CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avantajele alesilor: Catalin Voicu incaseaza salariul de senator si de dupa gratii

0 comentarii / 2099 vizualizări / 7 aprilie 2010

Pentru că e prima oară după decembrie 1989 cînd un parlamentar român în exercițiu este după gratii la noi în țară, ne vom ocupa în rîndurile de mai jos de ce poate și ce nu poate să facă senatorul Cătălin Voicu din arest, acolo unde ar putea, cel puțin teoretic, să stea pînă la finalul mandatului.

Conform art.23 din Constituție, mandatul de arestare al lui Voicu poate fi prelungit, în perioada urmăririi penale, la fiecare 30 de zile cu încă pe atît, dar, însumat, perioada de arest preventiv nu poate depăși 180 de zile. Dacă senatorul nu e trimis în judecată timp de șase luni, el va fi eliberat obligatoriu, dar poate fi din nou arestat în momentul trimiterii în judecată. Dacă trimiterea are loc în intervalul de șase luni, el rămîne fără pauză după gratii. Perioada de arest pe durata judecării nu e specificată în clar, vorbindu-se doar de un termen ”rezonabil”, ceea ce înseamnă că Voicu ar putea sta chiar pînă la finele mandatului la răcoare. În faza de arest pe durata judecății, instanța va verifica la fiecare 60 de zile dacă Voicu ar putea fi eliberat din anumite motive, cum ar fi dacă temeiurile care au determinat arestarea preventivă au încetat sau dacă instanţa constată că nu există temeiuri noi care să justifice menţinerea privării de libertate. E interesat de urmărit dacă, pe durata arestului, Voicu va fi plasat în celulă singur, sau cu alți potențiali infractori, ceea ce ar putea crea anumite vulnerabilități în condițiile în care el este membru al comisiei de Apărare a Senatului și deține certificat ORNISS, care i-a permis accesul la informații clasificate.

În orice caz, faptul că la fiecare 30 de zile, în perioada urmăririi penale, se va repune pe tapet cererea de prelungire a arestării sale, cu recursuri, circ mediatic, declarații politice șamd e un lucru care numai bine nu va face PSD, în schimb va servi de minune intereselor politice ale PDL. Pe durata arestării sale, contrar unor opinii vehiculate în presă, senatorul nu va fi decăzut din drepturile sale de ales al nației. După cum a declarat pentru Inpolitics unul dintre deputații juriști cu mare experiență din parlament, Eugen Nicolicea, senatorul arestat își va primi, pe mai departe, salariul de senator, fără indemnizația de ședință, evident. ”El nu va putea vota, dar asta numai pentru că legea actuală nu permite votul de la distanță, în schimb va putea iniția fără probleme, dacă va dori, proiecte de legi și va putea semna – la vorbitor, desigur, dacă i se aprobă vizite – rapoarte ale comisiilor parlamentare din care face parte, moțiuni simple sau de cenzură sau va putea semna în favoarea inițierii unor eventuale comisii de anchetă” spune Nicolicea. De asemenea, dacă Voicu va expedia, din arest, scrisori, faxuri și telegrame în interes de serviciu, costul acestora va fi decontat de către Senat, conform art.45 din Statutul parlamentarilor. El își păstrează, totodată, dreptul la pașaport diplomatic. Cătălin Voicu va trebui, în cazul în care rămîne în arest pînă la jumătatea lunii iunie, să își completeze, de după gratii, conform legii, noua declarație de avere, corespunzătoare anului trecut, pentru a fi pusă pe siteul Senatului.

Cel mai spectaculos aspect e acela că, potrivit legislației de la noi, Voicu va rămîne senator chiar dacă va fi condamnat definitiv la închisoare în timpul actualului mandat, pentru că respectiva calitate încetează, conform art.7 din Statutul senatorilor și deputaților, numai dacă instanța decide, în paralel cu trimiterea în pușcărie, și interzicerea dreptului electoral de a vota, sancțiune care se aplică foarte rar în România. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998