CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avem un Senat compromis?

0 comentarii / 1816 vizualizări / 31 octombrie 2011

Conform afirmatiei Presedintelui Traian Basescu, raspunsul este afirmativ. Senatul s-a compromis, intrucat majoritatea nu a adoptat cateva acte normative pe care seful statului le considera indispensabile modernizarii Justitiei si reglementarii asistentei sociale. Asa ca domnul Traian Basescu a pus presiune pe Senat. Pe de-o parte a redactat doua scrisori prin care roaga institutia sa treaca la vot si, pe de alta parte, in declaratii publice, acuza Camera superioara a Parlamentului de iresponsabilitate. Aceeasi Camera superioara pe care ar dori sa o desfiinteze. Ce semnificatie au ultimele demersuri ale Palatului Cotroceni in raport cu puterea legislativa?
In primul rand, este important sa retinem faptul ca, in conformitate cu principiile care guverneaza o democratie, avem de-a face cu doua puteri independente una de cealalta. Puterea suprema intr-un stat o are Legislativul. Senatul este parte a Legislativului. O alta putere in stat este puterea executiva. Presedintele este parte a puterii executive. El nu are dreptul sa cenzureze deciziile Senatului. Nici nu poate indica senatorilor in ce mod anume trebuie sa adopte un act normativ. Sigur ca este dreptul oricarui chibit sa comenteze ceea ce face Senatul. Sa se pronunte. Sa spuna ca modul in care procedeaza senatorii, intr-un caz sau altul, este bun ori este gresit. Orice chibit are dreptul la opinie.
As incerca, totusi, sa observ ca presedintele unui stat nu este un cetatean oarecare. Atitudinea sa nu ar trebui sa functioneze dupa modelul unui chibit. Atunci cand se pronunta in legatura cu o alta putere in stat, care intamplator este si cea mai importanta, Presedintele Romaniei trebuie sa o faca in asa fel incat nu care cumva sa stirbeasca autoritatea acesteia. De aceea, calificativele precum cele lansate in ultimele zile la adresa Senatului sunt neavenite. Ele sunt periculoase pentru ca sugereaza un conflict intre doua institutii ale statului, independente una fata de cealalta si care trebuie sa coopereze. De ce a riscat Presedintele, cu buna stiinta, aducand o grava acuzatie Senatului si, prin aceasta, stirbind imaginea celei mai importante institutii a statului?(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998