu Schengenul:

”România a susținut importanța valorificării la maximum a procedurilor actuale ale Tratatelor, care oferă posibilitatea trecerii la votul cu majoritate calificată în anumite domenii, prin utilizarea așa-numitei „clauze pasarelă”. Astfel, procesul decizional de la nivel UE să fie cât mai eficient și rapid și să permită formularea răspunsurilor concrete așteptate de cetățeni. Debaterea pe această temă este în curs la nivel UE, iar România va continua să exprime deschiderea pentru identificarea celor mai bune soluții consensuale în raport cu modul de formulare a deciziilor la nivel UE(…)

Din păcate, aderarea României la spațiul Schengen nu se încadrează în categoria deciziilor pentru care se poate utiliza votul cu majoritate calificată, dat fiind faptul că procesul de adoptare a Deciziei de aderare este fixat prin Actul de aderare a României la UE și nu este vizat de o modificare de Tratat ale Uniunii. În baza prevederilor din Actul de aderare, decizia se adopta prin unanimitate de către statele membre care aplică integral acquis-ul Schengen, reunite în Consiliul Justiție și Afaceri Interne/ JAI” afirmă Aurescu. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Ce colonie am ajuns…

  2. Ar fi o veste proastă daca ar mai spera cineva ca se va realiza vreodata. Dar cu unul ca Aurescu si ca intreaga clasa politică – o grămadă de incompetenti si servitori, nu există șanse sa se mai faca ceva, vreodată. Decat dacă dăm de pământ cu idioții ăștia servili si ne luăm Țara inapoi din ghearele lor si ale stăpânilor lor.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998