CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avem doua opozitii. Care este mai tare?

0 comentarii / 1784 vizualizări / 15 noiembrie 2013

Exista o opozitie din interiorul puterii. Indiscutabil. Oricat de sceptici au fost multi atunci cand, imediat dupa rezultatul alegerilor, pornind de la scorul extrem de puternic obtinut de USL, au facut afirmatia ca va fi generat acest fenomen. Si mai exista o opozitie din afara puterii. Cele doua opozitii cenzureaza Guvernul. Dar se lupta naprasnic intre ele pentru teritoriu. Din toata aceasta batalie, dusa pe mai multe fronturi, a iesit in castig Crin Antonescu si PNL. Legitimati la unison ca lider si respectiv partid de dreapta. Cine invinge in acest razboi psihologic preelectoral?

Putem constata cateva lucruri care rezulta din rezultatele ansamblului de cercetari sociologice, care trebuie creditate cu rezerve in aceasta perioada, si, mai ales, din analizele unor politologi. In primul rand, se stie ca, pana prin luna septembrie, a existat un relativ declin al PNL si al lui Crin Antonescu. Fenomenul a fost stopat, iar acum atat PNL, cat si Crin Antonescu sunt in ascensiune. In acelasi timp, este un adevar care nu poate fi contestat ca, daca pana prin vara acestui an Traian Basescu s-a mentinut la cotele foarte scazute de incredere pe care le-a avut si in perioada alegerilor, si in cazul sau s-a inregistrat o usoara ascensiune. Nici PSD nu a scazut, desi se afla la aproape un an de guvernare dupa alegeri si la un an si sape luni de la instaurarea Guvernului Ponta 1. Si atunci pe seama cui exista aceste pozitionari socio-politice? Singurele partide care au pierdut in mod semnificativ electorat sunt PP-DD si PDL. PP-DD pentru ca nu a stiu sau nu a putut sa profite, pana in prezent, de greselile PDL, care nu reuseste sa actioneze ferm ca un partid de opozitie, sa marcheze suficient de bine greselile Guvernului si sa-si recupereze electoratul pierdut, macar intregul nucleu dur. Si PP-DD care ar putea exploata intreg electoratul antisistem care, in Romania acestei perioade, este in crestere, ridicandu-se pana la astronomicul procent de 25 la suta. Dar cum? Ar trebui sa profite din plin de faptul ca erodarea PSD in special si a USL in general, la guvernare, nu constituie un beneficiu automat pentru PDL, intrucat, oricat de scurta ar fi memoria colectiva, a trecut prea putin timp de cand PDL a fost sanctionat electoral.

In aceste conditii, scena politica este aproape exclusiv ocupata, zi de zi, de Victor Ponta si Crin Antonescu, liderii celor doua partide, si singurele coliziuni notabile existente sunt intre acesti vectori. Ce realizeaza PNL si Crin Antonescu, acuzati deseori ca fac opozitie in interiorul puterii? Isi marcheaza terenul din dreapta spectrului politic. Ocupa practic dreapta, lasata de izbeliste de PDL si minusculele formatiuni marca Basescu. Un spatiu politic ramas liber si pe care nu il ataca nici PP-DD. Rezultatul este notabil. Si consta nu numai intr-o usoara crestere a PNL si a candidatului prezidential, ci si, fapt chiar mai semnificativ, in recunoasterea de catre adversarii politici a statutului de dreapta al PNL si al statutului de lider de dreapta al lui Crin Antonescu. Traian Basescu nu este pur si simplu cel care a dat semnalul in acest sens si si-a asumat rolul de a face declaratia oficiala de recunoastere. El nu a facut decat sa consfinteasca o realitate. Ceea ce obliga PDL, care, pana in prezent, afirma oricand si pretutindeni ca este singurul reprezentat al dreptei romanesti, sa-i valideze, la randul sau, pe liberali ca afladu-se in aceasta postura.

Este adevarat ca Traian Basescu, pentru prima oara dupa foarte multa vreme, a pierdut initiativa politica. Iar interventiile sale, chiar daca sunt ofensive sau chiar agresive, nu reprezinta decat simple raspunsuri la gesturile si faptele politice ale liderilor USL si ale celor doua principale partide. Ce se mai poate intampla dupa ce, practic, atat PDL, cat si Traian Basescu , aflati intr-o stare de animozitate, nicidecum intr-un consens, au recunoscut, oficial si public, ca PNL si Crin Antonescu reprezinta dreapta romaneasca? Primul efect este ca asa-numita opozitie din interiorul puterii va creste in consistenta. Si in intensitate. Daca USL va rezista acestui proces, atunci acest an va fi marcat de inca doua victorii de forta. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998