CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avem un guvern? Cum procedam cu el?

0 comentarii / 1512 vizualizări / 7 mai 2012

Acest Guvern Victor Ponta, instalat la mijlocul unei crize fara precedent si dupa ce Executivul condus de Ungureanu si-a rupt gatul dupa numai 78 de zile, va avea o viata grea. Contrar antecedentelor, de asta data, populatia, societatea civila, sindicatele, presa nu-i vor acorda lui Victor Ponta trei luni de gratie. Asa cum s-a vazut chiar cu ocazia desemnarii primilor candidati de ministri, opinia publica este nu numai extrem de nerabdatoare dar si necrutatoare. Buzunarele sunt prea goale. Asteptarile sunt prea mari. Nu cred ca Guvernul Ponta va avea mai mult de o zi – doua de gratie. Poate ca membrii Cabinetului vor mai putea respira cat de cat linistiti pana luni. Si apoi ce va urma?
Vistieria statului e goala. Spre deosebire de Guvernele Nastase si Tariceanu, economia nu mai duduie. Nu se inregistreaza niciun fel de cresteri. In succesiunea lor, Guvernele Boc – cel condus de Ungureanu nici macar nu mai conteaza – au procedat atat de natang, incat am fost incapabili sa ne organizam si sa facem eforturi exceptionale rezistand prin noi insine. A fost poate o lasitate neasumata dar continuta in actul de guvernare. Din care, evident, nu a lipsit deloc, ci dimpotriva, presedintele – jucator. A fost poate o presiune exercitata de organisme internationale, in fata careia tandemul Boc – Basescu, care a atras blestemul asupra Romaniei, a cedat. Si cedand sub presiune sau din pura lasitate, a optat pentru angajarea unor imprumuturi de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. In continuare, negocierile cu aceste organisme au fost prost facute. Banii imprumutati au fost practic aruncati pe fereastra. Nu exista niciun fel de investitie sub regimul Basescu care sa aduca valoare adaugata. Romania continua sa piarda bani. Este o tara pe butuci. Si, din momentul in care s-a pornit cu stangul pe calea imprumuturilor, acest proces nu a mai fost oprit. Luna de luna, Guvernul acestei tari face imprumuturi la dobanzi din ce in ce mai mari, ajungand sa lanseze obligatiuni pe piata internationala.
Este cu adevarat o grea mostenire. Care, insa, va fi probabil foarte rar invocata in mod oficial. Din simplul motiv ca populatia nu mai accepta niciun fel de justificari ori lamentari. Situatia romanilor nu se va imbunatati aruncand vina pe ceilalti. Romanii au nevoie de paine dar nu mai au nevoie de circ. Nici macar de un circ adevarat. Si ce poate face, in aceste conditii, Guvernul Ponta?
In primul si in primul rand, trebuie sa faca ceea ce a promis prin programul de guvernare. Punct cu punct si fara niciun fel de intarziere. Ministrii sai trebuie sa raspunda cu functia. In fiecare zi. Nu o data pe saptamana. Nu o data pe luna. Nu la 6 luni, cand, in mod constitutional, vom avea un alt guvern. Chiar daca unii ministri se vor regasi in el. In acelasi timp, trebuie reparat rapid ceea ce s-a stricat. Niciun sacrificiu nu este inutil, nicio alianta nu este blestemata, daca sacrificiul si alianta creeaza o majoritate suficient de puternica in Parlament pentru a modifica legile care trebuie modificate. Mai mult decat atat: tot in acest interval de timp si tot foarte repede, Parlamentul trebuie sa redevina cea mai puternica institutie a statului.
Si acelasi executiv va trebui sa-si gaseasca suficient timp pentru a negocia cu societatea civila. Pentru a explica fiecare act de guvernare.(Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998