CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avem confirmarea oficiala: Ciolos a iesit din cursa prezidentiala

7 comentarii / 3507 vizualizări / 20 iunie 2019

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a fost ales, miercuri, liderul nou-înfiinţatului grup ”Înnoim Europa” din Parlamentul European, marele proiect european al președintelui francez Emmanuel Macron. Din grup fac parte ALDE, mişcarea „En marche” şi Alianţa USR-PLUS. O dată cu această numire, avem confirmarea ieșirii lui Dacian Cioloș din cursa prezidențială.

Să explicăm această afirmație.

Alegerea lui Dacian Cioloş ca lider în Parlamentul European al grupului ”Înnoim Europa” a venit, reamintim, ca urmare a renunţării la candidatură a franțuzoaicei Nathalie Loiseau. Faptul că această renunțare a venit pe fondul unui scandal provocat de niște declarații de presă, pe care Loiseau nici nu le-a recunoscut măcar, arată limpede importanța funcției. Ulterior, Jean Arthuis, membru al grupului ALDE şi preşedinte al Comisiei de buget din PE, a declarat că Dacian Cioloş ”ar trebui să joace un rol important” în nou-înfiinţatul grup.

Ce înseamnă, însă, ”rol important”?

Actualul parlament european își încetează curînd mandatul și se intră în vacanța de vară, timp de șase săptămîni neexistînd vreo activitate. În toamnă, însă, se anunță o perioadă de foc, poate cea mai fierbinte din istoria forului de la Bruxelles, pentru că la 1 noiembrie expiră mandatul actualei Comisii Europene, iar negocierile pentru viitoarea comisie se anunță mai dure ca oricînd. E știută deja lupta lui Macron pentru eliminarea mecanismului spitzenkandidaten-ului, semn că liderul din Elysee vrea să aibă un cuvînt greu de spus la negocieri.

Nu mai departe de azi, o sursă din PPE a declarat pentru publicația Euractiv că șefii statelor UE riscă să bage UE într-o „criză instituțională”, în cazul în care vor decide să renunțe la așa-numitul proces Spitzenkandidaten de selectare a următorului președinte al C.E.

În perioada octombrie-noiembrie, deci, PE va avea 12 zile de sesiuni plenare, 16 zile de activități în comisii și 8 zile de activități în grupurile politice.
E o perioadă în care vor trebui audiați în comisii și apoi votați în plen candidații pentru șefia CE și pentru fotoliile de comisari europeni.
Parlamentul trebuie să aprobe noul președinte al Comisiei cu majoritate absolută. În cazul în care candidatul nu obține majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună (Consiliul European hotărând cu majoritate calificată).
Consiliul, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați, câte unul pentru fiecare stat membru, care se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portofoliul lor. Fiecare comisie se reunește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, care este transmisă Președintelui PE. Dacă evaluarea e negativă se recurge la înlocuirea respectivului candidat cu un altul.
În cadrul acestui laborios proces, liderii grupurilor politice din PE au un rol crucial și cît se poate de activ, iar Dacian Cioloș, ca lider al grupului unuia dintre cei doi mari lideri europeani are un rol cu atît mai important.

Numai că toate aceste acțiuni programate în PE pentru desemnarea noii Comisii Europene se suprapun exact cu perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România.
Pentru a candida la prezidențialele din România, Dacian Cioloș ar fi obligat, conform normelor de la Bruxelles, să-și ia concediu în toată respectiva perioadă, așa cum întreg parlamentul european a avut vacanță pe durata campaniei electorale pentru alegerile din 26 mai.

Ori, dacă Cioloș ar lipsi de la Bruxelles exact în cea mai importantă perioadă a acestui an, cînd liderii grupurilor politice au misiuni de vîrf, ce sens ar mai avea recenta sa promovare la șefia grupului lui Macron?
Faptul că el a fost propus și a acceptat funcția respectivă denotă clar că fostul premier a făcut deja alegerea și nu va mai candida la prezidențialele din toamnă, lăsînd această sarcină cel mai probabil pe umerii lui Dan Barna. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Domle, dar sunteti obsedati cu alegerile astea prezidentiale. Nu inteleg ce va faceti atatea probleme inutile si de ce nu tratati problemele reale ale tarii.

  Pentru ca asa zisa „stanga” (PSD, ALDE, Pro MPonta) nu are nicio sansa la Cotroceni, iar daca candideaza si Barna, probabil nici la turul 2 :)) O sa fie super coooool, tsunami si origami peste poligamii, vedea-le-as mutrele la A3 in seara alegerilor, tur 1

  Iar adevaratele probleme ale tarii sunt foarte grave: bugetul dezechilibrat si insuficient, administratie superbirocratizata pe criterii clientelare (adica incompetenta si corupta), coruptia generalizata la toate nivelurile, infrastructura feroviara (in primul rand) si rutiera la cote catastrofale, investitii zero, lipsa WC-uri publice, lipsa serviciilor de ecarisaj (putrezesc animalele moarte pe autostrazi si drumurile europene si nu le vede nimeni; astfel de servicii existau prin anii 60-70), politica externa incoerenta si inexistenta, dar plina de securache si rudele si neamurile lui securache, pensii speciale pentru toata lumea cu exceptia poporului muncitor, etc etc …

  Si voi ii dati inainte cu Dragnea si Tariceanu, oti fi neamuri de muscali pe aicea

  • Ofițerul Muie Barna câștigă lejer, din prima jumătate de tur, pe la ora 14 unde și îl doare în coaiele lui de securist prost.

 2. Ascensiunea acestui pitic politic ne arata cat de bizare sunt caile domnului in birocratia de la Uniunea Europeana. Cu privire la competenta, nu mai incape indoiala: de la agricultura la cultura, de exemplu, nu-i decat un pas la Bruxelles.

 3. a ajuns cialas si mare lider european… ce sa mai zic, deja e muuult prewa mult ce se intampla in lumea asta de bezmetici.

 4. Macron a jumulit „păsărica”, deşi aceasta s-a jurat că nu. Apoi au adus de pe banca de rezerve o tânără speranță, şeful guvernului zero,micron.

 5. dacian ciolos este un om de cuvant,niciodata nu a avut in intentie sa candideze la presedentia romaniei,in special, inpotriva presedintelui actualal al tuturor romanilor,este mai degraba… pentru rolul de prim ministru

  • Dacian Cioloș, nepotul securistului Vulpea, pe cuvântul lui de pioner, este din același sat cu unchiul lui securist, care, culmea, nu-i este unchi, iar el nici nu știa de ce l-a pus Securitatea la adresa Doinei Cornea să stea ca un prost grămadă exact cum îl vezi, cu bube cu tot.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998